Tiedätkö mitä yhteistä on Helsingin asemapihalla ja Tampere-talolla?

1990-luvun lopulla Kimmo Kaivanto suunnitteli Helsingin asemapihalle uutta taideteosta osana asemapihan katosrakennelmaa. Asemapihan katoksen suunnitteli arkkitehti Esa Piironen, joka toivoi Tampere-talon tapaan taiteellista yhteistyötä Kimmo Kaivannon kanssa. Vaikka tämä Kaivannon kohteeseen suunnittelema Tutkimusmatkailija-niminen taideteos ei lopulta toteutunutkaan, siihen kuuluneet, asemahallista alkavat pohjoiseen suuntaavat siniset betonilaatat jäivät asemalaiturin pintaan Tampereen-junien lähtölaiturin kohdalle. Siitä alkoi Kaivannon Sininen linja, taiteilijan piirtämä viiva Helsingin keskustan, Tampere-talon ja Huippuvuorten välille.

Asemalaiturin laatoissa on merkintöjä, aivan kuin Tampere-talon Sinisessä suorassakin: riimukirjaimia muistuttavia symboleita ja tekstiä, kuten ”Tampere-talo Sininen suora 157,3 km”, ”Napapiiri 700,9 km”, ”Kaaresuvanto 918,1 km”. Helsingistä Sininen linja kuljettaa matkaajan Kaivannon entiseen kotikaupunkiin Tampereelle ja yhdistää samalla pohjois-eteläsuunnassa nämä taiteilijalle kaksi tärkeää kaupunkia. Tampere-talossa rakennuksen alakertaa hallitsevasta teoksesta nousevat talon ultramariininsinisen kiviset viestit kansainvälisyydestä, historiasta, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta.

  • Vappu Anttila

    Olisin toivonut, että Tampere-talon kuvissa olisi pysyvästi myös näkymä ala-aulasta ja tuosta Kimmo Kaivannon veistoksesta, joka on vaikuttava – ja ”dinosaurusikäisistä” lapsista aivan mahtava.