Jännityksen ja helpotuksen tunteita

Nyt kun ensi-iltaan on aikaa muutama päivä, kenraali on tänään torstaina 12.2. ja olen ollut Tampereella tammikuun kuudennesta päivästä alkaen, on vallitseva tunnelma paradoksaalista kyllä sekä jännittynyt että helpottunut.

Jännittynyt tietenkin tulevista viikoista – ensin kenraaliharjoitus, jossa ensimmäisen kerran esitämme teostamme täydelle salille yleisöä, joka näkee, kuulee ja kokee sen, mitä olemme rakentaneet ja hioneet viikkokaupalla – ja tietenkin lauantain ensi-ilta on intensiivinen rajapyykki produktion elämänkaaressa, johon pitäisi kaikki siihen asti valmistettu ja työstetty saada toimimaan ja toteutumaan sen hetkisellä parhaalla mahdollisella tavalla ja osaamisella. Toisin sanoen olisi hyvä saavuttaa ”uusi ennätys” produktion kehitysprosessin omassa mittakaavassa.

Kuitenkin omakohtaisen kokemukseni perusteella se on yleensä näytösten toistuessa jossain kolmannen, neljännen esityksen nurkilla, kun esitys ns. ”lähtee lentoon”, alkaa elää omaa sisäistä elämäänsä, joka tuo näyttämöllä tapahtuvaan tekemiseen ja läsnäoloon vapautunutta rentoutta ja sisäistä jännitettä, hetkeen tarttuvaa ja hetkestä syntyvää teatteria ja musisointia, tarinan kerronnan intensiteetti fokusoituu ja sen myötä vapautuu ilmaisemaan oleellisia asioita teoksen sisältä ja sen hahmojen välisistä jännitteistä. Parhaimmillaan voi jälkeenpäin todeta, että olipa hyvä näytös ja hieno olla näyttämöllä tänään…

Helpotus syntyy ennen kaikkea siitä, että nyt on työperiodin sekä fyysisesti että henkisesti vaativa rakennuskausi käytännöllisesti katsoen takanapäin. Prosessin kaikki parametrit ovat löytäneet paikkansa ja omassa tekemisessäni näyttämöllinen, äänellinen, musiikillinen, draamallinen ja henkinen tekemisen ja läsnäolon tasapaino on asettunut tämänhetkisen tasapainoonsa, joka luo pohjan tuleville esityksille, vapauttaa parhaimmillaan keskittymään oleelliseen, tarinan kerrontaan. Sillä siitähän oopperassa loppujen lopuksi on kyse!

Tommi Hakala

Kirjoittaja on baritoni, joka debytoi Nabuccon nimiroolissa Tampereen Oopperassa. Ensi-ilta on Tampere-talossa lauantaina 14.2. 

Blogin sykähdyttävät mustavalkokuvat ovat viime keväältä Nabuccon mainoskuvauksista. Katso myös kuvauksissa tehdyt videot:

 

nabucco-making-of-JR-9647

nabucco-making-of-JR-3285

 

 

 

 

 

 

nabucco-making-of-JR-9731

nabucco-making-of-JR-9678

 

 

 

 

 

 

nabucco-making-of-JR-9697

nabucco-making-of-JR-9675nabucco-making-of-JR-3092

 

 

 

 

 

 

 

 

nabucco-making-of-JR-9672nabucco-making-of-JR-9674

 

 

 

 

 

 

nabucco-making-of-JR-9656 nabucco-making-of-JR-9620