Tampere-talo 25 vuotta: Tekijät valkoisten seinien sisällä

Nyt se alkaa olla loppusuoralla, nimittäin kuvausoperaatiomme, tuttavallisemmalta työnimeltään ”tekijät tutuiksi”. Pääsimme tekemään Tampere-talon työntekijöistä kertovaa videosarjaa, joka kuvattiin talon 25-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Hypähdimme valkoisen talon seinien sisälle keskeltä pystymetsää Voionmaan opiston audiovisuaaliselta ammattilinjalta. 

Kuvaustiimiä koossa pitävänä voimana oli yksi tuottaja, joka hääräsi sen minkä ehti ja projektin edetessä näytti päivä päivältä jostain kumman syystä paisuvan. Liekö syy stressin vai vatsassa kummittelevan uuden elämän?

Me ohjaajat puolestamme uimme paperimeren keskellä: suunnittelua, haastattelua, lankojen vetelyä. Sormet ristissä molemmat hiljaa mielessään toivoivat, että vedettävät langat johtavat oikeanlaiseen lopputulokseen. Lankoja seuraamassa ja tätä kaikkea toteuttamassa oli kaksi leikkaajaa, jotka aamujen sarastaessa kömpivät edittiluolistaan ja muuntautuivat myös äänittäjiksi. Kameran takana oli yksi kuvaaja, joka juoksi alati muuttuvien suunnitelmien perässä ja onnistui taltioimaan jotain sellaista, mitä me kaikki toivoimmekin voivamme kameran korteille taltioida – nimittäin taloa ja sen henkeä tekijöidensä kautta.

Syksystä 2014 asti seurasimme talon arkea. Kyselimme tyhmiä ja tutustuimme erilaisiin ihmisiin kulissien takana. Kuka esimerkiksi pitää seinät valkoisina ja talon kiiltävänä, kuka istuu yläkerrassa myymässä tapahtumia, kuka rakentaa lavasteet tai kenen tehtävänä on valaista ne? Ja ennen kaikkea millaisia ovat nämä persoonat töidensä takana.

Toki talo on täynnä paljon muitakin työntekijöitä ja yhteistyökumppaneita, mutta jos haluaisimme tuoda kaiken sen esille, tarvitsisimme vähintään oman sopen, jossa voisimme sitten asustaa vuoden päivät ja kuvata kaiken, minkä näemme.

Projekti oli mielenkiintoinen sukellus Tampere-talon sydämeen jo pelkästään siinä mielessä, ettei paikka ollut entuudestaan meille kaikille tuttu, ja kaikilla oli omat ennakkoluulonsa talon suhteen. Huomasimme, että pönöttämisen voi hoitaa kotonakin.

Talon luonne syntyy ihmisistä, jotka nauttivat työstään. Niistä ihmisistä, jotka toivottavat ihmisen kuin ihmisen tervetulleeksi taloon ilman ennakkoluuloja. Talolla on asenne kohdillaan – jokainen on tervetullut.

Tampere-talon tekijöistä kertovaan kymmenen videon sarjaan pääsette tutustumaan kevään aikana.  Yllä oleva kuva paljastaakin jo päähenkilöiden kasvot. Ensimmäinen video julkaistaan torstaina 19.3.2015 ja siitä eteenpäin aina viikon välein tiistaisin.

Elina Inkinen ja Marianna Lehtonen

Koko videotyöryhmässä olivat mukana Asko Agge, Timo Haakana, Elina Inkinen, Aleksi ”Roko” Klemetti, Karoliina Kärkkäinen, Sami Laaksonen, Marianna Lehtonen, Tomi Mandelin, Onni Vakkuri ja Angelina Wivolin.

Katso, kommentoi ja jaa videoita Tampere-talo kanavissa. Ensimmäinen video julkaistaan torstaina 19.3.

YouTube Facebook Twitter LinkedIn kotisivut 

vaaka-4v-suomi-high