Ajankohtaista

Saksalainen huippuorkesteri saapuu, solistina Daniel Müller-Schott

05.05.2017

Ensimmäistä kauttaan soittava saksalainen SWR sinfoniaorkesteri konsertoi Tampere-talossa maanantaina 15. toukokuuta. ”Superorkesteriksi” nimitetty kokoonpano perustettiin viime vuonna, kun Stuttgartin sekä Freiburgin ja Baden-Badenin radio-orkesterit yhdistyivät. Tampereen vierailulla orkesteria johtaa venäläisen koulukunnan mestari Vasili Sinaiski.

Sellosolistina esiintyy maailman huippuihin lukeutuva Daniel Müller-Schott, joka korvaa aiemmin solistiksi nimetyn Sol Gabettan. Gabetta on raskaana ja joutuu jättämään koko kiertueen väliin. Solistin vaihtuminen ei vaikuta ohjelmistoon.

SWR (Südwestrundfunk) sinfoniaorkesterissa yhdistyvät kahden orkesterin 70-vuotinen historia ja vahva keskieurooppalainen musiikkiperinne. Sekä Stuttgartin radio-orkesteri että Freiburgin ja Baden-Badenin radio-orkesteri on perustettu toisen maailmansodan jälkeen. Uuden SWR sinfoniaorkesterin ylikapellimestariksi on valittu kreikkalaissyntyinen, persoonallisella otteellaan hätkähdyttänyt Teodor Currentzis, joka aloittaa tehtävässään ensi kaudella. Orkesterin taiteellinen johtaja on Johannes Bultmann.

Huippusolisti ja venäläismestari

Müller-Schott kuuluu maailman sellonsoittajien kärkinimiin ja hallitsee laajan repertuaarin. New York Timesin mukaan Müller-Schott on ”peloton esiintyjä, jolla on häikäisevä tekniikka”. Eri puolilla maailmaa tunnettu Müller-Schott teki läpimurtonsa Moskovassa vuonna 1992 voittamalla 15-vuotiaana nuorten muusikoiden Tšaikovski-kilpailun. Tämän vuoden huhtikuussa hänelle myönnettiin ICMA-palkinto (International Classical Music Awards) parhaasta kamarimusiikkilevytyksestä yhdessä Julia Fischerin kanssa.

Tampereen konsertissa nähdään myös aikamme tunnetuimpiin venäläiskapellimestareihin lukeutuva Vasili Sinaiski (s. 1947). Sinaiski on Venäjän kapellimestaritradition nimekäs jatkaja ja oli aikoinaan legendaarisen Ilja Musinin oppilas. Sinaiski nähdään säännöllisesti huippuorkestereiden kuten Clevelandin ja Los Angelesin sinfoniaorkestereiden sekä Lontoon filharmonikkojen vieraana.

Saksalainen huippuorkesteri saapuu, solistina Daniel Müller-Schott

Tulevia tapahtumia
Sivua viimeksi muokattu 28.11.2014