Hyppää sisältöön

LENTÄVÄ HOLLANTILAINEN

Myrskyävän Tampereen Oopperan tuotannon ohjaa Marika Vapaavuori. Musiikista vastaa Tampere Filharmonia, kapellimestarina Anja Bihlmaier.

Aika 10.02.2023 18.30 - 25.02.2023 15.00

TilaTampere-talo, Iso sali

Esitykset

Pe 10.2.2023 klo 18.30 – Ensi-ilta
Su 12.2.2023 klo 15
Ke 15.2.2023 klo 18.30
La 18.2.2023 klo 15
Ke 22.2.2023 klo 18.30
La 25.2.2023 klo 15

Richard Wagner: Lentävä hollantilainen

Musiikinjohto Anja Bihlmaier
Ohjaus Marika Vapaavuori
Lavastus Marjatta Kuivasto
Puvut Leena Rintala
Valosuunnittelu Jussi Kamunen
Koreografia Miika Riekkinen
Videosuunnittelu Toni Haaranen
Naamioinnin suunnittelu Johanna Paakkanen
Kuorokapellimestari Heikki Liimola

Tampere Filharmonia
Tampereen Oopperan kuoro

Liput

Liput 104/89/68 €
Eläkeläiset 96/84/63 €
Lapset (alle 16-v.) ja opiskelijat 40 €

Varauduthan tarvittaessa esittämään alennuslippuun oikeuttavan todistuksen (esim. opiskelijakortti) Tampere-talon henkilökunnalle.

Oopperabuffet 37 €

Myynnissä ensi-iltaan perjantaille 10.2.2023 ja lauantaiesityksiin 18.2.2023 ja 25.2.2023.

Lentävä hollantilainen -oopperan esitykset siirretty vuodelle 2023

Ostetut liput käyvät sellaisenaan uuteen vastaavaan esityspäivään.

Esityspäivien siirto vuodelta 2021 vuodelle 2023

Ensi-ilta pe 29.1.2021, liput siirtyvät pe 10.2.2023 näytökseen
Su 31.1.2021 näytös, liput siirtyvät su 12.2.2023 näytökseen
Ke 3.2.2021 näytös, liput siirtyvät ke 15.2.2023 näytökseen
La 6.2.2021 näytös, liput siirtyvät la 18.2.2023 näytökseen
Ke 10.2.2021 näytös, liput siirtyvät ke 22.2.2023 näytökseen
La 13.2.2021 näytös, liput siirtyvät la 25.2.2023 näytökseen

Rooleissa

Hollantilainen (baritoni) – Tommi Hakala

Daland, norjalainen merikapteeni (basso) – Timo Riihonen (10.2., 18.2.) & Matti Turunen (12.2., 15.2., 22.2., 25.2.)

Senta, Dalandin tytär (sopraano) – Johanni van Oostrum

Erik, metsästäjä (tenori) – Jussi Myllys

Mary, Sentan imettäjä (altto) – Tiina Penttinen

Steuerman, Dalandin perämies (tenori) – Joel Annmo

Tanssijat – Miika Riekkinen ja Petra Porspakka

Tietoa tapahtumasta

Wagnerin Lentävä hollantilainen myrskyää Tampereen Oopperassa helmikuussa 2023

Oopperan ensi-ilta on Tampere-talossa perjantaina 10.2.2023.

Teoksen ohjaa oopperadebyyttinsä tekevä kokenut teatteriohjaaja Marika Vapaavuori. Tampere Filharmoniaa johtaa saksalainen kapellimestari Anja Bihlmaier. Teoksen lavastuksen suunnittelee Marjatta Kuivasto, puvustuksen Leena Rintala, valosuunnittelun Jussi Kamunen, videosuunnittelun Toni Haaranen ja naamioinnin Johanna Paakkanen. Koreografiasta vastaa Miika Riekkinen. Teoksen tanssijoina nähdään Miika Riekkinen ja Petra Porspakka. Tampereen Oopperan kuoron valmennuksesta vastaa kuorokapellimestari Heikki Liimola.

Marika Vapaavuori on ohjannut monipuolisella urallaan niin teatterikirjallisuuden suuria klassikoita kuin musiikkiteatteria. Suurta draamaa ja vahvoja tarinoita rakastavalle Vapaavuorelle Richard Wagnerin väkevä musiikki on aina ollut puoleensavetävää.

Lentävä hollantilainen on Wagnerin suosituimpia oopperoita. Teoksen kiehtovuus piilee siinä, että siitä on löydettävissä aina uusia sävyjä ja vivahteita, ovat kyseessä sitten ensikertalaiset tai oopperayleisön konkarit. Se puhuttelee niin kokeneita katsojia kuin uutta oopperayleisöä.

Vapaavuoren näkemys teoksen vetovoimasta on sen kiistattoman vahvan musiikillisen ilmaisun lisäksi vahvassa visuaalisessa maailmassa.

Teos on kuin meri itsessään – alati liikkuva, puoleensa vetävä, hetken huoleton, yhtäkkiä myllertävä ja uhkaava. Aina pakahduttavan kaunis ja alkuvoimainen.

Marika Vapaavuori

Oopperan esityskieli on saksa. Teos tekstitetään suomeksi ja englanniksi.

Esitys kestää n. 3 tuntia ja sisältää yhden väliajan. Oopperaa suositellaan yli 7-vuotiaille.

Muutokset mahdollisia.

Tuotanto Tampere-talo

Solistit

Kuva: Timo Mokkila

Baritoni Tommi Hakala tuli kansainvälisesti tunnetuksi kesällä 2003 voittamalla BBC:n järjestämän ”Singer of the World”- laulukilpailun Cardiffissa, ja suomalaiset tuntevat hänet myös vuoden 2001 Merikanto-kilpailun voittajana. Opinnot Riihimäen musiikkiopistossa, Sibelius-Akatemiassa (Master of Arts) ja Karlsruhen Musiikkikorkeakoulussa Matti Salmisen säätiön apurahan turvin johtivat kiinnitykseen Nürnbergin oopperassa 1998–2001, josta hän siirtyi Leipzigin oopperaan 2001–2004. Vuosina 2008–2013 Hakala kuului Suomen Kansallisoopperan solisteihin.

Hänen keskeisimpään oopperaohjelmistoon kuuluvat mm. Figaron häät: Kreivi Almaviva (Mozart), Don Giovanni (Mozart), Macbeth (Verdi), Nabucco (Verdi), Naamiohuvit: Renato (Verdi), Falstaff: Ford (Verdi), La Traviata: Germont (Verdi), Don Carlos: Rodrigo (Verdi), Tannhäuser: Wolfram (Wagner), Parsifal: Amfortas (Wagner), Tristan und Isolde: Kurwenal (Wagner), Götterdämmerung: Gunther (Wagner), Elektra: Orest (R. Strauss), Eine florentische Tragödie: Simone (Zemlinsky), Faust: Valentin (Gounod), Carmen: Escamillo (Bizet), Jevgeni Onegin (Tšaikovski), Juha (A. Merikanto), Isän tyttö: Urho (Kortekangas), Kullervo (Sallinen) sekä operetti Iloinen leski: Kreivi Danilo (Lehár).

Hakalan oopperavierailuista mainittakoon mm. New Yorkin Metropolitan, San Francisco, Dresdenin Semperoper, Deutsche Oper Berlin, Essenin Aalto-Theater, Teatro Regio Torino, Strasbourg, Toulouse, Montpellier, Geneve, Amsterdam, Antwerpen, Teatro Real Madrid, Bilbao, Tel Aviv, Budapest,Tanskan Kuninkaallinen ooppera, Suomen Kansallisooppera, Tampereen ja Turun oopperat sekä Savonlinnan Oopperajuhlat. Hänellä on myös paljon kysyntää niin lied- kuin orkesterikonserttienkin solistina.

Hakalan levytyksiin kuuluvat mm. Great Baritone Arias (Ondine 2004); Kuningas lähtee Ranskaan (Sallinen) Helsingin kaupunginorkesterin solistina (Ondine 2005); Tule armaani – Toivo Kuulan lauluja pianisti Kristian Attilan kanssa (Ondine 2006); Kullervo-sinfonia (Ondine 2008 ja BIS 2017); Sinfonia nro 2 (Heiniö, Sony 2010); Mahler 8. sinfonia Royal Concertgebouw orkesterin solistina (RCO 13002); Norden – Songs by Jean Sibelius (Alba 2015) ja DVD Tannhäuser (Wagner), Tanskan Kuninkaallinen ooppera (Decca 2011).

Vuosina 2019 ja 2022 Hakala debytoi Suomen Kansallisoopperan uudessa Ring-produktiossa sekä Rheingold- että Die Walküre -oopperoiden Wotanin rooleissa kapellimestareina Esa-Pekka Salonen ja Hannu Lintu. Vuonna 2021 Hakala nähtiin Wagnerin Siegfriedissä Wandererin roolissa Helsingin lisäksi Stuttgartin oopperassa. Tampereen Oopperassa Hakala hurmasi viimeksi härkätaistelija Escamillon roolissa Carmen-oopperassa keväällä 2020. Helmikuussa 2023 hän tekee paluun Tampereelle ja debytoi Wagnerin Lentävän hollantilaisen nimiroolissa.

Kuva: Ville Paasimaa

Timo Riihonen opiskeli Sibelius-Akatemiassa vuosina 2003–2008 Pekka Kähkösen oppilaana ja valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2010. Vuonna 2008 hän voitti Lappeenrannan laulukilpailuissa miesten sarjan korkeimman palkinnon ja aloitti jatko-opinnot Zürichin oopperastudiossa vuosina 2008–2009. Matti Salminen -stipendi myönnettiin hänelle vuonna 2007.

Vuosina 2009–2013 Riihonen oli kiinnitettynä solistiksi Deutsche Oper am Rhein -oopperataloon, minkä jälkeen hän siirtyi solistiksi Kielin oopperataloon, jossa hän lauloi bassorepertuaarin keskeisiä päärooleja. Vuodesta 2018 Riihonen jatkaa uraansa vapaana taiteilijana ja pitää tukikohtanaan Helsinkiä.

Lähivuosien oopperaproduktioihin kuuluvat mm. vierailut Lontoon Covent Gardenin, Strasbourgin, Melbournen ja Wiesbadenin oopperataloissa sekä Suomen kansallisoopperassa, Tampereen Oopperassa ja Savonlinnan Oopperajuhlilla. Uransa aikana Riihonen on vieraillut mm. seuraavissa oopperataloissa: Milanon Teatro alla Scala, Berliinin ja Münchenin Valtionoopperat, Deutsche Oper Berlin, Bayreuther Festspiele, Oper Dijon, Hessische Staatsoper Wiesbaden, Savonlinnan Oopperajuhlat, Suomen Kansallisooppera, Latvian Kansallisooppera ja Prahan Oopperatalo.

Kapellimestareista hän on tehnyt yhteistyötä mm. Daniel Barenboimin, Philippe Jordanin, Christian Thielemannin, Marek Janowskin, Andris Nelsonsin, Hartmut Hänchenin ja Leif Segerstamin kanssa. Konsertti- ja oratoriosolistina Timo Riihosta on kuultu mm. Berliinin ja Moskovan Filharmoniassa, Zürichin Tonhallessa, Amsterdamin Concertgebouwssa, Kuhmon Kamarimusiikissa, keskeisten suomalaisten sinfoniaorkesterin solistina ja lukuisissa lied- ja oratoriokonserteissa niin Suomessa kuin Keski-Euroopassa.

Kuva: Johanna Kare

Bassolaulaja Matti Turunen työskentelee Suomen kansallisoopperan ja -baletin oopperalaulajana. Turunen valmistui Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta kirkkomusiikin osastolta musiikin maisteriksi 2014 suorittaen laulun A-tutkinnon Jaakko Ryhäsen johdolla ja opettajan pedagogiset opinnot. Hänen muita opettajiaan olivat Rauno Keltanen, Pekka Kähkönen, Hannu Niemelä ja Erkki Rajamäki. Turunen on osallistunut myös Matti Salmisen, Juha Uusitalon, Tom Krausen, Eija Tolpon ja Ismo Kallion mestarikursseille ja työskennellyt yksityisesti Jorma Hynnisen, Jeffrey Goldbergin (Metropolitan Opera, NY) ja James Vaughnin (Teatro Alla Scala, Milano) kanssa.

Turunen esiintyy yhtä aikaa Tampereen Oopperan Lentävän Hollantilaisen merikapteeni Dalandin ja Suomen kansallisoopperan Turandotin Timurin rooleissa. Hänen muita oopperaroolejaan ovat olleet mm. Fasolt, Hunding, Colline, Bartolo, Sarastro, Il Commendatore, ja Maitomies Tevje. Hän on konsertoinut useiden suomalaisten orkestereiden solistina mm. Bachin Johannes-passion ja kantaattien, W.A. Mozartin, M. Haydnin, Dvorakin, Faurén ja Verdin Requiemien ja Beethovenin IX-sinfonian bassosolistina.

Turusen laajan skaalan muusikkouteen kuuluu yhteistyö Haagan seurakunnan Lähde-kuoron, Middle East Music Companyn, Narrow-Wayn, Jamming-C- ja Tulenluojat-yhtyeiden kanssa. Korona-aikaan Radio Deillä alkanut Radiokirkkokuoro-ohjelma on saanut innostuneen vastaanoton. Hän on antanut äänensä Jumalalle myös TV7:n Superkirja-ohjelmasarjassa.

Turusen ääntä voi kuulla seuraavilla levyillä: Joensuun ortodoksinen mieskuoro: Vaeltajan lauluja 1 ja 2, Suuren perjantain ehtoopalvelus, Tapani Nuutinen: Kaipuun lauluja, Katso, ihminen -gospelpassio, Ortodoksinen kamarikuoro: Tsesnokov: Panihida ja Ylösnousemisen päivä, Lähde-kuoro: Virsiä Lähteellä, Joensuulaista Gospelia, sekä River of Love music mass ja Rakkauden virta musiikkimessu (säv. Tuomas Leinonen). Soololevytykset: Hiljaiset virret 1, 2 ja 3, Kairos-live 2018, Matti ja ystävät, Lauluja Itä-rajalta. Matti on myös solistina Laulu-Miesten ”Erkki Melartin Mieskuorolaulut” ja ”Armaan läheisyys – Erik Fordellin mieskuorolauluja” -levyllä. ”Varjoista valoon” -levytys Seppo Rönkkösen lauluista yhdessä harmonikkamestari Jussi Keltakankaan kanssa julkaistiin 4.12.2022.

Kuva: Max Brunnert

Tenori Jussi Myllys esiintyy monipuolisesti niin ooppera-, konsertti- kuin liedlaulajana. Sibelius-Akatemian opintoja seurasi vuosi vaihto-opiskelijana Berliinissä, jonka jälkeen hän sai solistikiinnityksen Frankfurtin Oopperaan vuosiksi 2006–2009 ja syksystä 2009 hän on kuulunut Düsseldorfin Deutsche Oper am Rheinin solistikuntaan.

Myllyksen barokista moderneihin kantaesityksiin kattavaan oopperarepertuaariin kuuluvat Mozartin keskeiset tenoriroolit Tamino, Don Ottavio, Ferrando ja Belmonte, Stravinskin Hulttion tien Tom Rakewell, Ruusuritarin Italialainen laulaja, Salomen Narraboth, Arabellan Matteo, Falstaffin Fenton ja Jevgeni Oneginin Lenski. Uusimpia rooleja ovat mm. Max (Freischütz), Florestan (Fidelio) sekä Conrad Giacomo Meyerbeerin erittäin harvoin esitetyssä oopperassa Ein Feldlager in Schlesien.

Jussi Myllys on vieraillut mm. Napolin, Geneven ja Pariisin oopperataloissa, Berliinin Komische Operassa, Dresdenin Semperoperassa, Edinburghin festivaaleilla, Suomen Kansallisoopperassa ja Savonlinnan Oopperajuhlilla. Myllys esiintyy säännöllisesti Baijerin valtionoopperassa Münchenissä, missä laulanut mm.Lentävän hollantilaisen Perämiehen ja Tammun pääroolin Jörg Widmannin oopperan Babylon kantaesityksessä. Hän on esiintynyt useiden tunnettujen kapellimestareiden johdolla, kuten Kent Nagano, Daniele Gatti, Esa-Pekka Salonen, Adam Fischer ja Zubin Mehta.

Konsertti- ja oratoriolaulajana Jussi Myllyksen laajaan ohjelmistoon kuuluvat mm. Bachin Matteuspassion Evankelista, Brittenin Serenade, Händelin Messias, Haydnin Luominen, Verdin Requiem ja Mahlerin Das Lied von der Erde. Hän on esiintynyt Madridissa Beethovenin 9. sinfoniassa, Mozartin Requiemissä Tokiossa RIAS-kamarikuoron solistina, Johannes-passiossa Prahassa Peter Schreierin kanssa sekä Haydnin Harmoniemessessä Helmuth Rillingin johdolla Vatikaanin Pietarinkirkossa.

Lied-tulkkina Myllystä on kuultu mm. Lontoossa, Frankfurtissa, Düsseldorfissa ja Tallinnassa sekä Meiringenin musiikkiviikoilla ja Kuhmon kamarimusiikkijuhlilla. Pitkäaikainen yhteistyö pianisti Manuel Langen kanssa on johtanut menestyksekkäisiin esityksiin keskeisestä lauluohjelmistosta, kuten Schöne Müllerin ja Dichterliebe. Tampereen Oopperan Lentävässä hollantilaisessa Myllys laulaa Erikin roolin ensimmäistä kertaa.

Tiina Penttinen opiskeli laulua Keski-Pohjanmaan konservatoriossa Sirkka Haaviston sekä Sibelius-Akatemiassa Marjut Hannulan johdolla. Lappeenrannan laulukilpailun voittoa vuonna 2004 seurasivat debyytit Suomen kansallisoopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla sekä Tampereen Oopperassa. Vuosina 2006–2017 Tiina Penttinen kuului Saksassa Chemnitzin oopperan solistikuntaan ja on sen jälkeen jatkanut vapaan taitelijana.

Vuonna 2019 Penttinen oli mukana Jaakko Kuusiston Jää-oopperan kantaesityksessä Kansallisoopperassa. Saksassa Mindenin Stadttheaterin mainetta niittäneessä Wagnerin Ring-produktiossa Tiina Penttinen on ollut mukana Reininkullassa, Valkyyriassa ja Jumalten tuhossa. Penttisen oopperaohjelmistoon kuuluvista rooleista mainittakoon Adalgisa (Norma), Äiti sekä Hänsel (Hänsel und Gretel), Kreivitär (Patarouva), Suzuki (Madama Butterfly), Flosshilde (Reininkulta), Grimgerde (Valkyyria), Magdalene (Nürnbergin mestarilaulajat) ja Rebekka, joka on naispääosa Otto Nicolain teosharvinaisuudessa Il Templario. Teoksen livetaltiointi Chemnitzin oopperasta vuodelta 2008 on julkaistu CPO-levymerkillä.

Samoin CPO-levymerkillä on ilmestynyt taltiointi Richard Straussin oopperasta Die schweigsame Frau, jossa Penttinen laulaa Carlottan osan. Modernista ohjelmistosta mainittakoon Domingan rooli Peter Eötvöksen palkitussa oopperassa Love and other Demons sekä nimirooli Torsten Raschin oopperan The Duchess of Malfi kantaesityksessä Saksassa.

Tiina Penttinen on esiintynyt useiden eri orkestereiden solistina sekä Suomessa että ulkomailla. Hänen laaja konserttiohjelmistonsa käsittää musiikkia J.S. Bachista Mozartiin ja teoksia kuten Mahlerin Das Lied von der Erde, Stravinskyn Oedipus Rex, Brahmsin Altto-rapsodia, Mahlerin 8. sinfonia (II altto), Sibeliuksen Kullervo-sinfonia ja mezzosopraanosoolo Bernsteinin sinfoniassa Jeremiah.

Tiina Penttinen on myös tunnustettu uuden musiikin esittäjä. Hän on kantaesittänyt Uljas Pulkkiksen, Jimmy Lopezin sekä Kent Olofsonin musiikkia. Paavo Korpijaakon Tiina Penttiselle ja kitaristi Petri Kumelalle säveltämä laulusarja Rakel Liehun runoihin sai kantaesityksensä Helsingissä 2011 ja ilmestyi Alba-levymerkillä vuonna 2012. Penttinen on nauhoittanut liedmusiikkia Yleisradiolle, pianisteinaan Ilmo Ranta, Ilkka Paananen ja Lotta Emanuelsson.

Täydennä oopperakäyntisi
ruokaelämyksillä

Tampere-talon ravintola on loihtinut oopperavierailusi oheen kaksi erilaista oopperabuffet-vaihtoehtoa. Mikäli haluat vegaanibuffet-vaihtoehdon, laitathan siitä viestiä ravintolalle.

Lisätiedot:
Tiina Rintamäki-Lehtinen, 
tiina.rintamaki@tampere-talo.fi

Oopperabuffet 2023

Kylmäsavustettua kirjolohta M,G ja kaprisjogurttia L,G
Kananpojan paistia rakuuna-sinappikastikkeessa M, G
Savustettua viljaporsaan niskaa Ylöjärveltä ja hillottuja tomaatteja M,G
Härkäpapupiirakkaa ja rapeaa palsternakkaa VEG

Pariisinperunasalaattia ja paahdettua kesäkurpitsaa M,G
Sitruunaisia vihreitä papuja ja pikkelöityä punasipulia M,G
Punamangoldia, sydänsalaattia ja kotimaista Jalotofua M,G
Savuchilillä marinoituja juureksia VEG, G
Hapanjuurileipää Lempäälästä ja punajuurihummusta VEG

Suklaabrownieta ja suolakaramellikastiketta L,G
Luomukahvia, luomuteetä

Hinta 37 €

Vegaanibuffet Ooppera 2023

Porkkalaa ja tillikreemiä VEG, G
Metsäsienituorevuustoa ja ruislastuja VEG, G
Kasvispateeta ja nokkospistouta VEG
Härkäpapupiirakkaa ja rapeaa palsternakkaa VEG

Pariisinperunasalaattia ja paahdettua kesäkurpitsaa VEG,G
Sitruunaisia vihreitä papuja ja pikkelöityä punasipulia VEG,G
Punamangoldia, sydänsalaattia ja kylmäsavutofua M,G
Savuchilillä marinoituja juureksia VEG, G

Hapanjuurileipää Lempäälästä ja punajuurihummusta VEG

Vadelma-moussekakkua ja vegaanista kinuskia VEG, G
Luomukahvia, luomuteetä

Hinta 37 €

Ruokailun lisätiedot:
Tiina Rintamäki-Lehtinen, 
tiina.rintamaki@tampere-talo.fi

Keikalla, Tampere-talo

Varaa liput ryhmällesi

(väh. 10 hlöä)
ryhmamyynti@tampere-talo.fi
tai puh. 03 243 4501 (ma–pe klo 10–16)

Courtyard by Marriott Tampere City, Visit Tampere Laura Vanzo
Kuva: Laura Vanzo, Visit Tampere

Täydennä elämyksesi majoittu­malla saman katon alla

Tampere-talon yhteydessä oleva Courtyard by Marriott Tampere City -hotelli mahdollistaa täydellisen konserttielämyksen. Kun varaat vierailusi yhteyteen kauttamme majoituksen, saat sen kumppanihintaan. Hinta sisältää aamiaisen ja wifin. Tervetuloa viihtymään!

Varaa hotellihuone tästä!