Hyppää sisältöön

LUMIUKKO, Tampere

Rakastettu animaatioelokuva Lumiukko (The Snowman, 1982) kuullaan livesäestettynä Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri TASO:n esittämänä johtajanaan Kimmo Tullila.

Aika 03.12.2022 11.00 - 03.12.2022 12.30

TilaTampere-talo, Iso sali

Esitykset ja liput

La 3.12. klo 11.00 ja 12.30

Liput 15 €, lapset 10 €
Perhelippu (sisältää enintään 2 aikuista) 40 €
Suositusikäraja yli 3 v.

YHDISTELMÄLIPPU: Tampereen Kirjafestarit + Lumiukko
Aikuiset 20 €, lapset 15 € ja perhelippu 60 €

Tietoa tapahtumasta

Rakastettu animaatioelokuva Lumiukko (The Snowman, 1982) kertoo pienen James-pojan ja Lumiukon yhdessä kokeman jouluisen seikkailun. Livemusiikista vastaa Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri TASO johtajanaan Kimmo Tullila.

Klassikkoelokuva on jo kolmen vuosikymmenen ajan aloittanut monien lasten joulunvieton. Pienen James-pojan ja Lumiukon jouluyön seikkailuista kertova animaatio perustuu Raymond Briggsin samannimiseen kuvakirjaan ja sen alkuperäiseen kuvitukseen. Kirjalle uskollisesti elokuva kertoo Lumiukon tarinan ilman sanoja.

Animaation taianomaista tunnelmaa luovan musiikin on säveltänyt pianistina ja kapellimestarinakin tunnettu Howard Blake, jonka laajaan tuotantoon mahtuu niin elokuvamusiikkia kuin orkesteri- ja näyttämömusiikkiakin. Lumiukko-animaation musiikki on hänen tunnetuin teoksensa ja sen koskettavaa tunnusmelodiaa ”Walking in the Air” ovat esittäneet useat artistit erilaisina sovituksina. Tässä konsertissa sen laulaa poikasopraano Rasmus Ahoniemi Pirkanpojista.

Konsertin kesto n. 30 min, ei väliaikaa.

© Snowman Enterprises Limited “The Snowman” by Raymond Briggs is published by Puffin.

Muutokset mahdollisia.

Tuotanto Tampere-talo ja Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri TASO

Teosesittely

© Snowman Enterprises Limited “The Snowman” by Raymond Briggs is published by Puffin.

Animaatioelokuva Lumiukko (The Snowman, 1982) on jo yli kolmen vuosikymmenen ajan aloittanut lasten joulunvieton. Pienen James-pojan ja Lumiukon yöllisestä seikkailusta kertova animaatio perustuu Raymond Briggsin (1934–2022) vuonna 1978 julkaisemaan samannimiseen kuvakirjaan ja sen alkuperäiseen kuvitukseen. Lumiukko-kuvakirjasta onkin tullut yksi maailman suosituimmista lastenkirjoista, jota on käännetty 21 kielelle. Lumiukkoa rakastetaan ympäri maailmaa – myös maissa, joissa lunta ei ole koskaan satanut.

Kirjoittajana ja kuvittajana tunnettu Raymond Briggs on sanonut Lumiukosta seuraavaa: ”Luulen, että se syntyi alun perin siitä, kun näin vanhan mustavalkoisen sarjakuvan kesken sodanaikaisen evakuointini. Muistan hämärästi kahden lumiukon heräävän henkiin ja yhden heistä kiipeävän ikkunalaudan yli taloon. Mistä idea lentämisestä tuli, sitä en muista, mutta idea tuntui täysin luonnolliselta. Ehkä se johtuu siitä, että lumi leijuu kevyesti alas taivaalta, joten tuntui yhtälailla järkevältä, että lumiukko voi kevyesti leijua.” 

Idea perustui yksinkertaiseen lähtökohtaan: “Oletetaan, että jokin kuvitteellinen – lumiukko tai mörkö – onkin täysin todellinen, ja juttu jatkuu sitten loogisesti. Jos lumiukko heräisi henkiin ja hänet kutsuttaisiin taloon sisälle, hän näkisi ensimmäistä kertaa sähkövalon, television ja pesunesteen. Hän oppisi välttämään tulta ja lämpöpattereita, mutta rakastaisi jääkaappia ja pakastinta. Se on vain tervettä järkeä ja siinä kaikki.”

Vuonna 1982 Raymond Briggsin Lumiukosta luotiin 26 minuutin animaatioelokuva, joka esitettiin ensimmäisen kerran Iso-Britanniassa 26. joulukuuta. Kirjalle uskollisesti elokuva kertoo Lumiukon tarinan ilman vuorosanoja, lukuun ottamatta klassikoksi muodostunutta Walking in the Air – kappaletta. Animaation taianomaista tunnelmaa luovan musiikin on säveltänyt kokonaisuudessaan säveltäjänä, pianistina ja kapellimestarinakin tunnettu Howard Blake, jonka laajaan yli 700 teoksen tuotantoon mahtuu niin elokuvamusiikkia kuin orkesteri- ja näyttämömusiikkiakin. Lumiukko-animaation musiikki on Blaken tunnetuin teos, jonka koskettavaa tunnusmelodiaa Walking in the Air ovat esittäneet useat artistit erilaisina sovituksina ympäri maailmaa.

Tekijät

Kuva: Petri Ihanus

TASO on aktiivisten musiikinharrastajien ylläpitämä sinfoniaorkesteri. TASOn juuret ovat Tampereen yliopiston jousiorkesterissa, josta se laajeni sinfoniaorkesteriksi vuonna 2003. TASO onkin tullut tutuksi myös Tampereen yliopiston edustusorkesterina.

TASOn taiteellisena johtajana on toiminut sen perustamisesta lähtien diplomikapellimestari Kimmo Tullila. Monipuolisen ja heittäytymiskykyisen kapellimestarinsa johdolla TASO on menestyksekkäästi esittänyt niin orkesterikirjallisuuden suurteoksia kuin uudempaa sinfoniaorkesterille sävellettyä sekä sovitettua musiikkia.

TASO tekee aktiivisesti yhteistyötä pirkanmaalaisten kulttuuritoimijoiden sekä suomalaisen musiikkimaailman kärkinimien kanssa aina solistiuraa luoneista taiteilijoista tulevaisuuden lupauksiin. Tavoitteellisella toiminnallaan ja taiteellisesti korkeatasoisilla toteutuksillaan TASO on noussut vuosien varrella merkittäväksi musiikkielämän vaikuttajaksi kotikaupungissaan Tampereella.

Seinäjoelta lähtöisin oleva viulisti-kapellimestari Kimmo Tullila opiskeli Sibelius-Akatemiassa viulunsoittoa ja orkesterinjohtoa. Viuludiplomin hän teki v.1998 Igor Bezrodnyin johdolla ja jatkoi opintojaan kapellimestariluokalla opettajinaan mm. Leif Segerstam, Atso Almila ja Jorma Panula. Kapellimestaridiplomin hän suoritti syksyllä 2009.

Tullila on vieraillut johtamassa lukuisia suomalaisia sinfoniaorkestereita. Hän on johtanut myös oopperaa, operettia ja musikaalia (Pohjalaisia, Ryöstö Seraljista, Kreivitär Mariza, Sound of music). Tullila työskentelee Tampere Filharmonian II-viulun äänenjohtajana ja on Tampereen akateemisen sinfoniaorkesteri TASO:n taiteellinen johtaja.

Kuva: Jarmo J. Laine

Rasmus Ahoniemi on 12-vuotias tamperelainen sopraano, joka aloitti musiikin harrastamisen jo hyvin pienenä Tampereen Konservatoriolla. Rasmuksen ensisijainen instrumentti on piano. Lauluharrastuksen pariin Rasmus päätyi liityttyään poikakuoro Pirkanpoikiin, jossa hän laulaa osana A-kuoron sopraanoissa Jouni Rissasen opissa.

Keikalla, Tampere-talo

Varaa liput ryhmällesi

(väh. 10 hlöä)
ryhmamyynti@tampere-talo.fi
tai puh. 03 243 4501 (ma–pe klo 10–16)

Courtyard by Marriott Tampere City, Visit Tampere Laura Vanzo
Kuva: Laura Vanzo, Visit Tampere

Täydennä elämyksesi majoittu­malla saman katon alla

Tampere-talon yhteydessä oleva Courtyard by Marriott Tampere City -hotelli mahdollistaa täydellisen konserttielämyksen. Kun varaat vierailusi yhteyteen kauttamme majoituksen, saat sen kumppanihintaan. Hinta sisältää aamiaisen ja wifin. Tervetuloa viihtymään!

Varaa hotellihuone tästä!