Hyppää sisältöön

MARKUS SUIHKONEN, BASSO & MARITA VIITASALO, PIANO

Musiikkia Johannes Brahmsin, Toivo Kuulan sävellyksistä. Syystunnelmiin johdatteleva ohjelma huipentuu Modest Musorgskin vaikuttavaan teokseen.

Aika 18.09.2022 15.00

TilaTampere-talo, Pieni sali

Tietoa tapahtumasta

Liput 29 €
Eläkeläiset 25 €
Opiskelijat 15 €

Hannoverin tähtibasso Tampereella

Basso Markus Suihkonen ja pianisti Marita Viitasalo tarjoilevat Tampere-talon yleisölle vahvaa ja keskeistä laulumusiikkia Johannes Brahmsin, Toivo Kuulan ja Modest Musorgskin rakastetuin sävelin. Syystunnelmiin johdatteleva ohjelma huipentuu Musorgskin vaikuttavaan teokseen Kuoleman lauluja ja tansseja lauluäänelle ja pianolle.

Ohjelma

Johannes Brahms (1833–1897): Vier ernste Gesänge – Neljä vakavaa laulua Raamatun teksteihin op.121
Denn es gehet dem Menschen wie dem Vieh
Ich wandte mich und sehe an alle
O Tod, wie bitter
Wenn ich mit Menschen und mit Engelszungen redete
(Kesto 20 min)

Toivo Kuula (1883–1918)
Syystunnelma, Eino Leino
Tule armaani, V.A. Koskenniemi
Yö, Eino Leino
Epilogi, V.A. Koskenniemi
(Kesto 13 min)

Modest Musorgski (1839–1881): Pesni i pljaski – Kuoleman lauluja ja tansseja
Arseni Golenishthev – Kutuzov
Kolybelnaja – Kehtolaulu
Serenada – Serenadi
Trepak – Ripaska
Polkovodest – Sotapäällikkö
(Kesto 21 min)

Konsertin yhteiskesto n. 1 tunti. Ei väliaikaa.

Markus Suihkonen, basso

Markus Suihkonen (s. 1993) on nuoren sukupolven suomalainen bassolaulaja. Hän aloitti musiikkiopintonsa lapsena sellon soitolla, kunnes lukioikäisenä kiinnostui laulamisesta. Sibelius-Akatemiassa Suihkonen opiskeli Petteri Salomaan ja Jaakko Ryhäsen johdolla. Tärkeänä opettajana ja esikuvana on toiminut myös basso Mika Kares. Musiikin kandidaatiksi Suihkonen valmistui 2017.

Markus Suihkosen ura laulajana sai vauhtia Timo Mustakallio -kilpailun voitosta vuonna 2015. Pian sen jälkeen hän debytoi Suomen kansallisoopperassa ja Savonlinnan oopperajuhlilla. Kaudella 2017/2018 Suihkonen kuului Antwerpenin Opera Vlaanderenin nuorten solistien ensembleen. Belgian jälkeen hän lauloi kaksi vuotta Baijerin valtionoopperan oopperastudiossa. Nyt Suihkonen on toista vuotta kiinnityksellä Hannoverin oopperan solistikunnassa, jossa hänen roolejaan ovat olleet mm. Sparafucile ja Lodovico.

Markus Suihkonen on konsertoinut mm. Kuhmon kamarimusiikissa ja Radion sinfoniaorkesterin solistina sekä usean muun orkesterin kanssa niin Suomessa kuin muualla Euroopassa. Juuri ennen koronapandemian alkua hänet nähtiin Leporellon roolissa Mozartin oopperassa Don Giovanni Suomen kansallisoopperassa. Keväällä 2022 Suihkonen vieraili mm. Tanskan radion sinfoniaorkesterin Parsifal-produktiossa Titurelin roolissa.

Marita Viitasalo, piano

Marita Viitasalon taiteellinen ura alkoi hänen saavutettuaan palkintosijan Maj Lind-pianokilpailussa. Hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa professori Timo Mikkilän johdolla jatkaen opintojaan stipendin turvin Roomassa Accademia di Santa Ceciliassa, missä suoritti loppututkinnon 1971. Opinnot jatkuivat neljän vuoden ajan Wienin musiikkikorkeakoulussa prof. Dieter Weberin johdolla, ja hän suoritti diplomitutkinnon erinomaisin arvosanoin sekä Sibelius-Akatemiassa 1972 että Wienissä 1976.

Ensikonserttinsa jälkeen Marita Viitasalo on ollut yksi ahkerimmin esiintyviä suomalaisia pianotaiteilijoita. Hän on antanut soolokonsertteja kotimaan lisäksi mm. Wienin Musikvereinissa, Berliinissä, Roomassa, Tukholmassa ja Tokiossa sekä esiintynyt useiden orkestereiden solistina Suomessa ja Skandinaviassa. Hän on levyttänyt Sibeliuksen, Debussyn ja Ravelin pianomusiikkia, viimeisin vuonna 2015 Ondine-levymerkille.

Marita Viitasalo on tehnyt tiivistä yhteistyötä mm. sopraano Soile Isokosken ja baritoni Bo Skovhusin kanssa konsertoiden ympäri maailmaa merkittävissä musiikkikeskuksissa, joista mainittakoon mm. Wienin Musikverein, Wienin Konzerthaus, Salzburgin musiikkijuhlat, Edinburghin Festivaalit, Lontoon Wigmore Hall sekä Carnegie Hall New Yorkissa. He ovat levyttäneet runsaasti kotimaista, pohjoismaista ja saksalaista liedmusiikkia Ondine-levymerkille.

Vuonna 1986 perustamansa Trio Finlandian jäsenenä Marita Viitasalo on konsertoinut laajasti Skandinaviassa, Keski-Euroopassa, USA:ssa sekä Kaakkois-Aasiassa. Hän on levyttänyt mm. Brahmsin klarinettisonaatit Anna-Maija Korsimaan kanssa. Taiteellisen toiminnan lisäksi Marita Viitasalo toimi pianomusiikin lehtorina Sibelius-Akatemiassa 1977–2010 sekä kansainvälisen PianoEspoo-festivaalin pitkäaikaisena taiteellisena johtajana 1989–2013. Tasavallan presidentti myönsi Marita Viitasalolle vuonna 2006 Pro Finlandia -mitalin hänen taiteellisista ansioistaan. Vuonna 2013 hänelle myönnettiin sekä Espoon kaupungin taidepalkinto että Espoo-mitali.

Tapahtumamuutokset mahdollisia.

Tuotanto Tampere-talo

Courtyard by Marriott Tampere City, Visit Tampere Laura Vanzo
Kuva: Laura Vanzo, Visit Tampere

Täydennä elämyksesi majoittumalla saman katon alla

Tampere-talon yhteydessä oleva Courtyard by Marriott Tampere City -hotelli mahdollistaa täydellisen konserttielämyksen. Kun varaat vierailusi yhteyteen kauttamme majoituksen, saat sen kumppanihintaan. Hinta sisältää aamiaisen ja wifin. Tervetuloa viihtymään!

Varaa hotellihuone tästä!

TULEVIA TAPAHTUMIA

/
  • Tampere-talo
  • Klassinen musiikki

TOTAL CELLO ENSEMBLE

Tuliset tangot ja tunteikkaat ooppera-aariat taipuvat näiden huippumuusikoiden käsittelyssä sykähdyttävään muotoon.

/
  • Tampere-talo
  • Klassinen musiikki

LEAD!

Nuorten energiaa ja mentoreiden tyylitietoisuutta yhdistävää musisointia Sibelius-osuudesta Tšaikovskin suurimman sinfonian esitykseen.

/
  • Tampere-talo
  • Ooppera, operetti
  • Viihdekonsertti

KORIA TÄTI – MONOLOGIOOPPERA

Väkevän monologioopperan päähenkilö on eteläpohjalainen dementoituva emäntä, joka on eristetty muusta perheestä. Koria tätin roolissa sopraano Päivi Nisula.