Tampere-talo | Konsertit, tapahtumat ja yritystilaisuudet

pe 22.4.2022 klo 19:30

Linda Fredriksson: Juniper

Lisää kalenteriin Osta liput Istumapaikkakartta

Tampere-talo, Pieni sali - Yliopistonkatu 55, 33100
Tampere, Finland

Saksofonisti Linda Fredriksson on noussut viime vuosina yhdeksi Suomen valovoimaisimmista jazzmuusikoista. Fredriksson on tullut tunnetuksi useiden eturivin yhtyeiden kuten Mopo, Ricky-Tick Big Band ja Superposition rämäpäisenä improvisoijana ja muuntautumiskykyisenä muusikkona, ja hänen rikas ja omalaatuinen lähestymisensä musiikkiin on tehnyt hänestä myös kansainvälisesti tunnustetun suomalaisen jazzin kärkinimen.

Nyt Fredriksson astuu esiin säveltäjänä ja yhtyejohtajana sooloprojektissaan Juniperissa, jossa hän tuo kuultavaksemme hänen “hiljaisen ja ujon puolensa” säveltämää musiikkia: rehellistä, yksityistä ja sielultaan singer-songwriter-musiikkia jazz-yhtyeen soittamana.

Kappaleet ovat kypsyneet hitaasti ja viipyillen kitaran ja pianon kanssa laulaen omassa tilassa.

“Se on oma maisemani ja rauhan paikkani kaiken kaaoksen keskellä. Kupla, jonka sisällä on ollut hyvä olla ”, Fredriksson kuvailee.

Musiikillisiksi vaikutteikseen hän listaa artisteja, kuten Sufjan Stevens, Alice Coltrane, Feist, Eric Dolphy, Neil Young, Iro Haarla ja Billie Eilish.

Juniper-yhtyeen debyyttialbumi julkaistiin lokakuussa 2021. Lue Helsingin Sanomien levyarvostelu täältä.

Altto- ja baritonisaksofonien virtuoosina tunnettu Fredriksson soittaa levyllä myös bassoklarinettia ja vastaa esimerkiksi työhuoneensa vanhan patterin ja lähimetsän narisevan puun kenttä-äänityksistä. Albumilla ovat tärkeässä osassa myös kaksi lapsuudesta asti mukana kulkenutta instrumenttia: alakerran Onnilta saatu reikäinen, auton alle jäänyt akustinen kitara sekä naapurin Lauralta peräisin oleva Rhythmic 8 -syntetisaattori.

”Koko levyn teon ajan olen fonia soittaessa halunnut palvella musan tunnelmaa ja yrittänyt tehdä valintoja musiikki edellä. Monesti olen päättänyt soittaa tosi vähän, vaikka joku mörkö pään sisällä on huudellut, että pitää soittaa nopeasti ja paljon. Kaikkien improvisaatioiden ja solististen osuuksienkin johtotähtenä on ollut kokonaisuus ja kunkin biisin ominainen tunnelma”, Fredriksson kertoo.

Juniperia on tehty kahdessa eri studiossa, kolmessa kodissa, kahdella mökillä ja neljällä työhuoneella. Studiokaluston lisäksi sen osuuksia on äänitetty myös iPhonella ja läppärin mikrofonilla. Albumi onkin huomionarvoinen esimerkki 2020-luvun alun luovan muusikon ja säveltäjän lokikirjasta.

Kokoonpano

Linda Fredriksson, saksofonit

Tuomo Prättälä, koskettimet

Mikael Saastamoinen, basso

Olavi Louhivuori, rummut

 

Tuotanto Tampere-talo

Liput 29 €
Eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät 25 €

Lisää Tampere-talossa