Tiedon valoa: Musiikillinen sinfonis-lyyrinen luentotapahtuma Es-duurissa - Tampere-talo | Konsertit, tapahtumat ja yritystilaisuudet
Tampere-talo | Konsertit, tapahtumat ja yritystilaisuudet

la 29.1.2022 klo 14:00 · Verkkotapahtumassa Esa Saarinen & Leif Segerstam

Tiedon valoa: Musiikillinen sinfonis-lyyrinen luentotapahtuma Es-duurissa

Lisää kalenteriin 

Tampere-talo, Yliopistonkatu 55, 33100
Tampere, Finland

Hyvät ystävykset filosofi Esa Saarinen ja säveltäjä-kapellimestari Leif Segerstam kohtaavat Aikasillalla ja inspiroituvat musiikin, elämän syvyyden ja nerouden äärellä. Ainutlaatuinen kaksituntinen tarjoaa kuulijoilleen mm. pohdintaa lumoutuneisuuden ja lapsenmielisyysteemojen keskellä sekä musiikillista ilotulitusta. Leif Segerstamia mukaillen ”kaksi superlahjakkuutta avaavat itseään ja antavat kuulijoiden penkoa sydäntään”.

Tapahtuma toteutetaan maksuttomana striiminä, jonka tallenne on katsottavissa Pe 11.2.2022 saakka. Esan ja Leiffin osio alkaa kohdasta 4:15:30.

Tapahtuma on osa tammikuulta kesäkuulle 2022 siirtyvää Tampere Chamber Music -kamarimusiikkifestivaalia sekä Tampereen korkeakouluyhteisön Tiedon valoa 2022 -tiedetapahtumaa, jossa tiede ja taide kohtaavat. Ohjelma tarjoaa oivalluksia ja elämyksiä kaikenikäisille tutkitun tiedon ystäville.

Tuotanto Tampere Chamber Music ja Tampereen korkeakouluyhteisö

Esa Saarinen

Esa Saarinen (s. 1953) on suomalainen filosofi, yritysvalmentaja, kirjailija, Aalto-yliopiston emeritusprofessori ja julkisuudesta tuttu keskustelija.

Saarinen väitteli Helsingin yliopistossa vuonna 1977 tutkimuksellaan, joka käsitteli logiikkaa ja kielifilosofiaa. Saarinen oli väitellessään 24-vuotiaana Suomen nuorimpia tohtoreita. Jan Blomstedin kanssa kirjoittamansa kirjan Punk-Akatemia (1980) myötä Saarinen tuli tunnetuksi ”punktohtorina”. Helsingin yliopistossa hän toimi filosofian laitoksessa eri tehtävissä mm. yliassistenttina, dosenttina sekä vt. professorina vuoteen 1999.

Saarisen yhdessä M. A. Nummisen kanssa kirjoittama kirja Terässinfonia (1981) ja esseeteokset Epäihmisen ääni (1984) ja Erektio Albertinkadulla (1988) nousivat kulttimaineeseen yhdessä Saarisen LP-levyn “Filosofia” (1984) ja Saarisen värikkään julkisen esiintymisen kanssa. Postmodernin kulttuurin mediafilosofiaa käsitellyt Imagologies: Media Philosophy (1994, yhdessä Mark C. Taylorin kanssa) on Saarisen kansainvälisesti tunnetuin teos. Saarinen on julkaissut laajasti filosofiasta, ja kirja Länsimaisen filosofian historia huipulta huipulle Sokrateesta Marxiin (1985) on alansa perusteoksia.

Yritysmaailmassa Saarinen on toiminut muun muassa Nokian ja Marimekon valmentajana ja konsulttina. Saarinen on pitänyt suuren määrän yritysjohtajille ja muulle henkilökunnalle suunnattuja seminaareja Suomessa ja ulkomailla vuodesta 1990 lähtien, jolloin Saarinen julkaisi Ensto-yhtiöiden perustajan Ensio Miettisen kanssa kirjan Muutostekijä.

Saarinen on tunnetuimpia luennoitsijoita ja puhujia Suomessa. Saarinen palkittiin opetusansioistaan Helsingin yliopiston Eino Kaila -palkinnolla. Saarisella on jo pitkään ollut tiivis yhteys myös teknisiin tieteisiin: hänet kutsuttiin vuonna 2001 Teknillisen korkeakoulun systeemitieteiden, soveltavan filosofian ja luovan ongelmanratkaisun professoriksi (nyk. Aalto-yliopisto). Saarinen jäi eläkkeelle Aalto-yliopistosta vuonna 2021.

Leif Segerstam

Leif Segerstam (s. 1944) on yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista kapellimestareista sekä monipuolinen ja tuottelias “sävelvalitsija”, kuten hän itse itseään kutsuu. Segerstamin mittava sävellystuotanto sisältää muun muassa yli 310 sinfoniaa, viulukonserttoja, pianokonserttoja sekä lukuisia muita instrumentaalikonserttoja ja runsaasti kamari- ja vokaalimusiikkia. “Joulupukin veljeksi” ja “Väinämöiseksikin” tituleerattu multi-instrumentalisti on toiminut musiikkialan huipputehtävissä niin Suomessa kuin ulkomailla.

Segerstam opiskeli pianon- ja viulunsoittoa sekä orkesterinjohtoa Helsingin Sibelius-Akatemiassa. Vuonna 1962 Segerstam voitti Maj Lind -pianokilpailun ja debytoi viulistina. Seuraavana vuonna hänelle avautuivat New Yorkin arvostetun Juilliard School of Music -musiikkikorkeakoulun ovet, jossa hän jatkoi orkesterinjohdon opintojaan ja valmistui kapellimestariksi vuonna 1965.

Vuosikymmeniä kattavan uransa aikana Segerstam on työskennellyt oopperataloissa ympäri maailman. Hänet on nähty kapellimestarina mm. Suomen Kansallisoopperassa, Tukholman Kuninkaallisessa oopperassa, Berliinin Deutsche Operissa, Wienin Valtionoopperassa, Kööpenhaminan Kuninkaallisessa oopperassa ja Malmön oopperassa. Johtajavierailuja hän on tehnyt mm. Metropolitaniin, Covent Gardeniin, La Scalaan sekä Münchenin, Hampurin ja Kölnin oopperataloihin, Salzburgin musiikkijuhlille ja Savonlinnan oopperajuhlille. Segerstam on esiintynyt myös Tampereella useasti; hän oli Tampereen Oopperan ensimmäisiä vierailevia kapellimestareita vuonna 1963.

Segerstam on saavuttanut laajaa kansainvälistä mainetta johtamiensa orkesterien lukuisilla levytyksillä. Vuosina 1975–1982 Segerstam oli Itävallan radion ja 1977–1987 Suomen radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari ja 1983–1989 Rheinland-Pfalzin valtionfilharmonian Generalmusikdirektor, sittemmin orkesterin elinikäinen “Ehren Gastdirigent”. Segerstam toimi 1988–1995 Tanskan radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina ja on nykyään orkesterin kunniakapellimestari. Vuosina 1995–2007 hän toimi Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarina ja vuosina 2012–2019 Turun filharmonisen orkesterin ylikapellimestarina.

Segerstamin vaikuttava ura on palkittu useilla tunnustuksilla. Pohjoismainen musiikkineuvosto myönsi Segerstamille Pohjoismaiden neuvoston vuoden 1999 musiikkipalkinnon hänen ansioistaan pohjoismaisen musiikin väsymättömänä esille tuojana. Keväällä 2003 Segerstam sai Svenska Kulturfondenin palkinnon tunnustuksena ansiokkaasta toiminnastaan musiikin alalla. Säveltaiteen valtionpalkinto hänelle myönnettiin vuonna 2004 ja Sibelius-mitali syksyllä 2005. Vuonna 2014 tasavallan presidentti myönsi Segerstamille professorin arvonimen.

Lisää Tampere-talossa