Tampere-talo | Konsertit, tapahtumat ja yritystilaisuudet
  • englanti
  • Suomi

Thu 4.4.2019 klo 18:00 · Vladimir Vysotski lauluja

Ystävän Laulu -konsertti

Lisää kalenteriin Osta liput Tilaa tarjoilu Istumapaikkakartta

Tampere-talo, Pieni sali - Yliopistonkatu 55, 33100
Tampere, Finland

Ystävän laulu konsertti.
Vladimir Vysotski lauluja esittää kaksi orkesteria:

Dick Holmström trio (Turku)
ja Vladimir Ichtchenko & SATA KIELI Singers (Helsinki).

Dick Holmström on suomalainen näyttelijä, teatteriohjaaja ja -tuottaja. Vuosina 2013–2016 Holmström toimi Turun ruotsalaisen teatterin (Åbo Svenska Teater) johtajana.

1990-luvun alkupuolella hän lauloi accappella-yhtyeessä Mumbo Jumbo. Dick Holmström on esiintynyt laulajana monien teatteriproduktioiden ohella myös Vladimir Vysotskin lauluihin perustuvilla äänilevyillä Sången som brast (FFCD 1011) ja Katkennut laulu (FFCD 1009).

Vladimir Ichtchenko on venäläinen laulala-lauluntekijä, joka on asunut Helsingissä vuodesta 2000.  Hän on SATA KIELI kulttuuriyhdistus ry:n puheenjohtaja ja SATA KIELI Singersin taiteellinen johtaja.

Vladimir Semjonovitš Vysotski (25. tammikuuta 1938 Moskova – 25. heinäkuuta 1980 Moskova) oli neuvostoliittolainen runoilija, laulaja ja näyttelijä. Hän ei saanut elinaikanaan juuri virallista tunnustusta, mutta oli silti aikansa kuuluisimpia venäläisiä trubaduureja. Suomessa hänen tunnetuin kappaleensa on Juha Vainion suomennoksena laulettu ”Ystävän laulu”, jonka Arja Saijonmaa levytti vuonna 1983.

Vysotski lauloi omia tekstejään säestäen itseään kitaralla. Balladit kertovat rakkaudesta, sodasta, rauhasta ja jokapäiväisestä neuvostoelämästä. Hän jatkoi roolissa, jonka Jevgeni Jevtušenko oli luonut. Vysotski itse määritteli paikkansa yhteiskunnassa: ”Olen ihminen, jonka kaikki tuntevat, minua ei pidetä virallisena henkilönä saatikka virallisena runoilijana, eikä minulla ole mitään tarvetta harjoittaa itsesensuuria”.

Ollessaan naimisissa ranskalaisen näyttelijän Marina Vladyn kanssa Vysotski saattoi matkustella ulkomailla vapaammin kuin moni muu neuvostolaulaja. Neuvostoliitossa Vysotski oli kuitenkin ”kielletty artisti”, ja niinpä hänen nauhoituksensakin on tehty melko alkeellisilla välineillä. Äänenlaatu on näin ollen suhteellisen heikko, mutta se ei juurikaan hälvennä laulujen voimallista paatosta.

Vysotski kuoli 42-vuotiaana sydänkohtaukseen, jota olivat edesauttaneet vuosia jatkunut raju alkoholin ja morfiinin käyttö.

Neuvostoliiton olojen vapauduttua Vysotskin syntymän 50-vuotispäivän kunniaksi järjestettiin hänen muistokseen Moskovassa suuri gaalakonsertti vuonna 1988.

Mika ja Turkka Mali ovat suomentaneet ja levyttäneet kymmeniä Vysotskin lauluja 1980- ja 1990-luvuilla. Kokonaisia albumeita Vysotskin laulujen suomennoksia ovat levyttäneet myös Lassi Mettälä levylleen eriParia (Musiikkiteatteri eriParia), Arto Rintamäki levylleen Katkennut laulu (1994, useimmat Rintamäen omia suomennoksia) sekä viimeisimmäksi näyttelijät Heidi Vaarna ja Esko Rissanen levylleen Vysotskin lauluja (Rocket Records, 2008).

Suomi-Venäjä-Seuran jäsenkorttia näyttämällä saat normaalihintaisesta lipusta 5€:n alennuksen Tampere-talon lipunmyynnistä sekä Lippupisteen myyntipaikoista.

Konsertin kesto noin 2,5 h, sisältää väliajan.

Tuotanto SATA KIELI kulttuuriyhdistys Ry

Liput 28 €
Eläkeläinen, opiskelija, ryhmä vähintään 8 hlöä 23€

Lisää Tampere-talossa