Hyppää sisältöön

Historiallinen oopperayhteistyö – Viimeiset kiusaukset juhlavuonna Tampereelle ja Savonlinnaan

Tampereen Ooppera ja Savonlinnan Oopperajuhlat tekevät historiallista yhteistyötä ja tuottavat ensi vuodelle yhteistuotantona Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset -oopperan. Teoksen ohjaa Mikko Kouki, musiikinjohdosta vastaa Ville Matvejeff ja pääosissa laulavat Mika Kares, Silja Aalto ja Johan Krogius. Vuosi 2025 on tämän kotimaisen oopperan klassikoihin lukeutuvan teoksen 50-vuotisjuhlavuosi.

Säveltäjä Joonas Kokkosen (1921–1996) ooppera Viimeiset kiusaukset (1975) on yksi kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä ja suosituimmista suomalaisista oopperoista. Tampereen Ooppera ja Savonlinnan Oopperajuhlat yhdistävät voimansa ensimmäistä kertaa teoksen 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Viimeiset kiusaukset esitetään Tampereella kuusi kertaa 5.–15. maaliskuuta 2025 ja Savonlinnassa kolme kertaa kesällä 2025. Tampereen esityksen liput ovat nyt myynnissä Tampere-talon ja Lippu.fin lipunmyyntikanavissa. Savonlinnan Oopperajuhlat julkaisee Savonlinnan esityspäivät ja liput kesän 2025 ohjelmiston julkistuksen yhteydessä kesäkuussa 2024.

Oopperan ohjaa teatterinjohtaja, ohjaaja, näyttelijä ja käsikirjoittaja Mikko Kouki, jolle Viimeiset kiusaukset on uran toinen oopperaohjaus. Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff toimii kapellimestarina kummallakin esitysperiodilla. Tampere-talossa Matvejeffin tahtipuikkoa seuraa Tampere Filharmonia ja Olavinlinnassa Savonlinnan Oopperajuhlaorkesteri. Myös kuorot ovat kummallakin esitysperiodilla järjestävän tahon omat: Tampereella laulaa Tampereen Oopperan kuoro johtajanaan Heikki Liimola ja Savonlinnassa Oopperajuhlakuoro johtajanaan Jan Schweiger. Oopperan lavastuksen suunnittelee Teemu Loikas ja puvut Tiina Valkama.

”Tuleva yhteistyö tarjoaa kahdelle keskeiselle kotimaiselle oopperatoimijalle mahdollisuuden luoda jotain uutta. Voimme kaikki oppia toinen toistemme hyviä käytäntöjä ja tapoja tehdä oopperaa. Erityisen innoissani olen, että pääsemme esittämään yhdessä juuri tämän oopperan ja vielä teoksen juhlavuonna. Joonas Kokkonen oli sodanjälkeisen Suomen suurimpia säveltäjiä, ja hänen musiikkinsa puhuttelee niin yleisöä kuin meitä tekijöitä”, kapellimestari ja Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff kertoo.

”Olen hyvin otettu, että minua pyydettiin ohjaamaan oopperaa Tampereelle ja Savonlinnaan. Paavo Ruotsalaisen ajatukset kuolinvuoteella, eletyn elämän tilinpäätös ja teoksen vähän unenomainen tunnelma kiehtovat ja ruokkivat mielikuvitusta. Myös oopperan suunnittelu kahteen eri lokaatioon tarjoaa ohjaajalle, ja erityisesti lavastetiimille, mieluista haastetta. Kaikki pitää ikään kuin miettiä kahteen kertaan. Esimerkiksi Tampere-talon Ison salin lava on syvä, kun taas Olavinlinnassa näyttämö on leveä ja sinne mennään aivan eri kohdasta sisään. Ohjaukseni on juhlavuoden henkeä kunnioittava mutta samalla rytminen ja jopa leikkisä”, ohjaaja Mikko Kouki kertoo.

Jokaisen basson unelmarooli

Joonas Kokkosen ainoaksi oopperaksi jäänyt Viimeiset kiusaukset pohjautuu säveltäjän pikkuserkun Lauri Kokkosen (1918–1985) samannimiseen näytelmään vuodelta 1960. Teos kertoo tosielämän henkilöihin nojaavan tarinan 1800-luvun herännäisjohtaja ja maallikkosaarnaaja Paavo Ruotsalaisesta ja hänen vaimostaan Riitasta. Oopperassa Paavo Ruotsalainen makaa kuolinvuoteellaan ja elää houreissaan elämänsä ratkaisevimmat hetket uudelleen. Tutulla kansankoraalilla Paavon virrellä, jonka säveltäjä on ottanut oopperaansa, on teoksessa tärkeä merkitys.

Viimeiset kiusaukset aloitti suomalaisen oopperan uuden nousun, ja sitä pidetään yhtenä keskeisimmistä suomenkielisistä oopperoista. Suomen kansallisoopperan tuotanto vieraili 1980-luvulla ulkomailla New Yorkin Metropolitan-oopperaa myöten. Tampereen Oopperassa tämä kotimaisen oopperahistorian merkkiteos on esitetty aiemmin vuonna 2004. Tuotanto oli menestys, ja Tampereen Ooppera kutsuttiin seuraavana vuonna ulkomaanvierailulle esittämään teos Prahan Kansallisteatterissa. Savonlinnan Oopperajuhlilla Viimeisiä kiusauksia esitettiin neljänä peräkkäisenä kesänä 1977–1980 täysille katsomoille.

Uudessa juhlavuoden tuotannossa Paavo Ruotsalaisen roolin tulkitsee basso Mika Kares, joka on yksi tämän hetken menestyneimpiä oopperalaulajia maailmalla. Kares laulaa vaativan roolin urallaan toista kertaa. Ensiesiintyminen tapahtui Jyväskylän Oopperassa alkuvuodesta 2022, mutta koronapandemian vuoksi Kares ehti esittää roolin vain yhdessä näytöksessä. Ensi vuonna laulaja saa odotetun revanssin. Paavo Ruotsalaisen Riitta-vaimon roolin tulkitsee lyyrisdramaattinen sopraano Silja Aalto, ja pariskunnan Juhana-pojan roolin laulaa tenori Johan Krogius. Loput esiintyjät julkaistaan myöhemmin.

”Paavo Ruotsalainen on jokaisen basson unelmarooli. Alun perin Martti Talvelalle sävelletty hahmo on haastava niin musiikillisesti kuin tulkinnallisesti. Erityisen hienoa tästä tekee sen, että pääsen palaamaan Paavon saappaisiin teoksen juhlavuonna. Olen tutkinut Paavoa historiallisesta näkökulmasta, lukenut hänestä kirjoitettuja teoksia ja aikalaiskirjallisuutta. Hän oli ristiriitainen persoona, joka joutui elämässään kohtaamaan suuria kipukohtia ja menetyksiä. Hän matkusti elämänsä aikana tuhansia kilometrejä etsien elämän absoluuttista totuutta. Ympäri maailmaa reissaavana taiteilijana pystyn hyvin samaistumaan tähän oman polun etsimiseen”, Kares kertoo.

Kokkonen: Viimeiset kiusaukset
5.–15.3.2025
Iso sali, Tampere-talo

Musiikinjohto Ville Matvejeff
Ohjaus Mikko Kouki
Lavastus Teemu Loikas
Pukusuunnittelu Tiina Valkama

Tampere Filharmonia
Tampereen Oopperan kuoro
Kuorokapellimestari Heikki Liimola

Esitykset

Ke 5.3.2025 klo 19, ensi- ilta
Pe 7.3.2025 klo 19
La 8.3.2025 klo 15
Ke 12.3.2025 klo 19
Pe 14.3.2025 klo 19
La 15.3.2025 klo 15

Liput 110/98/78 €
Eläkeläiset 102/90/70 €
Lapset ja nuoret (16-v. asti) ja opiskelijat 40 €

Varauduthan tarvittaessa esittämään alennuslippuun oikeuttavan todistuksen (esim. opiskelijakortti) Tampere-talon henkilökunnalle. Yli 10 hengen ryhmät voivat laittaa sähköpostia osoitteeseen ryhmamyynti@tampere-talo.fi tai soittaa puh. +358 3 243 4501 (ma–pe klo 10–16).

Esitys kestää 2 tuntia 40 minuuttia sisältäen yhden väliajan. Oopperan esityskieli on suomi. Teos tekstitetään suomeksi ja englanniksi.

Teos on Tampere-talon ja Savonlinnan Oopperajuhlien yhteistuotanto.

Jane ja Aatos Erkon säätiö tukee Tampereen Oopperan kehittämistä vuosina 2024–2025.

Lisätiedot

Suvi Leinonen
Ohjelma- ja liiketoimintajohtaja
Tampere-talo Oy
Puh. +358 3 243 4031
suvi.leinonen@tampere-talo.fi

Ville Matvejeff
Taiteellinen johtaja
Savonlinnan Oopperajuhlat
ville.matvejeff@operafestival.fi

Median liput ja haastattelupyynnöt

Elsa Vähänen
Viestintäasiantuntija
Tampere-talo Oy
Puh. +358 40 5512 739
elsa.vahanen@tampere-talo.fi

Jannika Vahvaselkä
Viestinnän asiantuntija
Savonlinnan Oopperajuhlat
Puh. +358 50 430 4186
jannika.vahvaselka@operafestival.fi