Hyppää sisältöön
Home » Tampereen Ooppera

Tampereen ooppera

Tervetuloa Tampereen Oopperaan! Oopperan koti on Pohjoismaiden suurin konserttikeskus Tampere-talo.

Viimeiset kiusaukset

Basso Mika Kares tulkitsee Paavo Ruotsalaisen roolin Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset -oopperassa Tampereella ja Savonlinnassa. Kuva: Saara Salmi

Historiallinen oopperayhteistyö – Viimeiset kiusaukset juhlavuonna Tampereelle ja Savonlinnaan

Tampereen Ooppera ja Savonlinnan Oopperajuhlat tekevät historiallista yhteistyötä ja tuottavat ensi vuodelle yhteistuotantona Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset -oopperan.

Teoksen ohjaa Mikko Kouki, musiikinjohdosta vastaa Ville Matvejeff ja pääosissa laulavat Mika Kares, Silja Aalto ja Johan Krogius. Vuosi 2025 on tämän kotimaisen oopperan klassikoihin lukeutuvan teoksen 50-vuotisjuhlavuosi.

Oopperaa esitetään Tampere-talossa kuusi näytöstä 5.–15. maaliskuuta 2025 ja Olavinlinnassa kolme näytöstä kesällä 2025. Tampereen esitysten liput ovat nyt myynnissä.

La Traviata

Violettan roolin laulaa Marjukka Tepponen. Kuva: Saara Salmi

Tampereen Oopperan seuraava suurtuotanto on Giuseppe Verdin La Traviata. Ooppera saa ensi-iltansa Tampere-talossa lauantaina 2. maaliskuuta 2024.

Teoksen ohjaa Samuel Harjanne, ja Tampere Filharmoniaa johtaa Giancarlo Andretta. Suosikkioopperaa tähdittävät mm. Marjukka Tepponen, Paolo Fanale, Arttu KatajaTuomas MiettolaNiina Keitel, Elli Vallinoja, Markus Suihkonen ja Ville Rusanen.

Teoksen lavastuksen suunnittelee Peter Ahlqvist, puvut Tinja Salmi, valot Ville Syrjä, videot Toni Haaranen ja koreografian Jack Johansson. Tampereen Oopperan kuoron valmennuksesta vastaa kuorokapellimestari Heikki Liimola.

Historia

Verdin Aida Tampereen Oopperassa maaliskuussa 2007. Kuva: Veli-Matti Parkkinen

Tampereen Ooppera on vuonna 1946 perustettu katkeamaton oopperatraditio. Vuosi 2024 on Tampereen Oopperan 78. toimintavuosi ja keväällä nähtävä Giuseppe Verdin La Traviata sen 130. ensi-ilta.

Ooppera toimii vierailijavoimin, orkesterina on Tampere Filharmonia ja kuorona Tampereen Oopperan kuoro. Vuosittainen, noin 10 000 katsojan yleisön keräävä mittava produktio esitetään keväisin Tampere-talossa. Oopperatoiminnan tuottaa Tampere-talo Oy.

Tampereen Oopperan solisteina ovat vierailleet useat maailmankuulut taiteilijat, kuten Karita Mattila, Soile Isokoski, Camilla Nylund, Tommi Hakala, Marjukka Tepponen, Tuuli Takala, Jaakko Ryhänen, Matti Salminen ja Jorma Hynninen. Ohjaajia ovat olleet muiden muassa Ralf Långbacka, Vilppu Kiljunen, Jussi Tapola, Jukka Kajava, Arne Mikk ja Kari Heiskanen.

Tampereen Oopperan esitystoiminta käynnistyi Leevi Madetojan Pohjalaisia-oopperalla vuonna 1947. Ensimmäinen ulkomaanvierailu tehtiin kesällä 2005, jolloin Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset esitettiin Prahan Kansallisteatterissa.

Tampereen Oopperan kuoro

Bizet’n Carmen Tampereen Oopperassa helmikuussa 2020. Kuva: Petri Nuutinen

Tampereen Oopperan kuoro on 90 laulajan kokoonpano, joka on toiminut nykyisessä muodossaan Heikki Liimolan johtamana vuodesta 1990 lähtien. Kuoro esiintyy vuosittain Tampereen Oopperan tuotannoissa kotinäyttämönään Tampere-talon Iso sali.

Kuoro on kunnostautunut oopperarepertuaarin keskeisen ohjelmiston, kuten Mozartin, Tšaikovskin, Verdin, Wagnerin ja Puccinin lisäksi myös modernien teosten, kuten Dallapiccolan Vanki ja Kokkosen Viimeiset kiusaukset, esittämisessä.

Yhteystiedot

Hallinto ja tuotanto

Suvi Leinonen, Tampere-talo
Suvi Leinonen

Vastaava tuottaja, ohjelmajohtaja
+358 3 243 4031
suvi.leinonen@tampere-talo.fi

Hanna Kilpinen, Tampere-talo
Hanna Kilpinen

Tuottaja

+358 3 243 4070
hanna.kilpinen@tampere-talo.fi

Median liput ja haastattelupyynnöt

Elsa Vähänen

Viestintäasiantuntija
+358 3 243 4016
elsa.vahanen@tampere-talo.fi

Postiosoite

Tampereen Ooppera
PL 16
33101 Tampere

Käyntiosoite

Tampere-talo
Yliopistonkatu 55
33100 Tampere

+358 3 243 4111
puhelinvaihde@tampere-talo.fi

Tampereen Oopperatoimintasäätiö

Tampereen Ooppera ry, Tampere-talo Oy ja Tampereen kaupunki perustivat vuonna 1997 Tampereen Oopperatoimintasäätiön tuottamaan oopperateoksia, jotka toteutetaan yhteistyössä Tampere-talon kanssa.

Tampereen Oopperatoimintasäätiön tehtävä on korkeatasoisen oopperataiteen esittämisen, kehittämisen ja ylläpitämisen turvaaminen. Oopperatoiminta Tampereella on saavuttanut huomiota niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisesti.

Hallitus

Kristiina Michelsson, Tampere-talo Oy, puheenjohtaja

Pekka Suojanen, Tampereen Ooppera ry, varapuheenjohtaja

Reino Turunen, Tampereen Ooppera ry

Jaakko Ryhänen, Tampereen kaupunki

Ari Rasilainen, Tampereen kaupunki

Jukka Gustafsson, Tampere-talo Oy

Suvi Leinonen, säätiön asiamies, vastaava tuottaja, Tampere-talo Oy