Hyppää sisältöön

Huippubaritoni Tommi Hakala debytoi Tampereen Oopperan Lentävän hollantilaisen nimiroolissa

Tampereen Oopperan kevään 2023 odotettuna oopperatuotantona nähdään Richard Wagnerin Lentävä hollantilainen. Hollantilaisen tehtävässä debytoi baritoni Tommi Hakala kera kotimaisten ja kansainvälisten huippusolistien. Teoksen ohjaa Marika Vapaavuori. Oopperaorkesterina soittaa Tampere Filharmonia ja orkesteria johtaa Anja Bihlmaier.

Richard Wagnerin (1813–1883) Lentävän hollantilaisen uusi tuotanto saa ensi-iltansa Tampereen Oopperassa perjantaina 10. helmikuuta 2023. Esityksiä on kaikkiaan kuusi. Teoksen alkuperäinen ensi-ilta oli suunniteltu tammikuulle 2021, mutta teos siirtyi koronapandemian takia.

Teoksen ohjaa oopperadebyyttinsä tekevä teatteriohjaaja Marika Vapaavuori. Vapaavuorelle Wagner on oopperakirjallisuuden vaikuttavimpia säveltäjiä, jonka musiikki on innostanut taiteellista työryhmää luomaan teoksesta visuaalisesti runsaan ja näyttävän tulkinnan.

”Legenda maailman meriä seilaavasta Lentävästä hollantilaisesta on kauhuromanttinen ja synkkäsävyinen rakkaustarina. Nuorta naista kiehtoo vieras ja vaarallinen, ja tuo kaipaus henkilöityy salaperäiseen, kirottuun merikapteeniin, jonka varakkuus tekee puolestaan vaikutuksen neidon isään. Tässä on erään maailman kuuluisimman oopperan draamallinen perusasetelma”, Vapaavuori kertoo.

”Wagnerin musiikki soi välistä raivoavan myrskyn lailla paiskaten henkilönsä kohti kohtaloitaan, toisinaan säveltäjä ilmaisee sydämen melankoliaa pakahduttavan kauniisti ja alkuvoimaisesti”, ohjaaja jatkaa.

Odotettuja solistivieraita

Lentävän hollantilaisen nimiroolissa debytoi baritoni Tommi Hakala, jonka kansainvälinen ura on vienyt hänet maailman suurimmille oopperanäyttämöille New Yorkin Metropolitanista ja Semper Oper Dresdenistä lähtien. Hakala vierailee myös säännöllisesti Suomessa Savonlinnan Oopperajuhlilla ja viimeisimpänä Kansallisoopperassa, jossa hänen Ring-sarjan Wagner-tulkintansa ovat keränneet laajaa kiitosta.

Tampereen Oopperassa Hakala hurmasi viimeksi härkätaistelija Escamillon roolissa Carmen-oopperassa keväällä 2020. Ennen alkuvuodesta koittavaa merikapteenin pestiään Hakala esiintyy Tampere-talossa myös joulukuussa odotetun Winterreise-konserttinsa merkeissä. Lokakuussa Hakala nähdään Wagnerin Siegfriedissä Wandererin roolissa Helsingin lisäksi Stuttgartin oopperassa.

Lentävän hollantilaisen muissa rooleissa laulavat tenori Jussi Myllys (Erik), saksalainen sopraano Martina Welschenbach (Senta) sekä bassot Timo Riihonen ja Matti Turunen (Daland). Maryn tehtävässä kuullaan mezzosopraano Tiina Penttistä, ja Steuermannin tehtävässä esiintyy ruotsalainen tenori Joel Annmo.

Tampere Filharmonia on toiminut vuonna 1946 perustetun Tampereen Oopperan orkesterina alusta asti. Lentävän hollantilaisen myötä yhteistyövuosia on kertynyt 76.

Lentävän hollantilaisen musiikissa meri ja tunteet kuohuvat voimalla, välillä uhkaavina ja välillä kauniin seesteisinä. Wagner koki itse myrskyisen merimatkan Norjan rannikolla, ja se todella kuuluu tässä varhaisessa mestariteoksessa. Wagnerin 28-vuotiaana luoma ooppera soi myös rakkautta ja kaipuutta lumoavasti”, Tampere Filharmonian intendentti Eija Oravuo kuvailee.

Oopperan musiikillisesta johdosta vastaa saksalainen kapellimestari Anja Bihlmaier, jolle Lentävä hollantilainen on ensimmäinen teos Tampereen Oopperassa. Tampereen Oopperan kuoron valmennuksesta vastaa tuttuun tapaan Heikki Liimola. Lavastuksen suunnittelee Marjatta Kuivasto, ja pukusuunnittelu on Leena Rintalan käsialaa.

”Vaikka Lentävä hollantilainen on saanut poikkeuksellisen pitkän tuotantoajan, pandemian raskautta ei teoksen taiteellisessa tulkinnassa näy. Moniulotteisen näyttämökuvan myötä Ison salin lavalle rakentuu visuaalinen toteutus, jollaista ei ole Tampereen Oopperassa ennen nähty. Odotamme helmikuun oopperavieraita jo innolla”, kertoo Tampereen Oopperan vastaava tuottaja ja Tampere-talon ohjelmapäällikkö Suvi Leinonen.

Oopperan esityskieli on saksa. Teos tekstitetään suomeksi ja englanniksi. Esitys kestää n. 3 tuntia ja sisältää yhden väliajan. Oopperaa suositellaan yli 7-vuotiaille. Liput ovat myynnissä Tampere-talon lipunmyyntikanavissa ja Lippu.fi-palvelussa.

Esitykset

Pe 10.2.2023 klo 18.30 – Ensi-ilta
Su 12.2.2023 klo 15
Ke 15.2.2023 klo 18.30
La 18.2.2023 klo 15
Ke 22.2.2023 klo 18.30
La 25.2.2023 klo 15

Liput

Liput 104/89/68 €
Eläkeläiset 96/84/63 €
Lapset (alle 16-v.) ja opiskelijat 40 €

Lisätiedot

Suvi Leinonen
Tampereen Oopperan vastaava tuottaja, Tampere-talon ohjelmapäällikkö
Tampere-talo Oy
Puh. 03 243 4031
suvi.leinonen@tampere-talo.fi

Median haastattelupyynnöt ja liput

Elsa Vähänen
Viestinnän asiantuntija
Tampere-talo Oy
Puh. 03 243 4016
elsa.vahanen@tampere-talo.fi