Hyppää sisältöön

Lari Halmeen odotettu monologinäytelmä vie katsojat lähes autofiktiiviselle matkalle näyttelijän mielen syövereihin

Tampereen Tuulensuun Palatsissa nähdään lokakuussa uuden monologinäytelmän kantaesitys, kun (melkein) Kaikki minusta kuljettaa komedian virtuoosi Lari Halmeen näyttelijäntyön syvään päähän ja yllättäviin tilanteisiin. Monologiesityksen ohjauksesta ja käsikirjoituksesta vastaa Marika Vapaavuori. Näytelmää esitetään Tuulensuun Palatsissa 19.–22.10. viiden esityksen verran.

Tuulensuun Palatsin uusi (melkein) Kaikki minusta on näyttelijä Lari Halmeelle kirjoitettu monologinäytelmä, joka kertoo parisuhteesta ja näyttelijän ammatista. Näytelmässä käsitellään kepeästi vakavia aiheita, kuten ammatillisia haaveita ja pettymyksiä, elämän mitan rajallisuutta ja kohtaamisen vaikeutta parisuhteessa. Monologiesityksen on käsikirjoittanut ja ohjannut Marika Vapaavuori.

Näytelmän kerroksellinen aikakäsitys kiertyy yhteen vuorokauteen, jonka aikana Halme vie katsojat niin teatteriin kuin baarikierroksellekin ja lopulta mielensä ja muistinsa syövereihin. Näytelmä piirtää armottoman tarkan kuvan luovasta alasta kliseineen. Tekijätiimin mukaan näytelmän aihe syntyi kuin itsestään, kun ajankohta oli viimein oikea. Osittain sysäävänä voimana toimi maailmanlaajuinen koronapandemia.

”Larilta on jo monta vuotta kysytty, että milloin hän tekee uuden monologinäytelmän. Ironista on, että oikeastaan se oli korona, joka mahdollisti tämän. Alan sulkeminen ja freelancereiden totaalinen ajaminen alan vilttiketjuun antoi meille etäisyyttä tarkastella teatterialaa. Sen kuluttavia työaikoja, kilpailua ja turhamaisuutta. Lopulta näytelmä on sarkasmistaan huolimatta kirjoitettu silkasta rakkaudesta teatteriin ja kaipuusta näyttämölle. Se on kunnianosoitus näyttelijän ammattitaidolle”, käsikirjoittaja ja ohjaaja Vapaavuori kuvailee.

Aufofiktiota vai ei?

Monologinäytelmän päähenkilö joutuu selkä seinää vasten, kun tämän puoliso yllättäen odottaa tältä puhetta tunteista ja verbaalista panosta parisuhteessa. Näytelmän tapahtumat eivät ole käsitteen varsinaisessa merkityksessä autofiktiota, mutta näytelmä on silti omalla tavallaan hyvin rehellinen. Se kysyy, kenen tunteista on kysymys, kun näyttelijä niitä tulkitsee.

”Lopulta taiteenlajista huolimatta taitelija kenties aina kurottaa kohti vastaanottajaa, etsii aina dialogia. Yksi maalaa, toinen soittaa, kolmas kirjoittaa, listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta aina on kysymys tunteista ja tunnistamisesta. Näyttelijälle taide syntyy menemisestä toisen nahkoihin. Katsoja saa oivaltaa, peilata ja myös nauraa”, Halme kertoo.

Komedian virtuoosina tunnettu Halme näyttelee monologissaan yli parikymmentä henkilöhahmoa. Lisäksi tarinassa ääninäyttelijöinä esiintyvät näyttelijät Mia Selin, Karoliina Blackburn, Tuukka Huttunen, Ville Majamaa ja Tommi Raitolehto sekä vasta kuusivuotias Olavi Leinonen.

Näytelmän liput ovat myynnissä Tampere-talon lipunmyyntikanavissa. Teatterilippu maksaa 29 euroa. Show & Dinner -lippu sisältää näytelmän lisäksi ruokailun ja maksaa 59 euroa.

Lisätiedot

(melkein) Kaikki minusta

Monologinäytelmä Tuulensuun Palatsissa

Ensi-ilta keskiviikkona 19.10.2022 klo 19

Käsikirjoitus ja ohjaus Marika Vapaavuori
Rooleissa Lari Halme
Musiikki ja äänisuunnittelu Kasper Lindell
Valosuunnittelu ja äänimestari Pasi Ristolainen
Äänirooleissa Mia Selin, Karoliina Blackburn, Tuukka Huttunen, Ville Majamaa, Tommi Raitolehto ja Olavi Leinonen
Kuiskaaja Vendela Korhonen
Tuotanto Keratiivi Oy ja Tampere-talo / Suvi Leinonen
Kiitokset: Tuulensuun palatsin henkilökunta, Antti Lauttamäki ja Paula Eljaala, Luca Vapaavuori

Lisätiedot

Marika Vapaavuori
Käsikirjoittaja ja ohjaaja
Kreatiivi Oy
Puh. +358 40 722 8848
marika.vapaavuori@kolumbus.fi

Suvi Leinonen
Tuottaja ja ohjelmapäällikkö
Tampere-talo Oy
Puh. +358 3 243 4031
suvi.leinonen@tampere-talo.fi

Haastattelupyynnöt ja pressiliput

Elsa Vähänen
Viestintäasiantuntija
Tampere-talo Oy
Puh. +358 40 5512 739
elsa.vahanen@tampere-talo.fi