Hyppää sisältöön

Pirkanmaa soi 12 nykysäveltäjän voimin pianisti Ville Hautakankaan uudella levyllä – Tampere-talon loppuvuodessa myös balettia, monologioopperaa ja liediä

Pianisti Ville Hautakankaalta ilmestyy pirkanmaalaisten nykysäveltäjien tuotantoa esittelevä levy, jonka julkaisukonsertti järjestetään Tampere-talon Pienessä salissa 28. marraskuuta. Konsertti on osa Pirkanmaan pianofestivaalia. Tampere-talon loppuvuoden klassisen musiikin ohjelmistossa on tarjolla myös Latvian Kansallisbaletin Romeo ja Julia -balettivierailu, baritoni Tommi Hakalan Winterreise-liedkonsertti ja sopraano Päivi Nisulan Koria täti -monologiooppera. Seitsemättä kertaa järjestettävä Tampere Chamber Music -festivaali palaa…

Tampere-talon 12 Premieres -levynjulkaisukonsertissa maanantaina 28. marraskuuta kuullaan teoksia pianisti Ville Hautakankaan (s. 1978) uudelta levyltä. Konsertissa on mukana myös yksi uusi suomalainen kantaesitys, säveltäjä Luukas Hiltusen pianoteos Conversion (2019). Konsertti on osa Tampereen Pianoseura ry:n nelipäiväistä Pirkanmaan pianofestivaalia 25.–28.11.2022.

Hautakankaan konserttisarja 12 kantaesitystä pianolle sai alkunsa vuonna 2017, kun Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto myönsi Hautakankaalle apurahan 12 uuden pianokappaleen tilaamiseen. Hautakangas valitsi 12 säveltäjää ja tilasi jokaiselta noin 5 minuutin mittaisen teoksen. Ainoa kriteeri oli se, että säveltäjällä on pitkäaikainen suhde Pirkanmaahan vakituisena asuin- tai opiskelupaikkana.

Hautakangas kantaesitti levyn tilausteokset Tampere-talossa vuosien 2019–2021 aikana. Teokset kuultiin kolmessa konsertissa, neljä teosta kerrallaan. Nyt pianoteokset löytyvät uudelta 12 Premieres -levyltä, jonka julkaisee Alba Records. Levyn kannen kuva on kahden tamperelaisen kuvataiteilijan, Inka Hannulan ja Teemu Raudaskosken yhteisteos ”Ajatusblenderi”.

Levy on äänitetty Tampere-talossa 24.–28.7.2021, ja se sisältää 83 minuuttia uutta suomalaista pianomusiikkia säveltäjiltä Ilari Laakso, Tuomas Turriago, Henri Sokka, Cecilia Damström, Petri Nieminen, Roope Mäenpää, Matilda Seppälä, Paavo Korpijaakko, Minna Leinonen, Janne Salmenkangas, Jonne Valtonen ja Jami Kianto. Tampere-talon levynjulkaisukonsertissa kuullaan osa teoksista.

”Olen onnellinen, että tämä viisi vuotta kestänyt projekti saa näin upean päätöksen. Levystä tuli lopulta laajin, jota Suomessa on koskaan tehty uuden suomalaisen pianomusiikin parissa. Ainakin yhden muusikon toimesta”, Hautakangas kertoo.

Hautakangas antaa paljon arvoa uuden musiikin säveltämiselle ja suomalaisten nykysäveltäjien tukemiselle. Soolopianoprojektinsa lisäksi hän on ollut nykymusiikkia esittävän TampereRaw-yhtyeen vakituinen pianisti vuodesta 2010.

”Ilman uutta musiikkia ei synny uusia klassikoita. Eli kyllä sitä täytyy koko ajan tehdä ja tukea. Maailma olisi kovin erilainen, jos säveltäjät kuten Beethoven tai Sibelius eivät olisi ikinä saaneet teoksiaan esille. Joskus ajattelen, että nykymusiikki on vähän niin kuin urheilujoukkueen junioritoiminta. Jos halutaan, että meillä on säveltäjiä, heitä täytyy kouluttaa ja auttaa näkymään ja kuulumaan”, Hautakangas lisää.

Tampere-talon klassinen talvi

Kansainväliset balettivierailut jatkuvat Tampere-talossa marraskuussa. Latvian Kansallisbaletti ja Tampere Filharmonia esittävät Sergei Prokofjevin Romeo ja Julia -baletin perjantaina 11. ja lauantaina 12. marraskuuta Tampere-talossa yhteensä kolme kertaa. Orkesteria johtaa Latvian Kansallisoopperan ja -baletin ylikapellimestari Mārtiņš Ozoliņš.

Sopraano Päivi Nisula laulaa viime vuonna kantaesityksensä saaneessa Koria täti -monologioopperassa lauantaina 26. marraskuuta. Ooppera sijoittuu 1960-luvun lopun jouluviikolle eteläpohjalaiseen taloon, ja sen päähenkilö on hitaasti dementoituva vanha emäntä, joka on eristetty muusta perheestä ja suljettu omaan kamariinsa. Väkevän monologioopperan libreton on kirjoittanut kolme kertaa Finlandia-palkintoehdokkaana ollut kirjailija Tommi Kinnunen. Sävellyksestä vastaa Olli Kortekangas, ja teoksen on ohjannut näyttelijä-ohjaaja Pertti Sveholm.

Joulukuun 8. päivänä Tampere-talossa on luvassa baritoni Tommi Hakalan ja pianisti Kristian Attilan odotettu liedkonsertti. Hakala ja Attila juhlistavat kolme vuosikymmentä kestänyttä yhteistyötään tarttumalla Franz Schubertin klassikkoteokseen Winterreise – Talvinen matka. Wilhelm Müllerin melankolisen elegisiin runoihin sävelletty 24 laulun kokonaisuus kertoo morsiamensa jättävästä miehestä, joka talven hyytävään viimaan paetessaan ajautuu kohtaamaan ongelmiaan ja kipupisteitään.

Seitsemättä kertaa järjestettävä Tampere Chamber Music -festivaali levittäytyy Tampereelle keskiviikosta sunnuntaihin 25.–29. tammikuuta 2023. Uutena sisältönä festivaali tarjoaa anniskeluoikeudellisen myöhäisillan konsertin argentiinalaisen huippubandoneonisti Marcelo Nisinmanin johdolla. Esityksiä kuullaan Tampere-talon konserttisalien lisäksi Muumimuseossa, Tampereen Vanhassa kirkossa ja Tuomiokirkossa. Kamarimusiikkia, tanssia ja tiedettä yhdistelevän festivaalin ohjelmistossa on tarjolla musiikkia mm. säveltäjiltä Golijov, Ravel, Piazzolla,Tšaikovski, Vasks, Nisinman, Rahmaninov, Brahms, Beethoven ja Paganini.

Tutustu Tampere-talon ohjelmistoon.

Lisätiedot

Suvi Leinonen

Tuottaja ja ohjelmapäällikkö

Tampere-talo Oy

Puh. +358 3 243 4031

suvi.leinonen@tampere-talo.fi

Haastattelupyynnöt ja pressiliput

Elsa Vähänen

Viestintäasiantuntija

Tampere-talo Oy

Puh. +358 40 5512 739

elsa.vahanen@tampere-talo.fi