Hyppää sisältöön

Sopraano Johanni van Oostrum liittyy Lentävän hollantilaisen solistikaartiin

Tampereen Oopperan vuoden 2023 oopperatuotantona nähdään Richard Wagnerin Lentävä hollantilainen. Oopperan ensi-ilta on perjantaina 10.2.2023 Tampere-talossa. Teoksen ohjaa Marika Vapaavuori ja Tampere Filharmoniaa johtaa kapellimestari Anja Bihlmaier. Oopperan nimiroolin tulkitsee baritoni Tommi Hakala, ja uusimpana kiinnityksenä teoksessa nähdään Sentan roolin laulava sopraano Johanni van Oostrum.

Lentävän hollantilaisen roolituksessa on tapahtunut viime hetken muutos, sillä sopraano Martina Welschenbach jää terveydellisistä syistä pois Sentan roolista. Sentan roolin laulaa eteläafrikkalainen sopraano Johanni van Oostrum.

Johanni van Oostrum tunnetaan erityisen ilmaisuvoimaisesta esiintymisestään, ja hän on urallaan tulkinnut muun muassa Straussin, Wagnerin ja Janáčekin oopperoiden nimirooleja. Hänen viimeaikaisiin huippukiinnityksiinsä on kuulunut Wagnerin Lohengrin (Elsa von Brabant) Baijerin valtionoopperassa (2022–2023), joka vei hänet esiintymään myös muun muassa Moskovan Bolshoi-teatteriin (2022) ja Tokion kevätfestivaalille (2022). Alkanut kausi pitää sisällään vierailut myös Hampurin Oopperassa ja Semperoper Dresdenissä.

Oopperan nimiroolin tulkitsee Hollantilaisen tehtävässä debytoiva baritoni Tommi Hakala. Dalandin roolin jakavat bassot Timo Riihonen ja Matti Turunen, Erikin roolissa nähdään tenori Jussi Myllys, Maryn roolissa mezzosopraano Tiina Penttinen ja Steuermanin roolissa ruotsalainen tenori Joel Annmo.

Teoksen ohjaa oopperadebyyttinsä tekevä, kokenut teatteriohjaaja Marika Vapaavuori. Vapaavuori on ohjannut monipuolisella urallaan niin teatterikirjallisuuden suuria klassikoita kuin musiikkiteatteria. Wagnerin Lentävän hollantilaisen vaikuttavan musiikin tulkitsijana ja oopperaorkesterina soittaa odotetusti Tampere Filharmonia johtajanaan saksalainen kapellimestari Anja Bihlmaier. Tampereen Oopperan kuoron valmennuksesta vastaa kuorokapellimestari Heikki Liimola.

Vahvan musiikillisen ilmaisun lisäksi teoksessa tullaan näkemään vetovoimainen visuaalinen maailma. Oopperan lavastuksen on suunnitellut Marjatta Kuivasto, puvustuksen Leena Rintala, valosuunnittelun Jussi Kamunen, videosuunnittelun Toni Haaranen, naamioinnin Johanna Paakkanen ja koreografiasta vastaa Miika Riekkinen. Teoksen tanssijoina nähdään Miika Riekkinen ja Petra Porspakka.

Tampereen Ooppera

Tampereen Ooppera on perustettu vuonna 1946. Esitystoiminta käynnistyi Leevi Madetojan Pohjalaisia-oopperalla 1947. Ooppera toimii vierailijavoimin, orkesterina on Tampere Filharmonia ja kuorona Tampereen Oopperan kuoro. Vuosittainen, noin 10 000 katsojan yleisön keräävä mittava produktio esitetään keväisin Tampere-talossa. Vuosi 2023 on Tampereen Oopperan 77. toimintavuosi ja Wagnerin Lentävä hollantilainen sen 129. ensi-ilta. Tampereen Ooppera on Suomen kansallisoopperan ja Savonlinnan Oopperajuhlien ohella maamme pitkäaikaisimpia oopperatraditioita.

Esitykset

Pe 10.2.2023 klo 18.30 – Ensi-ilta
Su 12.2.2023 klo 15
Ke 15.2.2023 klo 18.30
La 18.2.2023 klo 15
Ke 22.2.2023 klo 18.30
La 25.2.2023 klo 15

Liput

Liput 104/89/68 €
Eläkeläiset 96/84/63 €
Lapset (alle 16-v.) ja opiskelijat 40 €