Hyppää sisältöön

Tampereen Tove-festivaalin ohjelma ja vieraat on julkaistu – mukana Johanna Sinisalo, Lauri Porra ja Christoffer Strandberg

Aikaisemmin Tukholmassa, Helsingissä ja Reykjavikissa suuren suosion saanut Tove-festivaali saapuu Tampere-taloon ja Muumimuseoon perjantaina 2. joulukuuta 2022. Taiteilija ja kirjailija Tove Janssonia juhlistava tapahtuma kerää yhteen arvostettuja kulttuuri- ja ajankohtaisvaikuttajia, joita kaikkia yhdistää rakkaus Janssonin monipuolista tuotantoa kohtaan. Keskustelijoina tavataan Johanna Sinisalo, Piki Rantanen, Sean Ricks ja Yacine Samb. Festivaalin musiikkinumeroista vastaavat Emma Klingenberg ja…

Kuvataiteilija, kirjailija, lauluntekijä, näytelmäkirjailija ja sarjakuvantekijä Tove Janssonia (1914–2001) juhlistava Tove-festivaali saapuu ensimmäistä kertaa Tampereelle. Tukholman Fotografiska-museossa maaliskuussa 2020, Helsingin Svenska Teaternissä syyskuussa 2021 ja viimeisimpänä syyskuun alussa 2022 Reykjavikin Harpa-musiikkitalossa järjestetty festivaali valtaa Tampere-talon perjantaina 2. joulukuuta 2022.

Jokaisella Tove-festivaalilla on paikallisia piirteitä, ja konsepti ammentaa kyseisen paikkakunnan yhteydestä Tove Janssoniin. Jansson lahjoitti muumitaiteen kokoelmansa Tampereelle vuonna 1987, ja nyt teoksia voi ihailla maailman ainoassa Muumimuseossa Tampere-talossa. Tampereen Tove-festivaalin ohjelma ja vieraat on nyt julkaistu. Tapahtuman juontaa näyttelijä Christoffer Strandberg.

Yhdeksi panelistiksi saapuu tamperelainen Finlandia-palkittu kirjailija ja käsikirjoittaja Johanna Sinisalo, joka päätti ryhtyä kirjailijaksi luettuaan viisivuotiaana Tove Janssonin kirjan ”Muumipeikko ja pyrstötähti”. Yhdeksän romaanin lisäksi Sinisalo on kirjoittanut lyhytproosaa sekä käsikirjoituksia elokuviin, tv-sarjoihin ja sarjakuviin, muun muassa useisiin Muumilaaksoon sijoittuviin sarjakuviin. Hän on julkaissut artikkeleita ja esseitä sekä pitänyt yleisöluentoja Tove Janssonin elämäntyöstä, erityisesti Muumi-kirjoista sekä Tove ja Lars Janssonin (1926–2000) Muumi-sarjakuvista.

”Tove Jansson muistetaan parhaiten Muumilaaksostaan, ja siksi välillä unohtuu, että hän kirjoitti ja maalasi mestarillisesti myös aikuisille yleisöille. Ihailen häntä suuresti kirjailijana ja käsikirjoittajana, joka osasi yhdistää mielikuvituksen huiman lennon tarkkanäköiseen ja lämpimän humoristiseen hahmojen kuvaukseen. Koska Tampere-talon Muumimuseo suorastaan tulvii Janssonin seikkailuhenkeä, en voi kuvitella Tove-festivaalille Tamperetta parempaa paikkaa”, Sinisalo kertoo.

Sinisalo keskustelee muutosjohtajan, puhujan ja yhteiskunnallisen vaikuttajan Yacine Sambin kanssa haastavissa tehtävissä toimivista rohkeista naisista, jollainen Tove Janssonkin aikanaan oli. Panelistit kertovat myös, miten Jansson ja hänen elämänsä ja taiteensa on vaikuttanut ja inspiroinut heitä työssään. Keskustelua luotsaa Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas.

Illan toinen paneelikeskustelu pureutuu Janssonin kykyyn kirjoittaa pehmeää kapinaa ja rohkeita ajatuksia helposti lähestyttävään muotoon. Keskustelemassa ovat muumien parissa kasvaneet tamperelaiset milleniaalit, aktivisti ja sanataiteilija Piki Rantanen ja toimittaja ja juontaja Sean Ricks. Keskustelua johtaa Moomin Charactersin tuottaja Nanette Forsström. 

Keskusteluiden lisäksi luvassa on Janssonin alkuperäisten laulutekstien tulkitsijana tunnetun näyttelijä ja laulaja Emma Klingenbergin esittämiä lauluja, joita kuullaan Tampereella ensimmäistä kertaa myös suomen kielellä. Suomenkieliset käännökset on tehnyt Sirke Happonen. Stratovarius-yhtyeestäkin tuttu säveltäjä ja basisti Lauri Porra on luonut musiikkia Muumien tavaramerkille. Muumilaakson vuodenajat -konserttikokonaisuudessa yhdistyvät Janssonin alkuperäiset kirjoihin piirretyt kuvitukset sekä Porran niiden ympärille säveltämä musiikki.

”Muumilaakson vuodenajat on ollut todella inspiroiva ja läheinen projekti minulle ja odotan innolla esiintymistämme Tove-festivaaleilla Tampere-talolla”, Porra kertoo.

Tove-festivaalia vietetään perjantaina 2. joulukuuta klo 17–21 Tampere-talon Pienessä salissa. Festivaalin keskustelut käydään suomen kielellä. Lavaohjelman jälkeen ilta jatkuu saariston makumaisemista inspiroituneella ruokailulla ja tunnelmallisilla jatkoilla Muumimuseossa. Museossa soi Tove Janssonin ajan musiikki ja Ateljeessa on avoinna ravintola Tuhton baari. Muumimuseossa on esillä Janssonin alkuperäisiä kuvituksia ja tämän taiteilijapuolison Tuulikki Pietilän (1917–2009) kolmiulotteisia kuvaelmia. Observatorion vaihtuvana näyttelynä nähdään Toven kirjahyllystä, jossa pohditaan mitä kodin kirjasto kertoo omistajastaan.

Tove-festivaalin lavaohjelmalippu maksaa 59 euroa ja sisältää lavaohjelman Pienessä salissa sekä vierailun Muumimuseossa. Festivaalin VIP-lippu maksaa 94 euroa ja sisältää lavaohjelman ja Muumimuseovierailun lisäksi buffetruokailun ja Muumimuseon jatkojuhlan klo 21–24.

Tove-festivaalin järjestävät yhteistyössä Moomin Characters Oy ja Tampere-talo Oy. Lataa Tove-festivaalin lehdistökuvia täältä ja lisää lehdistömateriaalia Tove Janssonista täältä.

Tutustu festivaaliohjelmaan

Lisätiedot

Johanna Stenback
Toimitusjohtaja, tuottaja
All Things Content Oy
Puh. +358 40 5267536
johanna.stenback@atcontent.fi

Hanna Kilpinen
Tuottaja
Tampere-talo Oy
Puh. +358 41 533 0381
hanna.kilpinen@tampere-talo.fi

Haastattelupyynnöt ja pressiliput

Elsa Vähänen
Viestintäasiantuntija
Tampere-talo Oy
Puh. +358 40 5512 739
elsa.vahanen@tampere-talo.fi