Hyppää sisältöön

Uudistuvien Tampereen Kirjafestareiden ohjelma on julkaistu – mukana mm. Sofi Oksanen, Kjell Westö, Katja Kettu, Juha Itkonen, Maija Vilkkumaa, Finlandia-voittajat ja presidenttiehdokkaita

Tampereen Kirjafestarit järjestetään Tampere-talossa viikonloppuna 2.–3. joulukuuta 2023. Luvassa on uudistunut ja entistäkin monipuolisempi kirjallisuuden, kulttuurin ja joulun juhla. Festareilla panostetaan ohjelman lisäksi laajennettuun viinialueeseen ja joulumieltä nostattavaan Joulutoriin. Lapsille ja lapsenmielisille on tänä vuonna luvassa oma toiminnallinen Lasten Festarialue ohjelmalavoineen, lukukoirineen, pakohuonepeleineen ja askartelupajoineen.

Tampereen Kirjafestareita vietetään jälleen Tampere-talossa joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna 2.–3.12. Tänä vuonna uuden teoksensa jo julkaisseista tai kesän ja syksyn mittaan julkaisevista kirjailijoista ja muista esiintyjistä osallistumisensa Kirjafestareille ovat varmistaneet esimerkiksi juuri kiitetyn esseekirjan julkaissut Sofi Oksanen, Kjell Westö, Juha Itkonen, Raija Oranen, Sirpa Kähkönen, Tommi Liimatta, Alivaltiosihteeri-huumoriryhmä, laulaja Maija Vilkkumaa, legendaarinen jääkiekkoilija Raimo Helminen ja lasten suursuosikkien Tatun ja Patun “vanhemmat” Aino Havukainen ja Sami Toivonen

Tampereen Kirjafestareiden kirjallinen ohjelma jakautuu tuttuun tapaan genreittäin ja teemoittain Tampere-talon eri saleihin. Aamulehtisali eli Tampere-talon 470-paikkainen Pieni sali on jälleen pyhitetty kaunokirjallisuuden kärjille sekä Aamulehden Tulenkantaja-palkintojuhlallisuuksille. Myös tuoreita Finlandia-voittajia odotetaan viime vuoden tapaan mukaan, tällä kertaa yhteiskeskusteluun Aamulehtisaliin lauantaina 2. joulukuuta. 

Sunnuntaina 3. joulukuuta saamme kuulla presidenttiehdokkaiden kirjallisista mieltymyksistä suosittujen kaunokirjallisuuden nimien lisäksi. Presidenttiehdokkaista osallistumisensa ovat jo vahvistaneet Mika Aaltola, Sari Essayah, Pekka Haavisto, Olli Rehn ja Alexander Stubb. Keskustelun aiheena on ”Elämäni kirja”, ja keskustelua johtaa toimittaja ja kirjailija Matti Mörttinen

Maestro-salissa esiintyvät lauantaina 2. joulukuuta ajankohtaiset dekkaristit Helena Immosesta Kari Häkämieheen ja Rosa Meriläiseen, ja sunnuntaina 3. joulukuuta Maestrossa päästään kuulemaan kuluneen vuoden tietokirjallisuuden mielenkiintoisimmista teoksista. Tampereella kun ollaan, jääkiekko on tietokirjaohjelmassa itsestään selvästi esillä esimerkiksi Raimo Helmisestä kertovan uutuuskirjan muodossa. Sunnuntain ohjelmassa on myös kansainvälisesti menestynein kirjailijamme Sofi Oksanen, joka tulee kertomaan uuden esseekirjansa vaikuttavista teemoista. Oksasta haastattelee presidenttiehdokas Pekka Haavisto. 

Lapsille on tarjolla paljon erilaista tekemistä lukukoirille lukemisesta pakohuonepeliin uudella Lasten Festarialueella. Sopraano-salin ohjelmassa on Tampereen yliopiston ja Pirkkalaiskirjailijoiden kuratoima kokonaisuus. Duetto-saleissa viihdytään sarjakuvien, nuortenkirjallisuuden ja historia- ja tietoteosten parissa. Ajankohtaista tekoälyä pohditaan useankin tietokirjan kautta, ja esimerkiksi seksuaalisuuden monia muotoja lähestytään polyamorian ja queer-romantiikan kautta. Kirjafestareille jo perinteeksi muodostuneen Ihme & Kumma -otsikon alla tutustutaan jälleen lukuisiin myytteihin, mysteereihin ja mieltä askarruttaviin ilmiöihin.  

Tänä vuonna erityisen paljon puhuttanutta runoutta ja erilaisia musiikkiesityksiä kuullaan molempina päivinä Tampere-talon sisäänkäynnin yhteydessä olevalla Aulaklubilla. Mukana ovat muun muassa runoilijat Jyrki Kiiskinen, Tomi Kontio ja Henriikka Tavi, jotka ovat kaikki julkaisseet odotetut uutuusteoksensa. Lauantai-iltana musiikin lumoihin yleisön johdattaa Mauri Kunnaksen perustama Nyrok Dolls -yhtye. 

Tampere-talon Sorsapuistosali muuttuu Kirjafestareiden ajaksi jälleen suureksi kirjakaupaksi. Sorsapuistosalissa on myös kaksi esiintymislavaa, joiden keskustelujen aihepiirit ulottuvat kielen analyysista kääntämisen haasteisiin. Sorsapuistosalin suuremmalla ohjelmalavalla nähdään esimerkiksi vuoden parhaita tietokirjoja käsittelevä Tietokirjaraati lauantaina 2. joulukuuta. 

Yksi tämän vuoden uutuuksissa on Tampere-talon toiseen kerrokseen rakentuva, Kirjafestareiden oma joulutori, joka houkuttelee kävijöitä tutustumaan erilaisiin lahjaideoihin ja jouluisiin herkkuihin.  Tampereen Kirjafestarien ennakkoliput ovat nyt myynnissä osoitteessa https://kirjafestarit.fi/

Lisätiedot

Milla Palovaara
Ohjelmapäällikkö
Tampereen Kirjafestarit
+358 40 596 7973
milla@kulttuuritoimisto.fi

Tanja Järvensivu
Liiketoimintajohtaja
Tampere-talo
+358 50 536 8133
tanja.jarvensivu@tampere-talo.fi