Hyppää sisältöön

Keliakialiitto on valinnut Vuoden 2022 gluteenittomaksi yritykseksi Saarioinen Oy:n

Tampere-talossa keskiviikkona 8.3. järjestetyssä tilaisuudessa julkistettiin Vuoden 2022 gluteeniton yritys ja Vuoden 2022 gluteeniton tuote. Gluteenittoman yrityksen tunnustuksen sai Saarioinen Oy. Gluteeniton tuote on Pirkka gluteeniton pizzataikina.

Laaja valikoima Vuoden 2022 gluteenittomaksi yritykseksi valitun Saarioisten tuotteita

Kilpailuraati kiittää Saarioista siitä, että yrityksen valmisruokavalikoimaan on kuulunut jo vuosia paljon gluteenittomia vaihtoehtoja. Gluteenittomuus on merkitty tuotteisiin selkeästi gluteeniton-sanalla.

”Erityistä kiitosta sai Saarioisten Italia Lautasella -sarja, jossa on jopa gluteeniton pasta-ateria. Saarioisten gluteenittomia tuotteita on hyvin saatavilla ympäri Suomen ja ne ovat kohtuuhintaisia”, toteaa kilpailuraadin puolesta Keliakialiiton markkinoinnin asiantuntija Marjo Jokinen.

Kilpailuraati arvostaa lisäksi Saarioisten raaka-aineiden ja tuotannon hyvää kotimaisuusastetta.

Keliakialiitto myöntää Vuoden gluteeniton yritys/palvelu -palkinnon yhdelle yritykselle tai palvelulle, joka on vuoden aikana ansioitunut erityisellä tavalla gluteenittomien asiakkaiden palvelemisessa. Kilpailussa kiinnitetään huomiota muun muassa tuotekehittelyyn, tuotevalikoiman monipuolisuuteen, saatavuuteen ja hintaan.

Helposti gluteenitonta pizzaa

Vuoden 2022 gluteeniton tuote -voiton vei Pirkka gluteeniton pizzataikina. Pirkka gluteeniton pizzataikina on Keskon valmistuttama ja sen valmistaa Porokylän Leipomo. Pakasteena myytävä tuote on kilpailuraadin mielestä uudenlainen tuote gluteenittomilla markkinoilla.

”Pizzataikina on sulatuksen jälkeen helppo taputella tai kaulia leivinpaperin päälle pellille. Se on helppo vierasvara tai arjen pelastaja. Tuotteen saatavuus on hyvä ja se on myös edullinen”, toteaa Jokinen.

Keliakialiitto myöntää Vuoden gluteeniton tuote -palkinnon yhdelle, vuoden aikana erityisen paljon ilahduttaneelle gluteenittomalle tuotteelle. Valintakriteereinä ovat muun muassa maku, saatavuus, uutuusarvo, ravitsemuksellisuus ja hinta. Edellytyksenä on, että tuote on tullut markkinoille edellisen valinnan jälkeen. Vuoden 2021 gluteeniton tuote – tunnustus jaettiin huhtikuussa 2022.

Kiitos gluteenittomuuden huomioimisesta

Keliakialiiton puheenjohtaja Sari Tanus korostaa sekä gluteenittomien tuotteiden saatavuuden että laadukkuuden tärkeyttä.

”On hienoa, että suuret kotimaiset toimijat huomioivat gluteenittomuuden tuotteissaan nykyisin jo varsin hyvin. On tärkeää, että tarjolla on laaja valikoima laadukkaita, turvallisia tuotteita, joita on helposti saatavilla eri puolilla Suomea”, kiittää Tanus.

Gluteenittomien tuotteiden kalliimpi hinta on monille keliakiaa sairastaville haaste. Keliakialiiton teettämän hintaselvityksen mukaan gluteeniton ruokavalio maksaa yli 700 euroa vuodessa tavanomaista ruokavaliota enemmän.

”Keliakiakorvaus on tämän vuoksi välttämätön. Yhteiskunnan tukea elinikäisen sairauden hoitamiseen saavat vain alle 16-vuotiaat. Keliakiakorvaus tulee sisällyttää seuraavaan hallitusohjelmaan”, kiteyttää Tanus.

Tunnustuksia jo yli 20 vuotta

Keliakialiitto valitsi Vuoden gluteenittoman tuotteen ensimmäisen kerran vuonna 2001 ja Vuoden gluteenittoman yrityksen/palvelun vuonna 2004. Ehdotuksia ovat aina voineet tehdä sekä kuluttajat että yritykset.

Lopullisen valinnan tekee kilpailuraati. Raatiin kuuluu kaksi kuluttajien edustajaa, terveystarkastaja, ravitsemusterapeutti, Keliakialiiton liittohallituksen edustaja ja kaksi Keliakialiiton asiantuntijaa.

Jokisen mielestä sekä gluteenittomien tuotteiden että gluteenittomuuden huomioivien yritysten määrä ja laatu ovat kehittyneet vuosien aikana huomattavasti.

”Suomessa on erinomaisia gluteenittomia tuotteita ja gluteenittomuuden huomioivia yrityksiä”, Jokinen toteaa.

Lisätietoja:
Markkinoinnin asiantuntija Marjo Jokinen, p. 050 556 9999
Viestintäpäällikkö Leila Alivuotila, 050 5181034