Tampere-talo | Konsertit, tapahtumat ja yritystilaisuudet

Nuorten mielenterveyden häiriöt kasvussa - Tampere-talon toimijat tarjoavat tukea ja kulttuuria

10.02.2020

Nuorten mielenterveyden häiriöt ovat lisääntyneet huolestuttavasti. Eriarvoistuminen, syrjäytyminen ja kasvava nuorisopsykiatrian palvelujen tarve ovatkin saaneet monet alan ammattilaiset ja yhteiskunnalliset toimijat hakemaan keinoja nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Myös tamperelaiset kulttuuri- ja tapahtumatoimijat jakavat huolen ja haluavat auttaa. Tampere-talo, Tampere Filharmonia, Muumimuseo sekä Courtyard Tampere City -hotelli tukevat yhteisen juhlavuotensa hyväntekeväisyyskohteena Taysin nuorisopsykiatrian poliklinikkaa. Toimijat haluavat lisätä tietoisuutta nuorten tilanteesta, keräävät rahaa poliklinikan toimintaan sekä tarjoavat kulttuuria Taysin potilaille ja heidän läheisilleen.

Sosiaalisessa mediassa nimellä Nujertumattomat toimiva ryhmä käynnistää parhaillaan Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n ja Sydämen asialla -yhteisön kanssa hyväntekeväisyyshanketta, johon Tampere-talon toimijat lähtevät mukaan. Hankkeen tarkoitus on nostaa yleiseen tietoisuuteen nuorten mielenterveysongelmien huomattava määrällinen kasvu.

Kulttuuri- ja tapahtumatoimijoiden tuki nuorille ja hankkeelle kytkeytyy kulttuurin ja taiteen hyvää tekevään vaikutukseen. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että kulttuuri vähentää ahdistuneisuutta ja masennusta. Kulttuurin sosiaaliset vaikutukset ja kohtaamiset tapahtumissa vähentävät yksinäisyyttä, lisäävät tasa-arvoa ja yhteisöllisyyttä.

– Arvojemme ytimessä on vastuullisuus ja hyvinvoinnin tuottaminen yhteiskunnassamme. Jokaisella pitää olla yhdenvertainen mahdollisuus nauttia elämyksistä. Jokainen meistä voi myös tehdä jotain nuorten syrjäytymisen ja eriarvoistumisen ehkäisemiseksi. Tätä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon vahvaa viestiä Pirkanmaalla vievät eteenpäin myös Tampereen kulttuuripääkaupunkihaku sekä Tampereen kaupungin tasa-arvon teemavuosi, sanoo Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas.

– Tampere Filharmonialle on ensiarvoisen tärkeää, että kulttuurielämykset ovat kaikkien saavutettavissa. Tärkeimpiä tehtäviämme on tuottaa kulttuuria ja musiikkiamme yhdenvertaisesti eri ihmisryhmille ja tarjota mahdollisuuksia nauttia taiteesta, sanoo Tampere Filharmonian intendentti Juha Ahonen.

– Muumimuseossa esillä olevat Tove Janssonin alkuperäiset kuvitukset ja tekstit kertovat yhteisöllisyyden ja ystävyyden, suvaitsevaisuuden ja erilaisuuden hyväksymisen merkityksestä. Nämä ovat aina ajankohtaisia ja kestäviä teemoja, sanoo museonjohtaja Taina Myllyharju.

– Olemme osa globaalia Marriott-ketjua ja toimintamme on vahvasti kansainvälistä. Arvoihimme kuuluu toimia myös paikallisesti ja olla kiinni alueemme yhteisöissä. Hotelliketjumme taustalla vaikuttaa vahvasti perheyhtiön arvot ja koemme tärkeäksi tukea tätä hyväntekeväisyyshanketta, sanoo Courtyard by Marriott Tampere Cityn hotellinjohtaja Ville Virkki.

Nujertumattomat-hankkeen on käynnistänyt Taysin nuorisopsykiatrian poliklinikalla työskentelevä lääkäri, lasten ja nuorten kirurgian dosentti Satu-Liisa Pauniaho.

– Olen erittäin kiitollinen siitä, että Tampere-talon toimijat lähtevät ensimmäisinä yhteisöinä mukaan hankkeeseemme. Kaikki apu ja näkyvyys on meille tärkeää ja kaikkien vapaaehtoisten, yritysten ja yhteisöjen tuki otetaan ilolla vastaan, Pauniaho sanoo.

Tampere-talon toimijoiden tuki vuoden 2020 aikana nuorten ja Taysin nuorisopsykiatrian poliklinikan hyväksi, mm.

  • Tampere-talo lahjoittaa kahdesta syksyn 2020 konsertistaan osan lipputuotoista hyväntekeväisyyteen. Konsertit julkaistaan keväällä.
  • Tampere-talo huutokauppaa taideteoksen, jonka on tehnyt Kuusamon suurpetokeskuksen maankuulu taiteilija Juuso-karhu. Juuson tassutaidetta esittelevä näyttely on esillä Tampere-talossa helmikuussa
  • Tampere-talon ravintolat (NoHo Partners) tuo syyskaudelle myyntiin leivoksen, josta lahjoitetaan euro per myyty leivos hyväntekeväisyyteen.
  • Taysin nuoret potilaat ja heidän läheisensä saavat lippuja Tampere-talon ja Tampere Filharmonian konsertteihin ja Muumimuseoon sekä hotellin lahjakortteja.
  • Nujertumattomat-kampanja näkyy talon tapahtumissa ja viestinnässä, mm. Aulaklubin ohjelmistossa.

Lisää tekoja ja avauksia kerrotaan vuoden mittaan.

Aiheesta Taysin sivuilla: Nuorten mielenterveyden häiriöiden kasvu on hätähuuto yhteiskunnan muutoksesta

Lastenklinikan Tuki ry: Nuorison hätä vaatii tekoja 

Nujertumattomat: avoin Facebook-ryhmä 

Vuosi 2020 on Tampere-talon toimijoiden suuri juhlavuosi. Tampere-talo täyttää 30 vuotta, Tampere Filharmonia 90 vuotta ja Muumimuseossa on 75-vuotisjuhlat ensimmäisen Muumi-kirjan julkaisun kunniaksi. Juhlavuoden kruunaa Tampere-talon yhteydessä tammikuussa avautunut Suomen ensimmäinen Marriott-hotelliketjun Courtyard Tampere City.