Hyppää sisältöön
Home » Tukea Ukrainalle

Tukea ukrainalle

Tampere-talo seisoo vahvana osoittaessaan tukea Ukrainalle. Olemme avanneet sydämemme ja tilamme hyväntekeväisyydelle tarjoten tiloja varainkeräystä ja näkyvyyttä varten sekä tarjoamalla pakolaisille kulttuurielämyksiä. Pyrimme varmistamaan, että mahdollisimman moni voi nauttia kulttuurista ja elämyksistä, samalla kun tuemme ukrainalaisia taiteilijoita jatkamaan tärkeää työtään. Tervetuloa mukaan tukemaan yhteistä hyvää!

Tampere-talo kesällä, kuva: Laura Vanzo

Apua Ukrainalle! -tukikonsertti 16.3.2022

Tuki Ukrainalle

Tampereen taidelaitokset halusivat osoittaa tukea Ukrainalle pikimmiten konfliktin alettua ja järjestivät yhteistyötahojensa kanssa monitaiteisen tukikonsertin Ukrainan kriisin uhreille Tampere-talossa. Konsertin juonsivat näyttelijät Petra Karjalainen ja Panu Raipia, ja Tampere Filharmoniaa johti kapellimestarina Jan Söderblom. Tukikonsertissa esiintyi laaja joukko taiteilijoita, mukaan lukien Sorin Sirkuksen ilma-akrobaatteja ja Tampereen Teatterin sekä Tampereen Työväen Teatterin näyttelijöitä. Konsertissa kuultiin otteita Sergei Prokofjevin Romeo ja Julia -sarjasta sekä Reinhold Glièren Konsertto koloratuurisopraanolle ja orkesterille. Baritoni Tommi Hakala esitti Lentävän hollantilaisen monologin, ja konsertin päätti Jean Sibeliuksen sinfoninen runo Pohjolan tytär.

Tukikonsertin lipulla sai vierailla koko konserttipäivän ajan Tampere-talossa sijaitsevassa Muumimuseossa. Myös Sara Hildénin taidemuseo, Vapriikki ja Tampere-talon kumppanit Aican ja Akun Tehdas olivat mukana hankkeessa, joten konsertin tuotot voitiin ohjata täysin lyhentämättömänä Suomen Punaisen Ristin kautta eniten tukea tarvitseville. Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon lahjoitetuilla varoilla turvattiin ihmisten perustarpeita. SPR toimitti vettä, ruokaa, suojaa ja terveyspalveluita sekä auttoi kadonneiden etsinnässä. Punaisen Ristin lipaskerääjät olivat lisäksi tukikonsertin ajan Tampere-talon aulassa. 

Konsertin mahdollistivat Aamulehti, AiCan, Akun Tehdas, Lippupiste, Sara Hildénin taidemuseo, Sorin Sirkus, Suomen Punainen Risti Tampereen osasto, Tampere Filharmonia, Tampereen kaupunki, Tampereen Komediateatteri, Tampereen Ooppera, Tampereen Taidemuseo, Tampere-talo, Tampereen Teatteri, Tampereen Työväen Teatteri, Vapriikki

The Ukrainian National Ballet of Odessa -kiertue

Ukrainan kansallisbaletin kiertue kuva, jossa ballerina. Tuki Ukrainalle.

Joulukuussa 2022 teimme toisen merkittävän eleen tukemalla The Ukrainian National Ballet of Odessaa, kun sen tuotanto oli perumisuhan alla alkuperäisen järjestäjän konkurssin takia. Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas oli eturintamassa varmistamassa, että ukrainalaiset taiteilijat saivat jatkaa työtään. SPR:n lipaskerääjiä oli paikalla baletin esityksissä, ja lisäksi varmistimme, että myös paikalliset ukrainalaiset pääsivät nauttimaan tästä kulttuurin ilotulituksesta.

“Odotamme innolla Suomen kiertuetta. Ukrainan sota on vaikeuttanut toimintaamme, ja olemme äärimmäisen kiitollisia, että pääsemme esittämään balettimme Suomessa. Tulemme Suomeen tanssimaan vapauden ja rauhan puolesta. Haluamme esityksellämme mahdollistaa sitä, mistä unelmoimme”, kertoi ryhmän balettitanssija Irena Muradova tunnelmistaan ennen kiertuetta.

Tampere-talo mahdollisti kansallisbaletin koko Suomen kiertueen ja osa esityksistä myytiin loppuun suomalaisten osoittaessa tukeaan.

Kiertueella pysähdyttiin Hyvinkäällä, Jyväskylässä, Mikkelissä, Lahdessa, Helsingissä, Turussa, Lappeenrannassa, Oulussa ja Tampereella.

Vapauden hinta -valokuvanäyttely

Tampere-talon aulassa järjestettiin Vapauden hinta -valokuvanäyttely 6.3.–19.3.2023 sodan ensimmäisen vuosipäivän merkiksi. Valokuvien lisäksi esillä oli kansainvälinen Unissued Diplomas -näyttely ukrainalaisten opiskelijoiden tutkintotodistuksista, joita ei ole koskaan pystytty myöntämään.

Valokuvanäyttely toi esiin ukrainalaisten kokeman surun ja menetyksen, samalla korostaen toisilleen tarjoamaa tukea ja yhteistä vastarintaa. Näyttelyssä esitettiin myös kuvia Ukrainasta ennen Venäjän hyökkäystä, mikä muistutti meitä siitä, kuinka konflikti voi tuhota elämän ja maan hetkessä – keskellä Eurooppaa.

Näyttelyn kuvat olivat peräisin Ukrainan ammattivalokuvaajien yhdistykseltä, Ukraїner-mediahankkeelta sekä yksittäisiltä valokuvaajilta. Tampereen Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry ja Helsingissä toimiva Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry toimivat näyttelyn järjestäjinä yhteistyössä Tampere-talon kanssa.

Ilmaisliput ja henkilökunnan joulukorttirahat

Tampere-talo on lahjoittanut lippuja Tampereen Ukraina-talon kautta paikallisille ukrainalaisille eri tapahtumiin, kuten Ukrainan kansallisbalettiin ja Dinosaurukset-kesänäyttelyyn. Lippulahjoitusten tarkoitus on tarjota mahdollisuus päästä kulttuurin ja elämysten pariin niille, jotka ovat joutuneet vaikeaan tilanteeseen kotimaassaan. Pyrimme varmistamaan, että mahdollisimman moni voi nauttia kulttuurista ja elämyksistä.

Lisäksi Tampere-talon henkilökunta äänesti vuoden 2022 joulukorttirahojen ohjaamisesta Suomen Punaisen Ristin kautta Ukrainan kriisin uhreille.

Jatkamme Ukrainan tukemista

Ukrainalainen tanssi- ja lauluyhtye Volyn

Tampere-talo on sitoutunut jatkamaan tukeaan Ukrainalle. Tulevia tukitapahtumia ovat:

La 9.12.2023 klo 15 Pieni sali
Ukraina Benefit: Palaneiden sielujen kielet

Tampere Filharmonian muusikoista koostuva jousikvartetti soittaa Dmitri Šostakovitšin kahdeksannen jousikvarteton. Musiikin yhteydessä näytetään ukrainalaisen viulistin Maksym Filatovin tuore Palaneiden sielujen kielet -dokumenttielokuva Ukrainan sodan tuhoista. Konsertin lippurahat lahjoitetaan lyhentämättömänä Ukrainians of Tampere -yhdistykselle. 

Pe 2.2.2024 klo 19.30 Pieni sali
Volyn

Ukrainalaisen tanssi- ja lauluyhtye Volynin konsertti on suunniteltu perjantaille 2.2.2024 klo 19.30 Tampere-talon Pienessä salissa.

Volyn on ammattilaisryhmä, joka on perustettu vuonna 1978 Luoteis-Ukrainassa. Yhtye on esiintynyt maailmanlaajuisesti ja tuo nyt monipuolisen ohjelmistonsa Suomeen. Tanssiesityksissään he esittelevät ukrainalaisen kulttuurin aarteita, erityisesti kasakkatansseja.

Tämä konsertti ei ole vain tanssi- ja musiikkiesitys; se on myös teko, joka tukee Ukrainan taiteilijoita vaikean ajan keskellä. Tule mukaan nauttimaan ainutlaatuisesta kulttuurielämyksestä ja samalla osoittamaan solidaarisuuttasi Ukrainan taiteilijoille. Lisätietoja lipuista ja esityksestä on tulossa myöhemmin.

Vastuullinen Tampere-talo

Tampere-talo kesällä, kuva: Laura Vanzo

Tapahtumayhtiömme liiketoiminta perustuu tapahtumiin ja kohtaamisiin – hetkiin, jotka tuottavat ja lisäävät ihmisten ja ympäristön hyvinvointia yhteiskunnassamme.

Olemme sitoutuneet YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelma Agenda 2030:een, ja työskentelemme joka päivä ympäristön, ihmiset ja talouden tasavertaisesti huomioiden ja kestävää kehitystä tavoitellen.