Hyppää sisältöön

Tampere Filharmonian muusikot soittavat Ukrainan tukikonsertissa – tuotoilla konkreettista apua kriisialueelle

Tampere Filharmonian muusikoista koostuva jousikvartetti esiintyy Ukraina Benefit -tukikonsertissa Tampere-talossa lauantaina 9. joulukuuta 2023. Kvartetti soittaa Dmitri Šostakovitšin kahdeksannen jousikvarteton. Musiikin yhteydessä saa maailman ensi-iltansa suomalais-ukrainalainen Palaneiden sielujen kielet -dokumenttielokuva. Konsertin tuotot lahjoitetaan lyhentämättömänä Ukrainians of Tampere -yhdistykselle. Tuotoilla hankitaan itselämpiäviä aktiivipeitteitä kriisialueelle.

Ukraina Benefit -tukikonsertin tuotot lahjoitetaan lyhentämättömänä Ukrainians of Tampere -yhdistykselle. Kuvakaappaus on Maksym Tuzovin ohjaamasta ja Maksym Filatovin tuottamasta Palaneiden sielujen kielet -dokumenttielokuvasta, joka saa maailman ensi-iltansa konsertissa.

Tampere-talo ja Ukrainians of Tampere -yhdistys tuottavat Ukraina Benefit -tukikonsertin Tampere-talon Pienessä salissa lauantaina 9. joulukuuta klo 15. Tukikonsertin liput maksavat 25 euroa. Lippurahat lahjoitetaan lyhentämättömänä Ukrainians of Tampere -yhdistykselle (keräyslupa RA/2023/1354). Konserttia ovat mukana mahdollistamassa Akun Tehdas, Lippu.fi ja Tampere Filharmonia.

Tapahtuman tuotoilla Ukrainians of Tampere kustantaa ja kuljettaa itselämpiäviä aktiivipeitteitä Ukrainan kriisialueelle. Konfliktioloissa äärimmäisen tärkeä aktiivipeite auttaa estämään hypotermiaa leikkaussaliympäristöissä, ja sitä voidaan käyttää ennen leikkausta, sen aikana ja leikkauksen jälkeen.

”Tampere-talo seisoo vahvana osoittaessaan tukea Ukrainalle. Tällä tukikonsertilla meidän kaikkien on mahdollista tehdä konkreettista hyvää. Kahden tukikonserttilipun hinnalla saadaan kriisialueelle toimitettua yksi elintärkeä aktiivipeite. Talvi lähestyy, ja peitoista on Ukrainassa todella pulaa. Kiitän lämpimästi jo etukäteen yhteistyökumppaneitamme konsertin mahdollistamisesta sekä kaikkia kuulijoita”, Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas sanoo.

Tukikonsertissa esiintyy Tampere Filharmonian muusikoista koostuva jousikvartetti, jossa soittavat Maksym Filatov (1. viulu), Istvan Szalay (2. viulu), Vadim Grumeza (alttoviulu) ja Maija Juuti (sello). Kvartetti soittaa Dmitri Šostakovitšin kahdeksannen jousikvarteton vuodelta 1960. Säveltäjä loi teoksen kauhistuttuaan Dresdenin pommitetun kaupungin tuhoa toisen maailmansodan jälkeen.

Musiikin yhteydessä saa maailman ensi-iltansa Palaneiden sielujen kielet -dokumenttielokuva Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamista tuhoista Ukrainassa. Suomalais-ukrainalainen dokumenttielokuva johdattaa katsojat keskelle konfliktia. Elokuva näyttää Ukrainan menneisyyden kauneuden ja sodan aiheuttamat jäljet. Visuaalisten elementtien ja elävän musiikin yhdistelmä kertoo syvällisen tarinan Ukrainan muutoksesta kaaoksen keskellä.

Palaneiden sielujen kielet on tärkeä elokuva, joka kaikkien pitäisi nähdä ja kokea. Se on muistutus sodan hinnasta sekä rauhan ja vapauden puolesta taistelemisen tärkeydestä. Elokuva juhlistaa ukrainalaisten ihmisten sitkeyttä ja päättäväisyyttä vaikeina aikoina”, dokumentin ideoinut ja tuottanut viulisti Maksym Filatov kertoo.

Dokumenttielokuvan pariminuuttinen lyhennelmä voitti Parhaan dokumentaarisen musiikkivideon palkinnon kansainvälisessä IMVA-musiikkivideokilpailussa Budapestissä perjantaina 3. marraskuuta 2023. Elokuvan on ohjannut Maksym Tuzov. Elokuvan traileri on nähtävissä täällä.

Joulukuun Ukraina Benefit -konsertti on osa Tampere-talon Ukrainaa tukevia toimia. Tampere-talo järjesti yhdessä muiden taide- ja tapahtumatoimijoiden sekä Suomen Punaisen Ristin kanssa Apua Ukrainalle! -tukikonsertin maaliskuussa 2022 ja mahdollisti Odessan kansallisbaletin kiertueen Suomessa joulukuussa 2022. Tampere-talossa tammikuussa järjestettävä Tampere Chamber Music -festivaali tekee jo kolmatta kertaa yhteistyötä Tampereen Ukraina-talon kanssa. Muita tukitoimia on esitelty tarkemmin Tampere-talon verkkosivuilla.

”Suomalaisilla on kova tarve ja halu tukea Venäjän hyökkäyssodan uhreja Ukrainassa. Meillä organisaatioilla ja yrityksillä on sosiaalinen vastuu auttaa, ja olemme Tampere-talossa myös näin halunneet toimia. Oli kyse sitten maksuttomien kulttuurielämysten tarjoamisesta Tampereella asuville pakolaisille tai henkilökunnan joulukorttirahojen lahjoittamisesta kriisialueiden uhreille, ihminen on tutkitusti onnellisimmillaan, kun voi auttaa”, Tampere-talon vastuullisuusviestinnän parissa työskentelevä Eeva Kivikkola kertoo.

Ukraina Benefit -tukikonsertti kestää noin 40 minuuttia. Konsertissa ei ole väliaikaa. Konsertin liput ovat nyt myynnissä Tampere-talon ja Lippu.fin lipunmyyntikanavissa.