Hyppää sisältöön

Fantasiataiteilija John Howe tapaa faneja ja mediaa Tampereella – Tolkienin ystäville tarjolla myös taideteemainen keskustelutilaisuus

Kanadalainen fantasiataiteilija John Howe saapuu Tampere-taloon avaamaan ensimmäisen taidenäyttelynsä Suomessa. Tolkienin klassikkoteosten kuvittajana ja kirjoihin perustuvien elokuvien konseptitaiteilijana tunnettu Howe tapaa fanejaan ensimmäisenä näyttelyviikonloppuna 6.–7. heinäkuuta. Lisäksi Howe osallistuu Tolkienin inspiroimaa taidetta käsittelevään keskustelutilaisuuteen tiistaina 9. heinäkuuta. Median edustajien on mahdollista haastatella Howea perjantaina 5. heinäkuuta Tampere-talossa.

Kanadalainen John Howe on yksi maailman tunnetuimpia fantasiakirjallisuuden ja etenkin J. R. R. Tolkienin teosten kuvittajia. Palkittu taiteilija saapuu Tampereelle avaamaan Suomen ensimmäisen taidenäyttelynsä. John Howen taidetta: Matka J.R.R. Tolkienin maailmaan -näyttelyssä nähdään yli 250 taideteosta taiteilijan mittavan elämäntyön varrelta. Näyttely on esillä Tampere-talossa 6.7.–18.8.2024.

Howe tapaa faneja näyttelyn ensimmäisenä viikonloppuna. Taiteilija avaa näyttelyn juhlallisesti lauantaina 6. heinäkuuta klo 10 ja tutustuu siihen ensimmäisten vierailijoiden joukossa. Näyttelyalueen puodissa on myynnissä Howen kuvittamia kirjoja, julisteita, kortteja ja muita tuotteita, joihin vierailijat voivat pyytää taiteilijan nimikirjoituksen. Howe jakaa nimikirjoituksia ja ottaa yhteiskuvia Tampere-talon Talvipuutarhassa seuraavina aikoina:

  • La 6.7. klo 10.45–12, 13–14 ja 15–16
  • Su 7.7. klo 11–12, 13–14 ja 15–16

Lisäksi Howe osallistuu Tampere-talon Pienessä salissa tiistaina 9. heinäkuuta klo 16 alkavaan keskustelutilaisuuteen, jonka aihe on ”Tolkien taiteen inspiraationa”. Howen kanssa keskustelee Tampereen Teatterin johtaja ja elokuussa Tampere-talossa ensi-iltansa saavan Taru Sormusten herrasta -näytelmän ohjaaja Mikko Kanninen. Loput keskustelijat julkaistaan myöhemmin. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Median haastattelut

Median edustajien on mahdollista haastatella ja kuvata John Howea Tampere-talossa ja tutustua taidenäyttelyyn ennen sen avautumista yleisölle perjantaina 5. heinäkuuta klo 12–15 välillä. Ilmoittaudu mukaan laittamalla viestiä Tampere-talon viestintäasiantuntijalle.

Ilmoita viestissä, mille medialle työskentelet, toiveajankohtasi haastattelulle ja mahdolliset erityistoiveet. Kunkin median tarkka haastatteluaika (n. 20 minuuttia) varmistetaan teille myöhemmin.

Elsa Vähänen
Viestintäasiantuntija
Tampere-talo Oy
Puh. +358 40 5512 739
elsa.vahanen@tampere-talo.fi

John Howen taidetta: Matka J.R.R. Tolkienin maailmaan 

Kanadan Vancouverissa vuonna 1957 syntynyt John Howe opiskeli kuvittamista Ranskan Strasbourgissa ja Pariisissa ja asuu nykyään Sveitsissä. Hän on työskennellyt vapaana taiteilijana vuodesta 1981. Howe on kuvittanut lukuisia J. R. R. Tolkienin Keski-Maan mielikuvitusmaailmaan sijoittuvia kirjoja, julisteita, karttoja, kalentereita ja lautapelejä.

Konsepti- ja lavastussuunnittelijana Howe oli yhdessä kuvittaja Alan Leen kanssa keskeisessä roolissa siinä, miltä elokuvaohjaaja Peter Jacksonin palkitut Taru Sormusten herrasta – ja Hobitti-trilogiat näyttivät valkokankaalla vuosina 2001–2014. Viime vuosina hän on toiminut Taru Sormusten herrasta: Mahtisormukset -fantasiasarjan (2022–) ja joulukuussa 2024 ensi-iltansa saavan Taru Sormusten herrasta: Rohirrimin sota -anime-elokuvan konseptitaiteilijana.

Keski-Maan lisäksi Howe on kuvittanut mm. Robin HobbinTerry Pratchettin ja George R. R. Martinin kuuluisia fantasiamaailmoja, lukuisia lastenkirjoja sekä omia teoksiaan, kuten Myth & Magic: The Art of John Howe (2001), John Howe Artbook (2004) ja A Middle-earth Traveler (2018).

Howe on tunnettu vaikuttavista hahmo-, luonto- ja arkkitehtuurikuvauksistaan. Taiteilijan käyttämät tekniikat vaihtelevat yksityiskohtaisista grafiittipiirustuksista taidokkaisiin akvarellimaalauksiin. Howe kuvailee lähestymistapaansa fantasiataiteeseen mielikuvitukselliseksi realismiksi, jossa yhdistyvät historiallinen tarkkuus ja taiteilijan kiinnostus luontoa, myyttejä ja legendoja kohtaan.

Tampere-talon näyttely kattaa taiteilijan lukuisat teokset ja vaiheet koko tämän uran varrelta ja tuo esille sen, kuinka fantasiakirjallisuuden juuret ulottuvat keskiaikaisiin legendoihin mutta myös Suomen Kalevalan kaltaiseen kansalliseepokseen. Näyttelyn ovat kuratoineet yhdessä taiteilijan kanssa pariisilaisen Art Ludique -museon perustajat Diane ja Jean-Jacques Launier.

Näyttely oli ensimmäistä kertaa esillä viime vuoden kesäkuusta tämän vuoden tammikuuhun Ranskan Landerneaussa nykytaiteeseen erikoistuneen Hélène ja Edouard Leclerc -kulttuurikeskuksen tiloissa, jossa sen näki yli 120 000 ihastunutta kävijää. Tampere-taloon näyttelyn suunnittelee näyttelyarkkitehti Taina Väisänen.

Näyttelyn liput ovat myynnissä Tampere-talon ja Lippu.fin lipunmyyntikanavissa. Näyttely on avoinna 6.7.–18.8.2024 välillä tiistaista perjantaihin klo 10–18 ja lauantaista sunnuntaihin klo 10–17. Maanantaisin näyttely on suljettu. Lipunmyynti loppuu tuntia ennen sulkemisaikaa.

Näyttely sopii koko perheelle. Näyttelyn sisäänpääsymaksu on aikuisilta alkaen 20 euroa ja opiskelijoilta, eläkeläisiltä, työttömiltä sekä 5–16-vuotiailta lapsilta alkaen 18 euroa. Myynnissä on myös 65 euron hintainen perhelippu, jolla sisään pääsee kaksi aikuista ja kahdesta neljään lasta. Alle 5-vuotiailla on näyttelyyn ilmainen sisäänpääsy.

Liput ja lisätiedot