Hyppää sisältöön

John Howen taidetta: Matka J.R.R. Tolkienin maailmaan

Fantasiataiteen pioneerin John Howen ensimmäinen taidenäyttely Suomessa nähdään kesällä Tampere-talossa.

Aika 06.07.2024 10.00 - 18.08.2024 17.00

TilaTampere-talo, Sorsapuistosali

John Howe, "The Eye of Sauron", 2002, muste ja akvarelli paperille, alkuperäinen julkaisija Highbridge Audio.

Tietoa tapahtumasta

John Howen taidetta: Matka J.R.R. Tolkienin maailmaan -näyttely on avoinna Tampere-talossa 6.7.–18.8.2024 seuraavin aukioloajoin:

Ma suljettu
Ti–pe 10–18
La–su 10–17

Näyttelyn liput ovat myynnissä Tampere-talon ja Lippu.fin lipunmyyntikanavissa. Kunkin vierailupäivän lipunmyynti loppuu tuntia ennen sulkemisaikaa. Näyttely sopii koko perheelle.

J.R.R. Tolkienin maailma tulee Tampere-taloon – fantasiataiteilija John Howen taidetta ensimmäistä kertaa Suomessa

Fantasiataiteen pioneerin John Howen ensimmäinen taidenäyttely Suomessa nähdään Tampere-talossa 6.7.–18.8.2024. Howe on noussut kansainväliseen suosioon Tolkienin klassikkoteosten kuvittajana sekä teoksiin pohjautuvien elokuvien visuaalisuuden rakentajana yhdessä Peter Jacksonin kanssa. Howe tunnetaan lisäksi suurena Suomen ja Kalevalan ystävänä. Näyttelyssä nähdään yli 250 alkuperäistaideteosta taiteilijan mittavan elämäntyön varrelta. Näyttelyn liput ovat nyt myynnissä.

Englantilaisen fantasiakirjailija J. R. R. Tolkienin upeiden mielikuvitusmaailmojen ystäville on tänä vuonna luvassa kaksin verroin vierailukohteita Tampere-talossa. Elokuussa ensi-iltansa saavan Taru Sormusten herrasta -näytelmäteoksen lisäksi vierailijat pääsevät tutustumaan Keski-Maahan jo heinäkuussa, kun kanadalaisen kuvataiteilija John Howen (s. 1957) monipuolinen taidenäyttely nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa. John Howen taidetta: Matka J.R.R. Tolkienin maailmaan -näyttely sisältää yli 250 Howen alkuperäispiirrosta ja -maalausta.

Kanadan Vancouverista kotoisin oleva John Howe on yksi maailman tunnetuimpia fantasiakirjallisuuden ja etenkin J. R. R. Tolkienin teosten kuvittajia. Hän on kuvittanut lukuisia Keski-Maan mielikuvitusmaailmaan sijoittuvia kirjoja, julisteita, karttoja, kalentereita ja lautapelejä. Konsepti- ja lavastussuunnittelijana Howe oli yhdessä kuvittaja Alan Leen kanssa keskeisessä roolissa siinä, miltä elokuvaohjaaja Peter Jacksonin palkitut Taru Sormusten herrasta – ja Hobitti-trilogiat näyttivät valkokankaalla vuosina 2001–2014.

”Minua on aina kiinnostanut syvästi historia, taide ja arkkitehtuuri. Piirsin ja maalasin kuvia Tolkienin tarinoiden pohjalta kauan ennen kuin minusta tuli ammattikuvittaja. Kasvaessani Kanadan maaseudulla fantasiakirjallisuus tarjosi portin toiseen ulottuvuuteen ja sytytti mielikuvitukseni. Tolkienin luoma maailma on erityisen yhtenäinen, rikas ja jännittävä, ja siinä on kerroksittain kertomuksia. En ole tähän päivään mennessä kyllästynyt vaeltamaan Keski-Maassa luonnosvihko kainalossani”, Howe kertoo.

Howe opiskeli kuvittamista Strasbourgissa ja Pariisissa ja asuu nykyään Sveitsissä. Keski-Maan lisäksi Howe on kuvittanut mm. Robin Hobbin, Terry Pratchettin ja George R. R. Martinin kuuluisia fantasiamaailmoja, lukuisia lastenkirjoja sekäomia teoksiaan. Howe osallistui myös C. S. Lewisin kirjoihin perustuvan Narnian tarinat: Velho ja leijona -elokuvan (2005) konseptisuunnitteluun ja on toiminut viime vuosina Taru Sormusten herrasta: Mahtisormukset -fantasiasarjan (2022–) konseptitaiteilijana.

Mielikuvituksellista realismia

Howe on tunnettu vaikuttavista hahmo-, luonto- ja arkkitehtuurikuvauksistaan. Taiteilijan käyttämät tekniikat vaihtelevat yksityiskohtaisista grafiittipiirustuksista taidokkaisiin akvarellimaalauksiin. Tampere-talon näyttely kattaa taiteilijan lukuisat teokset ja vaiheet koko tämän uran varrelta ja tuo esille sen, kuinka fantasiakirjallisuuden juuret ulottuvat keskiaikaisiin legendoihin mutta myös Suomen Kalevalan kaltaiseen kansalliseepokseen.

Howe kuvailee lähestymistapaansa fantasiataiteeseen mielikuvitukselliseksi realismiksi, jossa yhdistyvät historiallinen tarkkuus (hän on harrastanut keskiajan elävöittämistä useiden vuosien ajan) ja taiteilijan kiinnostus luontoa, myyttejä ja legendoja kohtaan. Olipa kyseessä Beowulfin Heorotin salin, kuningas Arthurin hovin tai nykyaikaisten fantasiamaailmojen luominen, Howen intohimo mielikuvitukselliseen realismiin kumpuaa hänen viehtymyksestään taidehistoriaan, erityisesti prerafaeliitteihin ja symbolisteihin.

”Olen hyvin innoissani siitä, että taidettani esitellään Suomessa, Kalevalan synnyinmaassa. Olen symbolisti Akseli Gallen-Kallelan töiden suuri ihailija, ja olen ilokseni saanut vierailla hänen museossaan Helsingin ulkopuolella. Suomalaisista kuvanveistäjistä pidän erityisesti Emil Wikströmistä, jonka Lyhdynkantajat seisovat päärautatieaseman ulkopuolella. Olen myös tutustunut muiden suomalaistaiteilijoiden, kuten Väinö Blomstedtin, Hugo Simbergin ja Eero Järnefeltin taiteeseen, mutta Gallen-Kallela on suosikkini,” Howe paljastaa ja lisää: ”Tähän mennessä ainoa vierailuni Suomessa oli lyhyt pyrähdys erään dokumenttielokuvan kuvauksissa, joten odotan innolla paluuta.”

Taidenäyttelyn ovat kuratoineet yhdessä taiteilijan kanssa pariisilaisen Art Ludique -museon perustajat Diane ja Jean-Jacques Launier. Näyttely oli ensimmäistä kertaa esillä viime vuoden kesäkuusta tämän vuoden tammikuuhun Ranskan Landerneaussa nykytaiteeseen erikoistuneen Hélène ja Edouard Leclerc -kulttuurikeskuksen tiloissa, jossa sen näki yli 120 000 ihastunutta kävijää. Tampere-taloon näyttelyn suunnittelee näyttelyarkkitehti Taina Väisänen.

Liput

Suosittelemme ostamaan näyttelyn liput ennakkoon verkosta. Näin vältät ylimääräisen odottelun paikan päällä Tampere-talon lipunmyynnissä. Etenkin ruuhkaisina päivinä lipunmyynnissämme saattaa olla jonoja. 

Valikoimassamme on kahdenlaisia lippuja. Jos tiedät jo nyt, minä päivänä haluat vierailla näyttelyssä ja haluat varmistaa tietyn ajankohdan, sinun kannattaa valita edullisempi tuntikohtainen lippu. Jos haluat vielä miettiä vierailupäivääsi, voit tehdä sen avoimen päivän lipulla. Lippuja myydään myös paikan päällä Tampere-talon lipunmyynnissä avoimen päivän lipun hinnalla.

Varauduthan tarvittaessa esittämään alennuslippuun oikeuttavan todistuksen (esim. opiskelijakortti) Tampere-talon henkilökunnalle. Alle 5-vuotiaat pääsevät näyttelyyn maksutta.

Varaa vierailuajankohtasi tunnin tarkkuudella

Voit valita tarkan vierailuhetkesi tunnin tarkkuudella. Näin varmistat sisäänpääsyn juuri haluamallesi päivälle ja kellonajalle ja saat lippusi aina edullisimpaan hintaan.

Tuntikohtainen lippu sisältää näyttelyn sisäänpääsyn yhden ostohetkellä valitun ajankohdan ajan. Jos ostat lippusi esim. klo 11–12 ajanjaksoon, voit saapua sisään näyttelyyn valitun tunnin aikana. Sinun ei siis tarvitse olla paikalla heti klo 11, vaan voit saapua myös tunnin loppupuolella. Valitsemasi ajankohta lukee lipussa.

Voit viipyä näyttelyssä niin kauan kuin haluat. Näyttelyn kiertämiseen sekä kahvila- ja puotiostosten tekoon kannattaa varata aikaa ainakin 1–2 tuntia. Suosittelemme asiakkaita saapumaan päivän viimeiseen ajankohtaan heti sen alkaessa, jolloin näyttelyyn tutustumiseen on yksi tunti aikaa ennen sen sulkeutumista.

Tuntikohtaiset liput

Aikuiset 20 €
Lapset ja nuoret (5–16-vuotiaat), eläkeläiset, työttömät, opiskelijat 18 €
Perhelippu (2 aikuista + 2–4 lasta) 65 €
Alle 5-vuotiaat 0 € (erillistä lippua ei tarvita)

Tee näin:

  1. Valitse haluamasi vierailupäivä ja sen sisältä tunti, jolloin haluat aloittaa vierailusi näyttelyssä.
  2. Valitse haluamasi määrä lipputuotteita ostoskoriin ja viimeistele ostokset.
  3. Tuntikohtainen lippu mobiililaitteessasi tai paperille tulostettuna voit siirtyä lippuun merkittynä päivänä ja tuntina Tampere-talon pääaulan lipunmyynnin ohi suoraan näyttelyn sisäänkäynnille Sorsapuistosalin ovelle.

Joustoa vierailuun avoimen päivän lipulla

Etkö vielä tiedä, minä päivänä haluat vierailla näyttelyssä? Valitse avoimen päivän lippu ja voit tehdä päätöksen vierailuajankohdasta myöhemmin. Avoimen päivän lippu on myös ilahduttava ja persoonallinen lahja vaikkapa kesän päivänsankareille tai valmistuville opiskelijoille. 

Avoimen päivän lippu mobiililaitteessasi tai paperille tulostettuna sinun ei tarvitse jonottaa Tampere-talon lipunmyynnissä vaan voit siirtyä suoraan näyttelyn sisäänkäynnille Sorsapuistosalin ovelle. Voit käyttää avoimen päivän lipun haluamanasi päivänä näyttelyn aukioloaikojen mukaisesti.

Huomioithan, että avoimen päivän lipulla voit joutua jonottamaan hetken Sorsapuistosalin sisäänkäynnillä, sillä mahdollisissa ruuhkatilanteissa priorisoimme tuntikohtaisella lipulla saapuvat asiakkaat.

Avoimen päivän liput

Aikuiset 22 €
Lapset ja nuoret (5–16-vuotiaat), eläkeläiset, työttömät, opiskelijat 20 €
Perhelippu (2 aikuista + 2–4 lasta) 70 €
Alle 5-vuotiaat 0 € (erillistä lippua ei tarvita)

Tuotanto Tampere-talo Oy

Hyvä tietää

  • Näyttelyyn on esteetön pääsy. 
  • Voit ottaa näyttelyalueelle mukaan oman vesipullon, mutta jätäthän muut eväät kotiin tai narikkaan. Näyttelyalueen kahvila ja Ravintola Tuhto myyvät virvokkeita sekä makeaa ja suolaista purtavaa.
  • Näyttelyssä saa kuvata.
  • Näyttelyn opasteet ovat suomeksi ja englanniksi. 
  • Näyttelyyn ei pääsee Museokortilla tai etukorteilla (esim. Kaikukortti). 
  • Voit maksaa oman pääsylippusi henkilökohtaisilla liikunta- ja kulttuurieduilla. Huomioithan, että et voi maksaa eduilla seurueesi muiden jäsenten pääsylippuja tai perhelippua. Lue lisää: https://www.tampere-talo.fi/kavijoille/liput/#maksutavat 
Courtyard by Marriott Tampere City, Visit Tampere Laura Vanzo
Kuva: Laura Vanzo, Visit Tampere

Täydennä elämyksesi majoittu­malla saman katon alla

Tampere-talon yhteydessä oleva Courtyard by Marriott Tampere City -hotelli mahdollistaa täydellisen konserttielämyksen. Kun varaat vierailusi yhteyteen kauttamme majoituksen, saat sen kumppanihintaan. Tervetuloa viihtymään!

Varaa hotellihuone tästä!

Keikalla, Tampere-talo

Varaa liput ryhmällesi

(väh. 10 hlöä)
ryhmamyynti@tampere-talo.fi
tai puh. 03 243 4501 (ma–pe klo 10–16)