Hyppää sisältöön

Maailman ainoa Muumimuseo avautuu kansanjuhlan merkeissä 17.–18.6.

Muumimuseon avajaiset ja Tampere-talon toiminnallinen uudistushanke ovat itsenäisyyden juhlavuoden suurin kulttuurihanke Suomessa. Tove Janssonin alkuperäisiin taideteoksiin perustuva maailman ainoa Muumimuseo avaa ovensa Tampere-talossa 17. kesäkuuta. Museon avauksen yhteydessä järjestetään Tampere-talossa ja Sorsapuistossa 17.–18.6. Suuri avajaisjuhla, jossa on luvassa yli 50 erilaista ohjelmanumeroa ja toimintapistettä. ”Sopii hyvin Tampereen kasvuun ja kehitykseen olla juuri se kaupunki, joka tekee Suomi 100 -juhlavuonna suurimman satsauksen taiteeseen ja kulttuuriin. Muumimuseo, uudistunut Tampere-talo ja supersuosittu Tampere Filharmonia ovat meille ylpeydenaiheita”, toteaa valtuustokauden 2013 – 2017 pormestari Anna-Kaisa Ikonen. ”On hyvin tamperelaista tehdä tällainen avajaisjuhla yhdessä ja avoimesti, avata koko Suomen kansallisaarre maksuttomalla ja saavutettavalla kansanjuhlalla”, lisää Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas.

Muumimuseo tavoittelee peräti 200 000 kävijää vuodessa

Tampereen taidemuseon Muumilaakson kokoelmaa on esitelty Tampereella jo kolmenkymmenen vuoden ajan, mutta nyt museo saa pysyvän kodin Tampere-talosta ja samalla nimi muuttuu Muumimuseoksi. Muumimuseo on aivan uudenlainen taidemuseo, jossa kirjailija ja taiteilija Tove Janssonin alkuperäisiä muumikuvituksia ja graafikko Tuulikki Pietilän rakentamia kolmiulotteisia kuvaelmia voidaan esitellä moniaistisesti ja elämyksellisesti.

Muumimuseon kävijä voi aistia muumikirjoista ja kuvituksista tutun elämänviisauden, huumorin, reippaan seikkailumielen ja lämpimän ystävällisyyden, jotka puhuttelevat muumien ystäviä ympäri maailman. Ensimmäisessä perusnäyttelyssä ”Kuinkas sitten kävikään?” vieraat pääsevät tutustumaan muumien koko tarinaan aina suuren tuhotulvan vedenpaisumuksesta muumiperheen marraskuiseen katoamismysteeriin. Kaikkiaan näyttelyssä on esillä lähes 400 alkuperäistä muumiaiheista kuvitusta sekä kolmisenkymmentä kuvaelmaa. Keskellä näyttelytilaa sijaitsee kokoelman ylpeys, viisikerroksinen Muumi-Talo lukuisine salaisuuksineen. Museossa on myös muutamia interaktiivisia ja osallistavia teoksia, kuten Taikurin hattu, johon pääsee pujahtamaan sisään sekä 3D-mallinnettu Muumi-Talo.

Muumimuseon odotetaan vetävän kaupunkiin jopa 200 000 kävijää vuodessa. Museonjohtaja Taina Myllyharju uskoo, että ensimmäisenä vuotena jopa puolet kävijöistä voi saapua Aasiasta. Muumimuseo onkin herättänyt kiinnostusta Japanin markkinoiden lisäksi myös mm. Koreassa ja Kiinassa.

Museon avajaisia juhlistetaan perinteistä poiketen koko kansan kesken

Uudistuneen Tampere-talon ja Muumimuseon avajaisia juhlistetaan kaikille avoimen ja ilmaisen kansanjuhlan merkeissä. Suuressa avajaisjuhlassa 17.18.6. koko Tampere-talo ja Sorsapuisto täyttyvät yhteisestä tekemisestä ja nähtävästä kaikenikäisille. Virallisesti museon avaavat lauantaina 17.6. klo 11 Tove Janssonin veljentytär ja Moomin Charactersin luova johtaja Sophia Jansson sekä Tampereen valtuustokauden 2013 – 2017 pormestari Anna-Kaisa Ikonen. Tampere-talon tiloissa esiintyvät viikonlopun aikana ilmaiskonserteissa mm. klassisten muumikappaleiden isä Benny Törnroos, kaikkien aikojen lastenlauluja laulattava Mikko Alatalo sekä Muumimaailman tutut hahmot. Lisäksi sisätiloissa voi nähdä muumiaiheista nukke- ja tanssiteatteria tai maistella ravintola Tuhton Muumimenua. Viikonlopun isäntänä toimii näyttelijä Antti Majanlahti.

Myös Sorsapuisto täyttyy nähtävästä ja tehtävästä koko viikonlopun ajan. Lauantaina puistoon saapuu kymmeniä Tampereen kaupungin, yritysten ja yhdistysten toimintapisteitä, joissa kävijät pääsevät osallistumaan kilpailuihin ja satutuokioihin, nikkaroimaan kaarnapursia Sorsalammen laineille tai sukeltamaan Muumitalon keittiön tunnelmaan. Sunnuntaina puiston valtaa suuri lelukirppis ja muumiastioiden tori, jossa vierailijat voivat tehdä lelulöytöjä ja kohdata muita muumiastioiden keräilijöitä.

Yhteensä avajaisviikonlopun aikana Tampere-taloon ja Sorsapuistoon saapuu yli 50 erilaista ohjelmanumeroa ja toimintapistettä. Muumimuseon pääsymaksua lukuun ottamatta kaikki avajaisviikonlopun ohjelma on maksutonta.

Koko viikonlopun ohjelmistoon voi tutustua tarkemmin sivuilla www.tampere-talo.fi/tapahtumat/suuri-avajaisjuhla/