Hyppää sisältöön

Maailmanmatkaaja Tommi Hakala tekee paluun lapsuutensa Tampereelle ja suosittelee Wagneria raskaan rockin ystäville

Baritoni Tommi Hakala nähdään seuraavaksi Tampereen Oopperan Lentävän hollantilaisen nimiroolissa. Ooppera saa ensi-iltansa Tampere-talon Isossa salissa perjantaina 10. helmikuuta 2023. Esityksiä on kaikkiaan kuusi.

Baritoni Tommi Hakala vastaa videopuheluun hotellihuoneessaan Soulissa. Laulaja on juuri saapunut Etelä-Koreaan esittämään Jean Sibeliuksen (1865–1957) Kullervo-sinfonian ensimmäistä kertaa korealaiselle yleisölle. Vaikka takana on pitkä mannertenvälinen lento, se ei matkaamaan tottunutta maailmantähteä hidasta.

”Hyvää kuuluu, vaikkakin kiireistä. Mutta se on koronavuosien jälkeen vain hyvä asia. Täytyy tunnustaa, että olen edelleen neljä kuukautta kestävällä reissulla, joka alkoi kesällä Savonlinnan Oopperajuhlien Aidasta, jatkui Helsingin ja Stuttgartin Ring-sarjan näytöksillä ja huipentuu nyt tänne Aasiaan. Kotona olen käynyt kääntymässä pari päivää”, Hakala naurahtaa.

Hakalan koti on sijainnut viimeiset 15 vuotta Itävallan Wienissä, jossa hänen laulajapuolisonsa Ursula Pfitzner työskentelee Volksoperassa ja pariskunnan Hanna-tytär käy yläasteen 9. luokkaa.

Hakala nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 2003 voitettuaan toisena suomalaisena BBC – Singer of the World -laulukilpailun. Siitä lähtien baritonin kansainvälinen ura on vienyt hänet maailman suurimmille oopperanäyttämöille New Yorkin Metropolitanista ja Semper Oper Dresdenistä lähtien.

Baritoni Tommi Hakala esiintyy ensimmäistä kertaa Lentävän hollantilaisen kirottuna kapteenina. Kuva: Anna-Kaisa Noki-Helmanen

Wagnerin pauloissa

Tampereen Oopperassa Hakala hurmasi viimeksi härkätaistelija Escamillon roolissa Carmen-oopperassa keväällä 2020. Helmikuussa hän tekee paluun Tampereelle Richard Wagnerin (1813–1883) Lentävän hollantilaisen nimiroolissa. Teos kertoo maailmaa kiertämään kirotusta Hollantilaisesta ja rakkaudesta, joka uskollisuudessaan voi murtaa kirouksen.

”Hollantilainen on legendaarinen merenkävijä, joka tekee sopimuksen paholaisen kanssa selviytyäkseen maailman myrskyistä ja kauheuksista. Murtaakseen kirouksen kapteenin pitää löytää itselleen vaimo, joka rakastaa häntä pyyteettömästi. Kuten arvata saattaa, tästä morsiamen etsinnästä sitten kehkeytyy melkoisen dramaattisia juonenkäänteitä”, Hakala kertoo.

Tampereella Hakala laulaa Hollantilaisen roolin ensimmäistä kertaa. Kuinka paljon aikaisemmin ensi-iltaa uusi rooli pitää olla laulajan selkärangassa?

”Olen viimeiset viisi vuotta uppoutunut Wagnerin maailmaan. Hollantilainen on looginen jatkumo tulkitsemieni Wagnerin miesten joukossa ja luonteva seuraava vaihe minulle laulajana. Minua kiehtoo koko hahmon psykofyysinen toteutus niin, että kirouksen paino kuuluu, tuntuu ja näkyy.”

”Tällä hetkellä tankkaan roolia ulkoa päähän. Mitä enemmän ymmärrän hahmoa, sitä enemmän voin tehdä tulkintaa, ilmaisua ja reagointia, ja rooli alkaa hiljalleen elää omaa elämäänsä. Parhaimpia hetkiä näyttämöllä ovat ne, jolloin ikään kuin pääsen itsestäni ulos ja voin tarkkailla esitystä vierestä ja olla hetken aikaa ihan joku muu. Ne hetket antavat paljon ammatillisesti”, Hakala avaa.

Kuvat on otettu oopperan mainoskuvausten kulisseissa marraskuussa 2019. Kuva: Anna-Kaisa Noki-Helmanen

Pitkätukat oopperaan

Lentävä hollantilainen on Wagnerin suosituimpia oopperoita. Se puhuttelee niin kokeneita katsojia kuin uutta oopperayleisöä. Tampereen Oopperan alkuperäinen ensi-ilta oli suunniteltu tammikuulle 2021, mutta teos siirtyi koronapandemian takia kahdella vuodella.

Lentävä hollantilainen on Wagnerin oopperoista ehdottomasti paras valinta ensikertalaiselle. Oopperan kesto on katsojaystävällinen, juoni selkeä ja musiikki jyrisee myrskyävän meren lailla heti kuuluisasta alkusoitosta lähtien. Jos pidät raskaasta rockista, tulet rakastamaan Wagneria. Eli nyt kaikki pitkätukat oopperaan Tampere-taloon”, Hakala kutsuu ja tunnustaa samaan hengenvetoon olevansa itsekin entinen pitkätukka. Entä millä mielin laulaja itse palaa Tampereelle?

”Tampere-taloon on aina kiva tulla laulamaan. Iso sali on yksi parhaita konserttisaleja, joissa voi akustisesti orkesterin ja kuoron kanssa tehdä musiikkia. Tampere Filharmonia on erinomainen bändi ja Tampereen Oopperan kuoro äärettömän kovatasoinen ja motivoitunut kuoro. Minulla on paljon rakkaita ja hauskoja muistoja aikaisemmista yhteistyöprojekteista.”

Tampere on Hakalalle tuttu kaupunki jo lapsuudesta. Laulajan ukki Aarne Aartio (1909–1984) oli Kalevan kirkon ensimmäinen kanttori, ja Hakala muistelee lämmöllä sekä ukin työpaikalla että tämän kotona Näsinneulan liepeillä vietettyjä yhteisiä hetkiä. Hakalan sukulaisia asuu edelleen Lempäälän seudulla.

”Vaikka tamperelaiset eivät mukamas halua tehdä asiasta numeroa, tulevat he silti aina sankoin joukoin paikalle ja osoittavat suosionsa isosti, sydämellisesti ja pingottamatta. Siitä tulee esiintyjälle upea fiilis”, Hakala kertoo.

Haastattelu on tehty marraskuussa 2022.

Teksti Elsa Vähänen

Kuvat Anna-Kaisa Noki-Helmanen

Lisätiedot

Esitykset

Pe 10.2.2023 klo 18.30 – Ensi-ilta
Su 12.2.2023 klo 15
Ke 15.2.2023 klo 18.30
La 18.2.2023 klo 15
Ke 22.2.2023 klo 18.30
La 25.2.2023 klo 15

Liput

Liput 104/89/68 €
Eläkeläiset 96/84/63 €
Lapset (alle 16-v.) ja opiskelijat 40 €

Esitys kestää n. 3 tuntia ja sisältää yhden väliajan. Oopperan esityskieli on saksa. Teos tekstitetään suomeksi ja englanniksi.

Lue lisää