Hyppää sisältöön

Urheilugaala palkitsi Lumikuningatar-jääbaletin Vuoden urheilukulttuuritekona

Tampereen Nokia Arenalla vuodenvaihteessa esitetty Lumikuningatar-jääbaletti on voittanut Vuoden urheilukulttuuriteko -palkinnon Urheilugaalassa 12. tammikuuta. Palkinto on tunnustus kotimaisen suurtuotannon työstä suomalaisen urheilukulttuurin hyväksi. Lumikuningatar yhdisti ennennäkemättömällä tavalla taitoluistelijat, muodostelmaluistelijat, tanssijat, jääkiekkoilijat ja näyttämötaiteen ammattilaiset. Nokia Arenalla teoksen näki kolmen päivän aikana yli 32 000 katsojaa, ja Yleisradion televisioimaa suoraa lähetystä seurasi uudenvuodenaattona parhaimmillaan 770 000…

Tampere-talon ja Kantelinen Companyn tuottama Lumikuningatar-jääbaletti on voittanut Vuoden urheilukulttuuriteko -palkinnon Urheilugaalassa, joka järjestettiin Helsingin Jäähallissa torstaina 12. tammikuuta 2023. Suomen kaikkien aikojen suurinta esittävän taiteen tuotantoa esitettiin Tampereen Nokia Arenalla viiden esityksen verran 30.12.2022–1.1.2023.

Lumikuningatar-tuotanto on yhdistänyt ennennäkemättömällä tavalla huippu-urheilijat, kuten taitoluistelijat, muodostelmaluistelijat, tanssijat, jääkiekkoilijat sekä esittävän taiteen eri lajien kirkkaimmat tähdet teoskynnyksen ylittävään taiteelliseen ilmaisuun. Tuotannossa keskeisessä asemassa oleva liikunta ja urheilu tekevät hyvää sekä fyysiselle että psyykkiselle terveydelle tukien siten kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Tampere-talon toimitusjohtaja ja tuotannon vastaava tuottaja Paulina Ahokas on palkinnosta häkeltyneen onnellinen:

”Tämä palkinto on arvokas ja hieno kunnianosoitus meille kaikille yli 500 henkilölle, jotka olemme saaneet tehdä työtä maailmankin mittaluokassa täysin poikkeuksellisen tuotannon synnyttämiseksi. Lumikuningatar on unelma, joka sai alkunsa viisi vuotta sitten. Teoskertoo tarinan ystävyyden ja yhteistyön voimasta ja hädässä olevien auttamisesta, ja mikä voisikaan olla merkityksellisempää näinä vaikeina aikoina. Haluan kiittää sydämeni pohjasta ja koko tiimin puolesta Urheilugaalaa tästä tunnustuksesta.”

Suomesta maailmalle

Paikan päällä Nokia Arenalla Lumikuningatar-teoksen näki kolmen esityspäivän aikana yli 32 000 katsojaa. Yleisradio esitti jääbaletin suorana lähetyksenä TV2:ssa uudenvuodenaattona 31. joulukuuta 2022. Lähetys tavoitti parhaimmillaan 770 000 suomalaista. Lähetyksen keskikatsojamäärä oli 300 000 ihmistä. Yle Areenan tallennetta on katsottu tähän mennessä jo yli 60 000 kertaa. Tallenne on katsottavissa Yle Areenassa puolen vuoden ajan.

Ranskalais-saksalainen kulttuurikanava Arte on ostanut Lumikuningatar-jääbaletin tallenteen esittämisoikeudet televisiossa ja kanavan suoratoistopalvelussa. Kanava lähettää esityksen ensimmäisen kerran torstaina 12. tammikuuta. Myös kansainvälisen areenakiertueen neuvottelut ovat käynnissä.

”Lumikuningatar-jääbaletin ensi-iltatuotantokausi oli tässä, mutta alusta asti olemme rakentaneet tuotantoa sitä varten, että sillä on tulevaisuus. Tällaista areenaympäristöön rakennettua jäätaidetta ei ole paljon muualla tarjolla, ja siksi teoksella on suurta potentiaalia kansainvälistä kiertuetta ajatellen”, Paulina Ahokas vahvistaa.

Lisätiedot

Paulina Ahokas
Toimitusjohtaja, Lumikuningatar-jääbaletin vastaava tuottaja
Tampere-talo Oy
Puh. +358 40 551 1551
paulina.ahokas@tampere-talo.fi

Suvi Leinonen
Ohjelma- ja liiketoimintajohtaja, Lumikuningatar-jääbaletin vastaava tuottaja
Tampere-talo Oy
Puh. +358 50 401 8202
suvi.leinonen@tampere-talo.fi

Lumikuningatar-jääbaletti

Lumikuningatar kertoo tarinan ystävyyden voimasta. Se sukeltaa suomalaiseen mytologiseen maailmaan ja kertoo Kaista, nuoresta pojasta, joka joutuu Lumikuningattaren vangiksi. Kain ystävä Kerttu tekee kaikkensa vapauttaakseen ystävänsä Lumikuningattaren pauloista. Seikkailun ytimessä on kuitenkin taistelu omia heikkouksia vastaan.

Lumikuningattaren kantaesityksessä nimiroolin luisteli Suomen kaikkien aikojen menestynein yksinluistelija Laura Lepistö, joka teki roolin myötä odotetun paluun jäälle. Kain roolin luisteli espanjalainen Felipe Montoya, ja Kertun roolissa nähtiin Kanadassa asuva mutta sukujuuriltaan suomalainen Silja Dos Reis. Kotimaisten taitoluistelutähtien joukossa olivat nelinkertainen suomenmestari Mila Kajas ja Suomen kansainvälisesti menestynein jäätanssipari Susanna Rahkamo ja Petri Kokko.

Suomen tunnetuimmista jääkiekkoilijoista olivat mukana pitkän NHL-uran tehnyt Niklas Hagman, Tappara-ikoni Pekka Saravo sekä Suomen maajoukkueiden kapteeneinakin toimineet Jenni Hiirikoski ja Marko Anttila. Eri tanssityylien mestareista mukana olivat muiden muassa monista tv-tuotannoista tuttu Mia-Mari Sinkkonen, showtanssin maailmanmestari Antton Laine sekä Euroviisulavoillakin tanssineet Kiira Kilpiö ja Etel Röhr.

Lumikuningatar-jääbaletin taiteellisessa työryhmässä vaikuttaa joukko huipputekijöitä. Teoksen musiikin on säveltänyt Suomen kansainvälisesti menestynein elokuvasäveltäjä Tuomas Kantelinen. Ohjaaja ja koreografi Reija Wäre on tunnettu lukuisista näyttävistä koreografioista niin tanssin kuin jäätanssin saralla.

Käsikirjoituksen takana on kanadalainen Cirque de Soleilin pitkäaikainen konseptikirjoittaja Melissa A. Thompson. Jääbaletin valo-, lavastus- ja videosuunnittelija Mikki Kunttu on työskennellyt kotimaisissa ja kansainvälisissä suurtuotannoissa.

Pukusuunnittelija Erika Turunen on tullut tunnetuksi runollisista ja veistoksellisista puvuistaan niin tanssin kuin oopperan maailmassa, ja teoksen kunnianhimoisesta naamioinnista vastaa pitkän linjan maskeeraaja Minna Pilvinen. Monissa rooleissa luistelevan Marigold IceUnityn muodostelmaluistelun koreografioista vastaa joukkueen moninkertainen maailmanmestaruusvalmentaja Anu Oksanen.

Lisätiedot: https://lumikuningatar.fi/

Vuoden urheilukulttuuriteko -palkinto

Urheilugaalan tavoitteena on nostaa suomalaisen urheilun ja liikunnan arvostusta yhteiskunnassa ja tehdä näkyväksi urheilijoiden, taustavoimien ja fanien arvo ja merkityksellisyys.

Urheilugaalassa jaetaan palkintoja yleisöäänestyksen, yhteiskunnan vaikuttajista kootun suuren palkintoraadin ja urheilutoimittajien valintojen perusteella. Ehdokasluokkien lisäksi Urheilugaala myöntää vuosittain vaihtelevan määrän erikoispalkintoja, joista ei äänestetä.

Vuoden urheilukulttuuriteko -palkinto on tunnustus yksittäisestä teosta tai pitkäaikaisesta työstä suomalaisen urheilukulttuurin hyväksi. Palkinnon saaja voi olla henkilö tai yhteisö, joka on edistänyt urheilun arvoja tai perinteitä tai vaikuttanut sen hyvinvoinnin tai tasa-arvon kehittämisessä.

Aiempia Vuoden urheilukulttuuriteko -palkinnon voittajia ovat muiden muassa nyrkkeilystä kertova Hymyilevä mies -elokuva (2016), Susijengin fani-ilmiö ja Olympiastadionin uudistamishanke.

Lisätiedot: https://urheilugaala.fi/