Hyppää sisältöön

Uudistuvien Tampereen Kirjafestareiden ensimmäiset esiintyjät julki – mukana muun muassa Kjell Westö, Juha Itkonen, Maija Vilkkumaa, Anneli Kanto ja Sirpa Kähkönen

Tampereen Kirjafestarit saa toivotusti jatkoa. Tapahtuma järjestetään jälleen Tampere-talossa 2.–3.12.2023, ja luvassa on entistäkin monipuolisempi kulttuurin ja kirjallisuuden, nautiskelun ja jouluostosten juhla.

Tänä vuonna uutta tuotantoa julkaisevista kirjailijoista ja muista esiintyjistä osallistumisensa ovat varmistaneet esimerkiksi Kjell Westö, Juha Itkonen, Raija Oranen, Sirpa Kähkönen, Tommi Liimatta, Ann-Christin Antell, Alivaltiosihteeri, laulaja Maija Vilkkumaa yhdessä Miina Supisen kanssa, sekä uudella Lasten alueella esiintyvät Tatun ja Patun “vanhemmat” Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Tampereelle saapuvien kotimaisten kauno- ja tietokirjallisuuden kärkinimien lista täydentyy kesän ja alkusyksyn aikana. 

Kirjallisen ohjelman lisäksi festareilla panostetaan tänä vuonna erityisesti laajennettuun viinialueeseen ja joulun läheisyyteen. Festarialueen uutuus on joulutori, josta voi kirjalahjoja täydentämään hankkia paljon muutakin joulumieltä nostattavaa. 

Talon täydeltä kulttuuria 

Tampereen Kirjafestareiden kirjallinen ohjelma jakautuu tuttuun tapaan genreittäin ja teemoittain Tampere-talon eri saleihin. Aamulehtisali eli Tampere-talon 500-paikkainen Pieni sali on jälleen pyhitetty kaunokirjallisuuden kärjille sekä Tulenkantaja-palkintojuhlallisuuksille.

Maestro-salissa esiintyvät lauantaina 2.12. ajankohtaiset dekkaristit, kuten uuden aluevaltauksen tehnyt Anneli Kanto, suositun Mortuí non silent -sarjan kirjailijat Rainio & Rautaheimo sekä Rosa Meriläinen. Sunnuntaina 3.12. Maestrossa päästään kuulemaan kuluneen vuoden tietokirjallisuuden mielenkiintoisimmista teoksista. Ja Tampereella kun ollaan, on jääkiekko tietenkin esillä tietokirjaohjelmassa esimerkiksi legendaarisesta Raimo Helmisestä kertovan uutuuskirjan muodossa.  

Uudella Lasten alueella on tarjolla paljon erilaista tekemistä lukukoirille lukemisesta pakohuonepeliin. Duetto-saleissa viihdytään sarjakuvien, nuortenkirjallisuuden ja historia- ja tietoteosten parissa. Paljon puhuttavaa tekoälyä pohditaan useankin tietokirjan kautta, ja esimerkiksi seksuaalisuuden monia muotoja lähestytään polyamorian ja queer-romantiikan kautta.

Kirjafestareille jo perinteeksi muodostuneen Ihme & Kumma -otsikon alla tutustutaan jälleen lukuisiin myytteihin, mysteereihin ja mieltä askarruttaviin ilmiöihin. Sopraano-salin ohjelmassa on ajankohtaisiin teemoihin pureutuva Tampereen yliopiston ja Pirkkalaiskirjailijoiden kuratoima kokonaisuus. 

Sorsapuistosali muuttuu festareiden ajaksi jälleen suureksi kirja- ja joulukaupaksi. Sorsapuistosalissa on myös oma ohjelmalavansa, jossa nähdään esimerkiksi vuoden parhaita tietokirjoja käsittelevä Tietokirjaraati lauantaina 2.12. 

Tampere-talon pääaulassa toteutettavalla ilmaisella Aulaklubilla kuullaan molempina päivinä puhuttelevaa runoutta, mukana ovat muun muassa runoilijat Jyrki Kiiskinen ja Tomi Kontio. Luvassa on myös erilaisia musiikkiesityksiä, kuten Aulaklubin lauantain huipentava kirjailijoiden oma bändi Nyrok Dolls, jossa soittavat muun muassa Kjell Westö ja Mauri Kunnas

Vinkit juhlakauden viiniostoksiin ja täydennystä pukinkonttiin 

Tampere-talon toisen kerroksen valtaavat kirjallisuusohjelman ohella entistä laajempi viinialue ja sesongin lahjaostokset täydentävä joulutori. Viinialue tarjoaa vinkit juhlakauden viiniostoksiin ja mahdollisuuden maistella harvinaisempiakin herkkuja. Erilaiset tietoiskut ja ohjatut viinitastingit tuovat syventävää oppia kokeneemmallekin viiniharrastajalle. Monipuolinen joulutori tuo lukulahjojen oheen vastuullisia ja oivaltavia paketteja muun muassa kotimaisen käsityön ystäville. 

”Tampereen Kirjafestarit tuo tänäkin vuonna yhteen kirjailijat ja kirjallisuuden ystävät  
kuuntelemaan puheenvuoroja, keskustelemaan kirjallisuudesta ja pohtimaan alan uudistumiseen liittyviä ilmiöitä. Haluamme säilyttää tapahtuman kiitosta saaneet sisällöt, kuten saleissa järjestettävät keskusteluhetket ja eri lavoilla pidettävät monipuoliset ohjelmanumerot”, Tampere-talon liiketoimintajohtaja Tanja Järvensivu sanoo ja jatkaa: 

“Tavoitteena on luoda koko perhettä kiinnostava kulttuuritapahtuma. Joulun läheisyys tullaan tämän vuoden Kirjafestareilla hyödyntämään entistä vahvemmin viini- ja jouluteemojen myötä. Yhdessä nämä muodostavat kokonaisuuden, jonka takia Tampereelle kannattaa lähteä kauempaakin ja ihan koko viikonlopuksi.” 

Tampereen Kirjafestareiden koko ohjelma aikatauluineen julkistetaan 20.9.2023. Festareiden ennakkoliput tulevat myyntiin lähiaikoina Tampere-talon ja Lippu.fi:n lipunmyyntikanavissa. 

Lisätiedot  

Tanja Järvensivu, liiketoimintajohtaja 
Tampere-talo Oy 
tanja.jarvensivu@tampere-talo.fi  
+358 50 536 8133 

Milla Palovaara, ohjelmatuottaja 
Kulttuuritoimisto Palovaara & Ruusila Oy 
milla@kulttuuritoimisto.fi 
+358 40 596 7973