Hyppää sisältöön

Verdin suosituin ooppera Tampereella ensimmäistä kertaa yli 50 vuoteen

Tampereen Oopperan ensi kevään oopperatuotanto on Giuseppe Verdin La Traviata. Suosikkioopperaa tähdittävät Marjukka Tepponen, Paolo Fanale ja Arttu Kataja. Oopperan ensi-ilta on Tampere-talossa lauantaina 2. maaliskuuta 2024. Esityksiä on kuusi. Teoksen ohjaa Samuel Harjanne, ja Tampere Filharmoniaa johtaa Giancarlo Andretta.

Tampereen Oopperan La Traviataa esitetään Tampere-talossa kuuden näytöksen verran 2.–16. maaliskuuta 2024. Päärooleissa laulavat (vasemmalta oikealle) Paolo Fanale, Marjukka Tepponen ja Arttu Kataja.

Tampereen Oopperan kevään 2024 suurtuotanto La Traviatan päärooleissa häikäisevät sopraano Marjukka Tepponen (Violetta Valéry), tenori Paolo Fanale (Alfredo Germont) ja baritoni Arttu Kataja (Giorgio Germont). Muissa rooleissa laulavat mm. Tuomas Miettola, Niina Keitel, Ville Rusanen, Markus Suihkonen, Elli Vallinoja, Jussi Juola ja Juho Sten.

Teoksen ohjaa oopperadebyyttinsä tekevä Samuel Harjanne, joka tunnetaan etenkin katsoja- ja arvostelumenestystä saaneista musikaaliohjauksistaan Suomessa ja ulkomailla. Tampere Filharmoniaa johtaa Giancarlo Andretta. Teoksen lavastuksen suunnittelee Peter Ahlqvist, puvut Tinja Salmi, valot Ville Syrjä, videot Toni Haaranen ja koreografian Jack Johansson. Tampereen Oopperan kuoron valmennuksesta vastaa kuorokapellimestari Heikki Liimola.

Giuseppe Verdin (1813–1901) säveltämä La Traviata kantaesitettiin Venetsiassa vuonna 1853, ja se on yksi maailman kaikkien aikojen esitetyimmistä oopperoista. Kolminäytöksinen ooppera perustuu Verdin aikalaisen Alexandre Dumas nuoremman (1824–1895) näytelmään Kamelianainen (1848), joka luetaan länsimaisen kaunokirjallisuuden kauneimpien rakkauskertomusten joukkoon. Tampereen Oopperassa La Traviata on esitetty aiemmin vain kaksi kertaa, vuosina 1949 ja 1969. Ensi kevään tuotanto saa taiteellisen työryhmän käsissä uuden tulkinnan, kun suosikkioopperan tapahtumat sijoitetaan 1800-luvun puolivälin sijasta 1920-luvun häikäisevään ja ylenpalttiseen Pariisiin.

”Luvassa on upean romanttisen musiikin lisäksi visuaalista ilotulitusta ja elokuvallista otetta, kun Moulin Rouge, Pretty Woman ja Great Gatsby lyövät kättä Ison salin lavalla. Violettan traaginen tarina koskettaa vuosikymmenestä toiseen. Haluan ohjauksessani tutkia eritoten sitä, kuinka vahva nainen saattoi selviytyä ja navigoida miesten maailmassa, jossa raha ja sosiaalinen status olivat kaikki kaikessa”, ohjaaja Samuel Harjanne kertoo.

Paluu kurtisaanin kenkiin ja Tampereelle

Pariisin hienostopiireissä vaikuttavan kurtisaani Violettan pääroolin tulkitsee sopraano Marjukka Tepponen, jonka näyttävä ura on kantanut hänet keskeisille kotimaisille ja kansainvälisille esiintymislavoille Itävallan Oper Grazia, New Yorkin Metropolitan-oopperaa ja Seattlen oopperaa myöten. Tampereen Oopperassa Tepposen rooleja ovat aikaisemmin olleet mm. Micaëla (Bizet: Carmen, 2020), Liisa (Madetoja: Pohjalaisia, 2017) ja Susanna (Mozart: Figaron häät, 2014). Tepponen teki ammattilaisdebyyttinsä vuonna 2008 Violettan roolissa Jyväskylän Oopperassa, mutta ei ole sen jälkeen rooliin palannut.

La Traviata oli uralleni tärkeä lähtölaukaus. Violettan rooli on teknisesti hyvin laaja ja vaatii laulajalta kestävyyttä sekä monipuolista tulkintaa. Alkupuolen koloratuuriosuudet ja keimailevan kurtisaanin elkeet muuntuvat tapahtumien edetessä herkäksi lyyriseksi sopraanorooliksi. Otan ilolla haasteen vastaan. On ihanaa ja jännittävääkin palata Violettan kenkiin juuri Tampereelle, joka on minulle rakas mummolakaupunki. Tampereen Ooppera on upea työympäristö, yhteisö isolla y:llä. Koko Tampere-talo tekniikasta ja johdosta lähtien puhaltavat yhteen hiileen, ja Ison salin akustiikka on maailman huipputasoa”, Tepponen kertoo.

Violettaan rakastuvan Alfredon roolin laulaa Tampereen ensiesiintymisensä tekevä italialainen lyyrinen tenori Paolo Fanale. Etenkin Verdin, Mozartin ja Donizettin tulkitsijana tunnettu karismaattinen Fanale on viime kausina esiintynyt mm. Lontoon kuninkaallisessa oopperassa, Wienin valtionoopperassa, Lausannen oopperassa, Baijerin valtionoopperassa ja New Yorkin Metropolitan-oopperassa. Tammikuussa 2024 Fanale laulaa Alfredon roolin Berliinin valtionoopperan La Traviatassa.

Alfredon isän roolin laulaa Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin baritoneihin lukeutuva Arttu Kataja, joka on kuulunut Berliinin valtionoopperan solistikuntaan vuodesta 2006. Kataja on vieraillut mm. Theater an der Wienissä, Théatre du Capitolissa Toulousessa, Teatro Municipalissa Santiago de Chilessä, Savonlinnan Oopperajuhlilla, Kansallisoopperassa sekä lukuisilla festivaaleilla Suomessa ja Euroopassa. Tampereen Oopperassa Kataja hurmasi viimeksi keväällä 2022 Taikahuilu-oopperan Papagenon roolissa.

La Traviata -oopperan liput ovat myynnissä Tampere-talon lipunmyyntikanavissa. Yli 10 hengen ryhmät voivat varata liput laittamalla sähköpostia osoitteeseen ryhmamyynti@tampere-talo.fi tai soittamalla puh. +358 3 243 4501 (ma–pe klo 10–16).

Verdi: La Traviata

Musiikinjohto Giancarlo Andretta
Ohjaus Samuel Harjanne

Tampere Filharmonia
Tampereen Oopperan kuoro
Kuorokapellimestari Heikki Liimola

Lavastus Peter Ahlqvist
Pukusuunnittelu Tinja Salmi
Valosuunnittelu Ville Syrjä
Videosuunnittelu Toni Haaranen
Koreografia Jack Johansson

Rooleissa

Violetta Valéry – Marjukka Tepponen  
Alfredo Germont – Paolo Fanale
Giorgio Germont – Arttu Kataja
Gastone de Letoriés – Tuomas Miettola
Flora Bervoix – Niina Keitel
Annina – Elli Vallinoja
Tohtori Grenvil – Markus Suihkonen
Paroni Douphol – Ville Rusanen
Markiisi d’Obigny – Jussi Juola
Lähetti – Juho Sten           

Tuotanto Tampere-talo Oy, yhteistyössä Tampere Filharmonia ja Harjanne Company Ltd Oy

Esitykset ja liput

La 2.3.2024 klo 19, ensi-ilta
Ke 6.3.2024 klo 19
La 9.3.2024 klo 15
Ti 12.3.2024 klo 19
To 14.3.2024 klo 19
La 16.3.2024 klo 15

Liput 106/94/74 €
Eläkeläiset 98/86/66 €
Lapset ja nuoret (alle 16-v.) ja opiskelijat 40 €

Lisätiedot

Suvi Leinonen
Ohjelma- ja liiketoimintajohtaja
Tampere-talo Oy
Puh. +358 3 243 4031
suvi.leinonen@tampere-talo.fi

Median liput ja haastattelupyynnöt

Elsa Vähänen
Viestintäasiantuntija
Tampere-talo Oy
Puh. +358 40 5512 739
elsa.vahanen@tampere-talo.fi