Hyppää sisältöön

Faunien iltapäivä: Takki auki!

Tampere Filharmonian Faunien iltapäivä -kamarimusiikkisarja on tarjonnut kuulijoilleen intiimejä konserttielämyksiä jo vuodesta 1996.

Aika 10.12.2023 15.00

TilaTampere Filharmonia, Tampere-talo, Pieni sali

Pianon koskettimet

Tietoa tapahtumasta

Faunien iltapäivä: Takki auki! – suurten tunteiden äärellä

Ohjelma

Sergei Rahmaninov: Sonaatti sellolle ja pianolle
I Lento – moderato II Allegro scherzando III Andante IV Allegro mosso
Sirja Nironen, sello ja Tuomas Turriago, piano

väliaika

George Gershwin (sov. Zhihan Xu): Rhapsody in Blue
Astor Piazzolla (sov. Zhihan Xu): Fuga y Misterio, Oblivion, Libertango
Xiang Guo
, trumpetti, Maria Garcia, viulu, Tatevik Ayazyan, viulu, Anni Tiainen-Hammo, alttoviulu, Reinis Birznieks, sello ja Juha Kleemola, kontrabasso

Sergei Rahmaninovin (1873–1943) neljäosaisessa sonaatissa sellolle ja pianolle on säveltäjän konsertoillekin tyypillinen voimakas, venäläisten harmonioiden ja haikean intohimon kaiku. Teosta ei sovi kutsua sellon sonaatiksi, sillä pianistina Rahmaninov ei toki jättänyt pianoa säestäjän rooliin, vaan teki soittimista tasavertaiset kumppanit.

Tieto siitä, että George Gershwiniltä (1898–1937) odotettiin jazz-konserttoa Abrahalm Lincolnin syntymäpäiväkonserttiin tavoitti säveltäjän itsensä vain noin kuukautta ennen kantaesitystä. Valmiiksi kantaesitykseen ehti vain improvisoinnin pohjaksi kelpaava luonnos, jonka Ferde Grofé sovitti orkesterille ja pianolle. Rhapsodysta tuli silti lopulta Gershwinin suurin hitti sekä newyorkilaisen elämäntyylin soiva symboli.

Jo teininä argentiinalainen Astor Piazzolla (1921–1992) sävelsi kotikaupunkinsa Mar del Platan klubeille uusia tangoja tanssittavaksi. Syvällä sisimmässä hän oli silti ”vakavasti otettava taidesäveltäjä”. Palattuaan sävellystunneilta Pariisista kotiinsa hän kehitteli tango nuevon – uuden tangon, musiikkityylin, jota ei tanssittaisi, vaan kuunneltaisi. Piazzollan teoksista on tullut nyky-Argentiinan rytmissä sykkivä musiikillinen sydän.

Muutokset mahdollisia.

Konsertin kesto n. 1 tunti 45 minuuttia, sisältäen väliajan.

Tuotanto Tampere Filharmonia

Liput: Perushinta 19,50 € / eläkeläiset 11,50 € / opiskelijat, työttömät ja varushenkilöt 8,50 € / alle 16-vuotiaat 8,50 €

Faunien iltapäivä

-kamarimusiikkisarja

Tampere Filharmonian Faunien iltapäivä -kamarimusiikkisarja on tarjonnut kuulijoilleen intiimejä konserttielämyksiä jo vuodesta 1996. Sunnuntaisin järjestettävissä konserteissa nautitaan orkesterin muusikoiden kamarimusiikkiyhtyeiden soitosta.

Suuren sinfoniaorkesterin konsertteihin verrattuna tunnelma on intiimimpi: Pienessä salissa muusikoita tulee seurattua lähempää.

Faunien iltapäivä -konsertit juontaa tamperelaissäveltäjä Minna Leinonen.

Kamarimusiikkisarjan lyhyt historiikki

Tampereella on saatu nauttia kaupunginorkesterin kamarimusiikkisarjasta jo reilu neljännesvuosisata. Tampere Filharmonian Faunien iltapäivä -konserttisarjan nimi on vuosien varrella muuttunut muutamaan kertaan, mutta idea on pysynyt samana: Tampere-talon kamarimusiikkisalissa kuullaan intiimiä musiikkia keskimäärin kerran kuukaudessa sunnuntai-iltapäivisin. Nykyinen nimi syntyi muusikkojen nimikilpailun tuloksena 20 vuotta sitten.  

Konserttisarja syntyi aikoinaan muusikoiden ja yleisön aloitteesta. Orkesteri ja sen ystäväyhdistys Pro Orchestra järjestivät 1990-luvun alussa Yllätysten ilta -kamarimusiikkikonsertteja, joiden inspiraationa toimi vastavalmistuneen Tampere-talon Pieni sali. Vuonna 1996 satunnainen toiminta vakiintui kamarimusiikkisarjaksi muusikoiden ja yleisöyhdistyksen aktiivisuuden ansiosta. Alussa konserttisarjan puuhamiehenä ja juontajana toimi klarinetisti Jarmo Hyväkkö.  

Konserttien pitkäaikaisin juontaja oli Tampere Filharmonian nimikkosäveltäjä Jouni Kaipainen (1956–2015). Faunien iltapäivä -sarja on edelleen varsin muusikkovetoinen – konserttien ohjelmisto ja kokoonpanot kootaan muusikoiden ehdotuksien ja aloitteiden pohjalta. Konserttien valtti on intiimiys: kun sekä yleisö että esiintyvät kokoonpanot ovat pienempiä, musiikki tulee lähemmäs.

TULEVIA TAPAHTUMIA

Kapellimestari Emilia Hoving punaisessa puserossa hymyilee kameralle kädet puuskassa
/
  • Tampere Filharmonia
  • Klassinen musiikki
  • Orkesterimusiikki

Kohtalon kysymyksiä

Tampere Filharmoniaa johtaa Emilia Hoving, ja konserttimestari Johannes Põlda tarttuu Prokofjevin ensimmäiseen viulukonserttoon.

/
  • Tampere-talo
  • Ooppera, operetti

LA TRAVIATA

Tampereen Oopperan säihkyvän suurtuotannon ohjaa Samuel Harjanne. Tampere Filharmoniaa johtaa Giancarlo Andretta.