Hyppää sisältöön

LA TRAVIATA

Tampereen Oopperan säihkyvän suurtuotannon ohjaa Samuel Harjanne. Tampere Filharmoniaa johtaa Giancarlo Andretta.

Aika 02.03.2024 19.00 - 16.03.2024 15.00

TilaTampere-talo, Iso sali

Esitykset ja liput

Verdi: La Traviata

La 2.3.2024 klo 19, ensi-ilta
Ke 6.3.2024 klo 19
La 9.3.2024 klo 15
Ti 12.3.2024 klo 19
To 14.3.2024 klo 19
La 16.3.2024 klo 15

Liput 106/94/74 €
Eläkeläiset 98/86/66 €
Lapset ja nuoret (16-v. asti) ja opiskelijat 40 €

Varauduthan tarvittaessa esittämään alennuslippuun oikeuttavan todistuksen (esim. opiskelijakortti) Tampere-talon henkilökunnalle.

Yli 10 hengen ryhmät voivat laittaa sähköpostia osoitteeseen ryhmamyynti@tampere-talo.fi tai soittaa puh. +358 3 243 4501 (ma–pe klo 10–16).

Musiikinjohto Giancarlo Andretta
Ohjaus Samuel Harjanne

Tampere Filharmonia
Tampereen Oopperan kuoro

Kuorokapellimestari Heikki Liimola

Lavastus Peter Ahlqvist
Pukusuunnittelu Tinja Salmi
Valosuunnittelu Ville Syrjä
Videosuunnittelu Toni Haaranen
Koreografia Jack Johansson

Rooleissa

Violetta Valéry – Marjukka Tepponen  
Alfredo Germont – Paolo Fanale
Giorgio Germont – Arttu Kataja
Gastone de Letoriés – Tuomas Miettola
Flora Bervoix – Niina Keitel
Annina – Elli Vallinoja
Tohtori Grenvil – Markus Suihkonen
Paroni Douphol – Ville Rusanen
Markiisi d’Obigny – Jussi Juola
Lähetti – Juho Sten   

Oopperan esityskieli on italia. Teos tekstitetään suomeksi ja englanniksi.

Esitys kestää n. 3 tuntia ja sisältää yhden väliajan.

Tietoa tapahtumasta

La Traviata Tampereen Oopperaan keväällä 2024 – Samuel Harjanne ohjaa, pääroolissa Marjukka Tepponen

Tampereen Oopperan kevään 2024 suurtuotanto on Giuseppe Verdin (1813–1901) La Traviata. Teoksen ohjaa oopperadebyyttinsä tekevä Samuel Harjanne, joka tunnetaan etenkin katsoja- ja arvostelumenestystä saaneista musikaaliohjauksistaan. Harjanteen viime vuosien meriitteihin lukeutuvat mm. Tampereen Teatterin Anastasia (2022), Tampereen Työväen Teatterin Come From Away (2022), Matilda (2021) ja Billy Elliot (2018) sekä Helsingin kaupunginteatterin Priscilla (2022), Pieni merenneito (2019) ja Kinky Boots (2018).

Olen jo vuosia haaveillut oopperan ohjaamisesta. Taiteenlajina ooppera ei ole minulle se tutuin, ainakaan vielä, mutta minua on aina kiehtonut oopperalavojen suuret tunteet ja isot ilmaisumuodot. Saan kunnian ohjata ensimmäisenä oopperanani Verdin La Traviatan, oopperamaailman kruununjalokiven, jonka musiikki on sykähdyttävän rikasta ja puoleensavetävää. Tuleva ohjaus tuntuu kaikin puolin kiinnostavalta ja motivoivalta.

Samuel Harjanne

Tampere Filharmoniaa johtaa italialainen kapellimestari Giancarlo Andretta, joka on johtanut Tampereen Oopperassa Verdiä aiemminkin: vuoden 2022 Naamiohuveissa (Un ballo in maschera) ja vuoden 2007 Aidassa. Teoksen lavastuksen suunnittelee Peter Ahlqvist, puvut Tinja Salmi, valot Ville Syrjä, videot Toni Haaranen ja koreografian Jack Johansson. Tampereen Oopperan kuoron valmennuksesta vastaa kuorokapellimestari Heikki Liimola.

Muutokset mahdollisia.

Tuotanto Tampere-talo Oy

Yhteistyössä Tampere Filharmonia, Harjanne Company Ltd Oy

Oopperabuffet – täydennä vierailusi makuelämyksillä

Tampere-talon ravintola on loihtinut oopperavierailusi oheen herkullisen Oopperabuffetin, joka katetaan 3. kerroksen ravintola Duuriin kaksi tuntia ennen esitystä.

Oopperabuffet on myynnissä lauantaiesityksiin 2.3.2024, 9.3.2024 ja 16.3.2024. Voit ostaa yhteislipun, joka sisältää esityksen lisäksi buffetruokailun (ruokailun osuus 45 €).

La Traviata -menu

Vihreää neidon salaattia ja sitrusöljyä (Veg, G)
Kirsikkatomaatti-helmimozzarellaa ja basilikaa (L, G)
Lohicarpaccio crudon tapaan, rucolaa (L, G)
Violettan antipasto-kasvistortelliinisalaattia (Veg)
Germontin parmankinkku-kvinoasalaattia (M, G)
Focacciaa M ja punajuurihummusta (Veg, G)

Kananpoikaa all´Arrabbiata (M, G)
Valkosipulilla ja rosmariinilla maustettua luomupolentaa (L)

Luomukahvia ja luomuteetä
Pieniä juustokakkuja L ja vadelmakastiketta (M, G)
Venetsialaista täytesuklaata (VL, G)

Tietoa tapahtumasta

Traaginen suosikkiooppera

Giuseppe Verdin (1813–1901) säveltämä La Traviata kantaesitettiin Venetsiassa vuonna 1853, ja se on yksi maailman kaikkien aikojen esitetyimmistä oopperoista. Kolminäytöksinen ooppera perustuu Verdin aikalaisen Alexandre Dumas nuoremman (1824–1895) näytelmään Kamelianainen (1848), joka luetaan länsimaisen kaunokirjallisuuden kauneimpien rakkauskertomusten joukkoon.

Tampereen Oopperassa La Traviata on esitetty aiemmin vain kaksi kertaa, vuosina 1949 ja 1969. Ensi kevään tuotanto saa taiteellisen työryhmän käsissä uuden tulkinnan, kun suosikkioopperan tapahtumat sijoitetaan 1800-luvun puolivälin sijasta 1920-luvun häikäisevään ja ylenpalttiseen Pariisiin.

”Luvassa on upean romanttisen musiikin lisäksi visuaalista ilotulitusta ja elokuvallista otetta, kun Moulin Rouge, Pretty Woman ja Great Gatsby lyövät kättä Ison salin lavalla. Violettan traaginen tarina koskettaa vuosikymmenestä toiseen. Haluan ohjauksessani tutkia eritoten sitä, kuinka vahva nainen saattoi selviytyä ja navigoida miesten maailmassa, jossa raha ja sosiaalinen status olivat kaikki kaikessa”, ohjaaja Samuel Harjanne kertoo.

Paluu kurtisaanin kenkiin ja Tampereelle

Pariisin hienostopiireissä vaikuttavan kurtisaani Violettan pääroolin tulkitsee sopraano Marjukka Tepponen, jonka näyttävä ura on kantanut hänet keskeisille kotimaisille ja kansainvälisille esiintymislavoille Itävallan Oper Grazia, New Yorkin Metropolitan-oopperaa ja Seattlen oopperaa myöten. Tampereen Oopperassa Tepposen rooleja ovat aikaisemmin olleet mm. Micaëla (Bizet: Carmen, 2020), Liisa (Madetoja: Pohjalaisia, 2017) ja Susanna (Mozart: Figaron häät, 2014). Tepponen teki ammattilaisdebyyttinsä vuonna 2008 Violettan roolissa Jyväskylän Oopperassa, mutta ei ole sen jälkeen rooliin palannut.

La Traviata oli uralleni tärkeä lähtölaukaus. Violettan rooli on teknisesti hyvin laaja ja vaatii laulajalta kestävyyttä sekä monipuolista tulkintaa. Alkupuolen koloratuuriosuudet ja keimailevan kurtisaanin elkeet muuntuvat tapahtumien edetessä herkäksi lyyriseksi sopraanorooliksi. Otan ilolla haasteen vastaan. On ihanaa ja jännittävääkin palata Violettan kenkiin juuri Tampereelle, joka on minulle rakas mummolakaupunki. Tampereen Ooppera on upea työympäristö, yhteisö isolla y:llä. Koko Tampere-talo tekniikasta ja johdosta lähtien puhaltavat yhteen hiileen, ja Ison salin akustiikka on maailman huipputasoa”, Tepponen kertoo.

Violettaan rakastuvan Alfredon roolin laulaa Tampereen ensiesiintymisensä tekevä italialainen lyyrinen tenori Paolo Fanale. Etenkin Verdin, Mozartin ja Donizettin tulkitsijana tunnettu karismaattinen Fanale on viime kausina esiintynyt mm. Lontoon kuninkaallisessa oopperassa, Wienin valtionoopperassa, Lausannen oopperassa, Baijerin valtionoopperassa ja New Yorkin Metropolitan-oopperassa. Tammikuussa 2024 Fanale laulaa Alfredon roolin Berliinin valtionoopperan La Traviatassa.

Alfredon isän roolin laulaa Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin baritoneihin lukeutuva Arttu Kataja, joka on kuulunut Berliinin valtionoopperan solistikuntaan vuodesta 2006. Kataja on vieraillut mm. Theater an der Wienissä, Théatre du Capitolissa Toulousessa, Teatro Municipalissa Santiago de Chilessä, Savonlinnan Oopperajuhlilla, Kansallisoopperassa sekä lukuisilla festivaaleilla Suomessa ja Euroopassa. Tampereen Oopperassa Kataja hurmasi viimeksi keväällä 2022 Taikahuilu-oopperan Papagenon roolissa.

Keikalla, Tampere-talo

Varaa liput ryhmällesi

(väh. 10 hlöä)
ryhmamyynti@tampere-talo.fi
tai puh. 03 243 4501 (ma–pe klo 10–16)

Courtyard by Marriott Tampere City, Visit Tampere Laura Vanzo
Kuva: Laura Vanzo, Visit Tampere

Täydennä elämyksesi majoittu­malla saman katon alla

Tampere-talon yhteydessä oleva Courtyard by Marriott Tampere City -hotelli mahdollistaa täydellisen konserttielämyksen. Kun varaat vierailusi yhteyteen kauttamme majoituksen, saat sen kumppanihintaan. Hinta sisältää aamiaisen ja wifin. Tervetuloa viihtymään!

Varaa hotellihuone tästä!