Hyppää sisältöön

Helsingin kamarikuoro: Rahmaninov

Rahmaninovin Pyhän Johannes Krysostomoksen liturgian tulkitsee Helsingin kamarikuoro johtajanaan Nils Schweckendiek.

Aika 11.05.2024 18.00

TilaTampere-talo, Pieni sali

Tietoa tapahtumasta

Liput 29 €, eläkeläiset 25 € ja opiskelijat 20 €

Pyhän Johannes Krysostomoksen liturgia on Sergei Rahmaninovin vuonna 1915 säveltämän Vigilian ohella toinen säveltäjän tärkeimmistä a cappella -teoksista. Helsingin kamarikuoro on ammattilaulajista koostuva kamarikuoro, joka aloitti toimintansa vuonna 1962 Radion kamarikuorona. Vuodesta 2007 kuoron taiteellisesta toiminnasta on vastannut professori Nils Schweckendiek.

Tapahtumamuutokset mahdollisia.

Tapahtuman kesto n. 1 tunti 15 minuuttia, ei väliaikaa.

Tuotanto Tampere-talo

Teos ja esiintyjät

Pyhän Johannes Krysostomoksen liturgia

Sergei Rahmaninov sävelsi teoksen muutamassa viikossa vuonna 1910 palattuaan konserttimatkalta Amerikasta. Sävellys sisältää itäisen ortodoksisen kirkon yleisimmän liturgian, ja Rahmaninov käyttää siinä monia kiehtovia kuo­rotekstuureja.

Teos on selvästi kirjoitettu kirkollista käyttöä ajatellen, mutta sen ”modernismin henki” ei miellyttänyt kir­kon viranomaisia (kuten ei myöskään Tšaikovskin joitakin vuo­sikymmeniä varhaisempi sävellys samoihin teksteihin), ja teos jäi moneksi vuodeksi hämärän peittoon. Vasta viime aikoina se on vakiinnuttanut asemansa konserttilavoilla yhtenä Rahmani­novin merkittävimmistä saavutuksista. 

Helsingin kamarikuoro

Helsingin kamarikuoro on ammattilaulajista koostuva kamarikuoro, joka aloitti toimintansa vuonna 1962 Radion kamarikuorona. Kuoro otti uuden nimen käyttöön vuonna 2005. Helsingin kamarikuoro esittää kuoromusiikin kantarepertuaaria koulutettujen äänten voimin korkeimmalla musiikillisella tasolla, luo taiteellisesti vaativaa ja laadukasta uutta kamarikuoro-ohjelmistoa sekä vaalii suomalaisen kuoromusiikin perinnettä.

Nils Schweckendiek

Nils Schweckendiek opiskeli musiikkitiedettä sekä orkesterin- ja kuoronjohtoa Cambridgessa, Freiburgissa ja Helsingissä. Hän on johtanut merkittäviä orkestereita, yhtyeitä ja kuoroja ympäri Eurooppaa, sekä Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Nils Schweckendiek on aikamme musiikin puolestapuhuja ja hän on johtanut noin 100 kantaesitystä, mukaan lukien musiikkiteatteri-, orkesteri-, kuoro- ja soitinyhtyeteoksia. Hän on levyttänyt BIS, Toccata Classics, ICSM ja Alba Records -levy-yhtiöille saaden laajaa kansainvälistä tunnustusta.

Vuodesta 2007 Nils Schweckendiek on vastannut Helsingin kamarikuoron taiteellisesta toiminnasta. Vuodesta 2014 hän on toiminut Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kuoronjohdon professorina ja vuonna 2017 hän aloitti Musiikkitalon Kuoron taiteellisena johtajana. Vuonna 2020 Svenska litteratursällskapet i Finland myönsi hänelle Fredrik Pacius -palkinnon luovasta ja näkyvästä työstään suomalaisella musiikkikentällä. Vuonna 2022 Suomen kuoronjohtajayhdistys valitsi hänet Vuoden kuoronjohtajaksi.

TULEVIA TAPAHTUMIA

/
  • Tampere-talo
  • Klassinen musiikki
  • Ooppera, operetti
  • Orkesterimusiikki

Beethoven: Fidelio-oopperan konserttiversio

Beethovenin menestysoopperan konserttiversion johtaa Susanna Mälkki. Solisteina loistavat suomalaiset tähtilaulajat, kuorona laulaa Tampereen Oopperan kuoro ja orkesterina soittaa Tampere Filharmonia.

/
  • Tampere-talo
  • Klassinen musiikki
  • Orkesterimusiikki

Lontoon Philharmonia-orkesteri

Lontoon Philharmonia-orkesteri ja ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali konsertoivat Tampere-talossa. Orkesterin solistina loistaa maailman konserttilavoilta tuttu viulisti Nemanja Radulović.