Hyppää sisältöön

Kokkonen: Viimeiset kiusaukset

Joonas Kokkosen suuren suomalaisen oopperan pääosan laulaa Mika Kares. Ohjauksesta vastaa Mikko Kouki, ja Tampere Filharmoniaa johtaa Ville Matjeveff.

Aika 05.03.2025 19.00 - 15.03.2025 15.00

TilaTampere-talo, Iso sali

Esitykset ja liput

Tampereen Ooppera ja Savonlinnan Oopperajuhlat ylpeänä esittävät

Kokkonen: Viimeiset kiusaukset

Esitykset Tampere-talossa

Ke 5.3.2025 klo 19, ensi- ilta
Pe 7.3.2025 klo 19
La 8.3.2025 klo 15 (Oopperabuffet 13-15)
Ke 12.3.2025 klo 19
Pe 14.3.2025 klo 19
La 15.3.2025 klo 15 (Oopperabuffet 13-15)

Liput 110/98/78 €
Eläkeläiset 102/90/70 €
Lapset ja nuoret (16-v. asti) ja opiskelijat 40 €

Varauduthan tarvittaessa esittämään alennuslippuun oikeuttavan todistuksen (esim. opiskelijakortti) Tampere-talon henkilökunnalle.

Yli 10 hengen ryhmät voivat laittaa sähköpostia osoitteeseen ryhmamyynti@tampere-talo.fi tai soittaa puh. +358 3 243 4501 (ma–pe klo 10–16).

Esitys kestää 2 tuntia 40 minuuttia sisältäen yhden väliajan. Oopperan esityskieli on suomi. Teos tekstitetään suomeksi ja englanniksi.

Teos on Tampere-talon ja Savonlinnan Oopperajuhlien yhteistuotanto.

Jane ja Aatos Erkon säätiö tukee Tampereen Oopperan kehittämistä vuosina 2024–2025.

Tietoa tapahtumasta

Historiallinen oopperayhteistyö – Viimeiset kiusaukset juhlavuonna Tampereelle ja Savonlinnaan

Säveltäjä Joonas Kokkosen (1921–1996) ooppera Viimeiset kiusaukset (1975) on yksi kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä ja suosituimmista suomalaisista oopperoista. Tampereen Ooppera ja Savonlinnan Oopperajuhlat yhdistävät voimansa ensimmäistä kertaa teoksen 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Viimeiset kiusaukset esitetään Tampereella kuusi kertaa keväällä 2025 ja Savonlinnassa kolme kertaa kesällä 2025.

Uudessa juhlavuoden tuotannossa Paavo Ruotsalaisen roolin tulkitsee basso Mika Kares, joka on yksi tämän hetken menestyneimpiä oopperalaulajia maailmalla. Kares laulaa vaativan roolin urallaan toista kertaa. Paavo Ruotsalaisen Riitta-vaimon roolin tulkitsee lyyrisdramaattinen sopraano Silja Aalto, ja pariskunnan Juhana-pojan roolin laulaa tenori Johan Krogius. Loput esiintyjät julkaistaan myöhemmin.

Paavo Ruotsalainen on jokaisen basson unelmarooli. Alun perin Martti Talvelalle sävelletty hahmo on haastava niin musiikillisesti kuin tulkinnallisesti. Erityisen hienoa tästä tekee sen, että pääsen palaamaan Paavon saappaisiin teoksen juhlavuonna. Olen tutkinut Paavoa historiallisesta näkökulmasta, lukenut hänestä kirjoitettuja teoksia ja aikalaiskirjallisuutta. Hän oli ristiriitainen persoona, joka joutui elämässään kohtaamaan suuria kipukohtia ja menetyksiä. Hän matkusti elämänsä aikana tuhansia kilometrejä etsien elämän absoluuttista totuutta. Ympäri maailmaa reissaavana taiteilijana pystyn hyvin samaistumaan tähän oman polun etsimiseen.

Mika Kares, basso

Oopperan ohjaa teatterinjohtaja, ohjaaja, näyttelijä ja käsikirjoittaja Mikko Kouki, jolle Viimeiset kiusaukset on uran toinen oopperaohjaus. Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff toimii kapellimestarina kummallakin esitysperiodilla. Tampere-talossa Matvejeffin tahtipuikkoa seuraa Tampere Filharmonia ja Olavinlinnassa Savonlinnan Oopperajuhlaorkesteri. Myös kuorot ovat kummallakin esitysperiodilla järjestävän tahon omat: Tampereella laulaa Tampereen Oopperan kuoro johtajanaan Heikki Liimola ja Savonlinnassa Oopperajuhlakuoro johtajanaan Jan Schweiger. Oopperan lavastuksen suunnittelee Teemu Loikas ja puvut Tiina Valkama.

Tuleva yhteistyö tarjoaa kahdelle keskeiselle kotimaiselle oopperatoimijalle mahdollisuuden luoda jotain uutta. Voimme kaikki oppia toinen toistemme hyviä käytäntöjä ja tapoja tehdä oopperaa. Erityisen innoissani olen, että pääsemme esittämään yhdessä juuri tämän oopperan ja vielä teoksen juhlavuonna. Joonas Kokkonen oli sodanjälkeisen Suomen suurimpia säveltäjiä, ja hänen musiikkinsa puhuttelee niin yleisöä kuin meitä tekijöitä.

Ville Matjeveff, kapellimestari ja Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja

Joonas Kokkosen ainoaksi oopperaksi jäänyt Viimeiset kiusaukset pohjautuu säveltäjän pikkuserkun Lauri Kokkosen (1918–1985) samannimiseen näytelmään vuodelta 1960. Teos kertoo tosielämän henkilöihin nojaavan tarinan 1800-luvun herännäisjohtaja ja maallikkosaarnaaja Paavo Ruotsalaisesta ja hänen vaimostaan Riitasta. Oopperassa Paavo Ruotsalainen makaa kuolinvuoteellaan ja elää houreissaan elämänsä ratkaisevimmat hetket uudelleen. Tutulla kansankoraalilla Paavon virrellä, jonka säveltäjä on ottanut oopperaansa, on teoksessa tärkeä merkitys.

Olen hyvin otettu, että minua pyydettiin ohjaamaan oopperaa Tampereelle ja Savonlinnaan. Paavo Ruotsalaisen ajatukset kuolinvuoteella, eletyn elämän tilinpäätös ja teoksen vähän unenomainen tunnelma kiehtovat ja ruokkivat mielikuvitusta. Myös oopperan suunnittelu kahteen eri lokaatioon tarjoaa ohjaajalle, ja erityisesti lavastetiimille, mieluista haastetta. Kaikki pitää ikään kuin miettiä kahteen kertaan. Esimerkiksi Tampere-talon Ison salin lava on syvä, kun taas Olavinlinnassa näyttämö on leveä ja sinne mennään aivan eri kohdasta sisään. Ohjaukseni on juhlavuoden henkeä kunnioittava mutta samalla rytminen ja jopa leikkisä.

Mikko Kouki, ohjaaja

Viimeiset kiusaukset aloitti suomalaisen oopperan uuden nousun, ja sitä pidetään yhtenä keskeisimmistä suomenkielisistä oopperoista. Suomen kansallisoopperan tuotanto vieraili 1980-luvulla ulkomailla New Yorkin Metropolitan-oopperaa myöten. Tampereen Oopperassa tämä kotimaisen oopperahistorian merkkiteos on esitetty aiemmin vuonna 2004. Tuotanto oli menestys, ja Tampereen Ooppera kutsuttiin seuraavana vuonna ulkomaanvierailulle esittämään teos Prahan Kansallisteatterissa. Savonlinnan Oopperajuhlilla Viimeisiä kiusauksia esitettiin neljänä peräkkäisenä kesänä 1977–1980 täysille katsomoille.

Tampereen esityksen liput ovat nyt myynnissä Tampere-talon lipunmyyntikanavissa. Savonlinnan Oopperajuhlat julkaisee Savonlinnan esityspäivät ja liput kesän 2025 ohjelmiston julkistuksen yhteydessä kesäkuussa 2024.

Oopperabuffet

Ennakkoon ostettava Oopperabuffet on katettuna lauantain 8.3.2025 ja 15.3.2025 näytöksiin kello 13-15.

Buffetista löytyvät vaihtoehdot niin kasvissyöjille kuin vegaaneille.

Varaukset ja tiedustelut voi laittaa sähköpostitse ravintola@tampere-talo.fi

Vihreää salaattia, kuivattua karpaloa ja vinaigrettekastiketta Ve,G

Kvinoa-kantarellisalaattia ja puolukkaa Ve,G

Paahdettua talvikurpitsaa ja Peltolan sinihomejuustoa L,G

Savuporo-perunasalaattia M,G

Hiillostettua silakkaa, makeaa tyrniä ja tilli-vuolukermaa L,G

Kylmäsavulohicarpaccio, graavattua keltuaista ja juureslastuja M,G

Saaristolaisleipää L ja kirnuvoita L,G

Ylikypsää karitsaa timjamikastikkeessa ja juureksia L,G

Tunturiperunaa leipäjuustolla L,G

Talon mustikka-vaniljapiirakkaa ja poltettua marenkia L

Luomukahvia ja luomuteetä

à 47,00 € / hlö (hinta sis. alv)

Keikalla, Tampere-talo

Varaa liput ryhmällesi

(väh. 10 hlöä)
ryhmamyynti@tampere-talo.fi
tai puh. 03 243 4501 (ma–pe klo 10–16)

Courtyard by Marriott Tampere City, Visit Tampere Laura Vanzo
Kuva: Laura Vanzo, Visit Tampere

Täydennä elämyksesi majoittu­malla saman katon alla

Tampere-talon yhteydessä oleva Courtyard by Marriott Tampere City -hotelli mahdollistaa täydellisen konserttielämyksen. Kun varaat vierailusi yhteyteen kauttamme majoituksen, saat sen kumppanihintaan. Hinta sisältää aamiaisen ja wifin. Tervetuloa viihtymään!

Varaa hotellihuone tästä!