Hyppää sisältöön

Niina Hiltunen: Kappaleita todellisuudesta

Tampere-talon Talvipuutarhan näyttelyn teoksissa Niina Hiltunen tarkastelee mielen säröytymistä ja siihen liittyviä kysymyksiä tekstiilitaiteen keinoin.

Aika 17.05.2024 09.00 - 04.06.2024 09.00

TilaTampere-talo, Talvipuutarha

Valkoisella taustalla musta tekstiili, josta riippuu mustia ja vaaleita lankoja

Tietoa näyttelystä

Niina Hiltunen: Kappaleita todellisuudesta -taidenäyttely

Näyttelyn avajaisia vietetään pe 17.5. klo 18-20.

Tampere-talon Talvipuutarhassa 17.5.-4.6.2024 
Näyttely on avoinna Tampere-talon aukioloaikoina.

Näyttely on kaikille avoin ja maksuton.

Horjuva, hajonnut, sirpaloitunut. Yhteys katkennut. Ajatusten kiihtyvä vuoristorata. Levennyt laajakaista, joka etsii yhteyttä. Viiltävä ääni pakenee kosketusta. Epävireinen ajatus etsii oikeaa melodiaa.

Näyttelyn teoksissa Niina Hiltunen tarkastelee mielen säröytymistä ja siihen liittyviä kysymyksiä tekstiilitaiteen keinoin yhdistämällä odottamattomia, uudenlaisia materiaaleja perinteisiin kudonta- ja lankatekniikoihin. Teosten materiaalina on käytetty usein pehmeäksi ja turvalliseksi miellettyä tekstiilimateriaalia, mutta myös valoa heijastavia, metallinhohtoisia, käytettyjä sellon ja kontrabasson kieliä sekä näiden yhdistelmiä.

Kolmiulotteiset, abstraktit tekstiiliteokset pyrkivät antamaan fyysisen muodon mielen sisäisille pohdinnoille ja tapahtumille. Teosten aiheina ovat muun muassa loogisuuden ja irrationaalisuuden rajapinnat, kaaoksen ja järjestyksen suhde. Mitä on todellisuus ja kenen se on? Onko todellisuus yhteinen ja jaettu? Voiko toisen todellisuuteen nähdä?

Tampere-talon Talvipuutarha näyttelytilana tuo oman lisänsä teoksiin ja niiden merkityksiin. Näyttelyn teokset on valittu ja ripustettu kokonaisuudeksi Talvipuutarhan ominaisuudet huomioiden: lasiseinät mahdollistavat teosten tarkastelun myös rakennuksen ulkopuolelta. Talon sisäportaikosta ja 3. kerroksen aulatilasta käsin suuretkin teokset asettuvat erilaiseen mittakaavaan kuin Talvipuutarhassa teoksia katsottaessa.

Teoksissa mukana olevat kielet ovat lahjoituksia Tampere Filharmonian, Helsingin kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin muusikoilta. Näyttelyteosten valmistumista ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Kangasalan kaupunki.

Tekstiili- ja kuvataiteilija Niina Hiltunen omaa vahvan musiikki-, kieli- ja kulttuuritaustan, johon hänen taiteellinen työskentelynsä nojaa. Hänen kolmiulotteiset, abstraktit teoksensa heijastelevat hienovaraisin viittauksin näiden kenttien raja-alueita ja päällekkäisyyksiä. Tarkemmin katsoen veistoksellisista teoksista paljastuu herkkiä ja hauraita piirteitä.
Hiltunen on FM Jyväskylän yliopistosta (2003), tekstiiliartesaani Wetterhoff-koulutuksesta (2015), kuvataiteilija Turun Taideakatemiasta (2021) ja tekstiilitaiteen jatko-opiskelija ja väitöskirjatutkija Lapin yliopistossa (2022-). Taiteellisessa väitöstutkimuksessaan Hiltunen tarkastelee soivan äänen ja tekstiilin risteyskohtia. Hän on osallistunut näyttelytoimintaan Suomessa ja ulkomailla aktiivisesti vuodesta 2015 alkaen.

Hiltunen asuu Hämeenkyrössä ja työskentelee työhuoneellaan Nokialla Nanson vanhassa tekstiilitehtaassa. Tällä hetkellä hän työskentelee Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahaston myöntämällä 1-vuotisella työskentelyapurahalla.