Hyppää sisältöön

Silja Aalto ja Laura Malmivaara herännäisjohtajan vaimoina Viimeiset kiusaukset -juhlaoopperassa

Tampereen Oopperan ja Savonlinnan Oopperajuhlien historiallinen yhteistuotanto Viimeiset kiusaukset esitetään Tampere-talossa ja Olavinlinnassa teoksen 50-vuotisjuhlavuonna 2025. Joonas Kokkosen klassikko-oopperaa tähdittävät Mika Kares, Silja Aalto, Laura Malmivaara, Johan Krogius, Petri Lindroos, Tuomas Miettola ja Elli Vallinoja. Teoksen ohjaa Mikko Kouki, ja musiikinjohdosta vastaa Ville Matvejeff.

Säveltäjä Joonas Kokkosen (1921–1996) Viimeiset kiusaukset -ooppera (1975) viettää ensi vuonna 50-vuotisjuhlavuottaan. Teos on yksi kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä ja suosituimmista suomalaisista oopperoista. Tampereen Oopperan ja Savonlinnan Oopperajuhlien juhlavuoden yhteistuotantoon on kiinnitetty Suomen oopperataivaan ja näyttämötaiteen kirkkaimpia tähtiä.

Talonpoikaisen herännäisjohtaja Paavo Ruotsalaisen (1777–1852) vaativan roolin tulkitsee Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin oopperalaulajiin lukeutuva basso Mika Kares. Juhana-pojan roolin laulaa tenori Johan Krogius, seppä Jaakko Högmanin roolin basso Petri Lindroos, 1. miehen tehtävässä kuullaan tenori Tuomas Miettolaa ja 2. naisena mezzosopraano Elli Vallinojaa.

Paavo Ruotsalaisen ensimmäisen vaimon Riitan roolissa debytoi sopraano Silja Aalto, jonka lyyrisdramaattinen ja lämmin sointi on hurmannut yleisöjä laajalti niin kotimaassa kuin ulkomailla. Aalto on tuttu vierailija muiden muassa Suomen ja Viron kansallisoopperoissa, Savonlinnan Oopperajuhlilla ja useilla festivaaleilla.

Aallon ensi kauden kiinnityksiin lukeutuvat Elsa von Brabantin rooli Viron kansallisoopperan Lohengrinissa ja Elisabetta di Valoisin rooli Suomen kansallisoopperan Don Carlosissa sekä esiintyminen BBC Proms -festivaalilla kapellimestari Sakari Oramon johdolla elokuussa 2024. Viimeiset kiusaukset -teoksessa Aalto on aiemmin laulanut 1. naisen roolin Jyväskylän Oopperassa.

”Riitan rooli on äärimmäisen mielenkiintoinen ja moniulotteinen. Näen Riitan suomalaisen naisen kuvana. Hän on periksiantamaton, sitkeä, tarvittaessa kipakka, mutta kuitenkin äidillinen, rakastava, ja lempeä. Perheen ja kaiken tärkeän kokoava voima sekä eräänlainen vastavoima Paavolle. Riitta mahdollisti miehensä saarnamatkat; hoiti kodin, pellot ja lapset, jotta mies sai toteuttaa kutsumustaan. Kaiken kurjuuden ja vastoinkäymistenkään keskellä hän ei luovuttanut”, Aalto kuvailee.

Viimeiset kiusaukset on musiikillinen mestariteos ja Riitan kuolema yksi oopperataiteen kauneimmin sävelletyistä kohtauksista. Kokkosen musiikin sointikudos nostaa väistämättä kyyneleet silmiin”, laulaja jatkaa.

Paluu juurille

Joonas Kokkonen kirjoitti ainoaksi jääneeseen oopperaansa puheroolin Paavo Ruotsalaisen toiselle vaimolle Anna Loviisalle. Juhlavuoden tuotannossa roolin tulkitsee näyttelijä, laulaja, kirjailija ja valokuvaaja Laura Malmivaara, jolle astuminen maallikkosaarnaajan vaimon mielenmaisemaan on samalla paluu omille sukujuurille.

Itsekin teologiaa opiskellut Malmivaara kuuluu tunnettuun körttiläiseen pappissukuun, jonka jäseniä ovat Paavo Ruotsalaisen aikalainen ja ystävä pastori Nils Gustav Malmberg (1807–1858) sekä herännäisyyden johtohahmo ja uudistaja kirkkoherra Wilhelmi Malmivaara (1854–1922). Sukututkimuksesta kiinnostunut taiteilija odottaa innolla heittäytymistä herännäisyyden historiasta ammentavaan draamaan sekä ensi kertaa urallaan oopperan traditioon.

”Paavo Ruotsalainen ja sukuni suurmiehet ovat minulle tuttuja ja läheisiä. Olen viettänyt aikaa Paavon kotipaikalla Aholansaaressa ja lukenut paljon hänen elämästään. Lapsuudenkodissani kuunneltiin ahkerasti Savonlinnan Oopperajuhlien ja Martti Talvelan alkuperäistä vinyylitallennetta 1970-luvulta. Kun sain pyynnön lähteä mukaan tähän tuotantoon, minun ei todellakaan tarvinnut miettiä kahdesti”, Malmivaara naurahtaa.

Oopperan ohjaa kokenut teatterinjohtaja, ohjaaja, näyttelijä ja käsikirjoittaja Mikko Kouki, jolle Viimeiset kiusaukset on uran toinen oopperaohjaus. Malmivaara on työskennellyt Koukin kanssa aiemmin valkokankaalla, mutta nyt kaksikko kohtaa ensimmäistä kertaa näyttämötaiteen parissa.

”Olen iloinen ja otettu siitä, että pääsen aloittamaan oman oopperamatkani juuri Viimeisistä kiusauksista ja taitavan Mikko Koukin ohjauksessa. Minua kiehtoo erityisesti se, kuinka Paavon ja tämän läheisten tarina näyttäytyy aikojen läpi. Olen varma, että kun Paavon virsi alkaa soida lavalla, musiikin yhdistävän voiman tuntee luissa ja ytimissä asti”, Malmivaara kertoo.

Viimeiset kiusaukset esitetään Tampere-talossa kuusi kertaa maaliskuussa 2025 ja Olavinlinnassa neljä kertaa heinäkuussa 2025. Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff toimii kapellimestarina kummallakin esitysperiodilla. Tampere-talossa Matvejeffin tahtipuikkoa seuraa Tampere Filharmonia ja Olavinlinnassa Savonlinnan Oopperajuhlaorkesteri.

Myös kuorot ovat kummallakin esitysperiodilla järjestävän tahon omat: Tampereella laulaa Tampereen Oopperan kuoro johtajanaan Heikki Liimola ja Savonlinnassa Oopperajuhlakuoro johtajanaan Jan Schweiger. Oopperan lavastuksen suunnittelee Teemu Loikas, puvut Tiina Valkama ja valaistuksen Janne Teivainen. Koreografina toimii Jouni Prittinen.

Tampereen esitysten liput ovat myynnissä. Savonlinnan esitysten liput tulevat myyntiin keskiviikkona 26. kesäkuuta 2024. Loput esiintyjät julkaistaan myöhemmin.

Kokkonen: Viimeiset kiusaukset

5.–15.3.2025 Iso sali, Tampere-talo
22.–30.7.2025 Olavinlinna, Savonlinna

Musiikinjohto Ville Matvejeff
Ohjaus Mikko Kouki
Lavastus Teemu Loikas
Pukusuunnittelu Tiina Valkama
Valosuunnittelu Janne Teivainen
Koreografia Jouni Prittinen

Tampere Filharmonia / Savonlinnan Oopperajuhlaorkesteri
Tampereen Oopperan kuoro / Savonlinnan Oopperajuhlakuoro
Kuorokapellimestari Heikki Liimola / Jan Schweiger

Esitykset Tampere-talossa:

Ke 5.3.2025 klo 19, ensi- ilta
Pe 7.3.2025 klo 19
La 8.3.2025 klo 15
Ke 12.3.2025 klo 19
Pe 14.3.2025 klo 19
La 15.3.2025 klo 15

Liput ja lisätiedot: tampere-talo.fi

Esitykset Olavinlinnassa:

Ti 22.7.2025 klo 19, ensi-ilta
La 26.7.2025 klo 19
Ma 28.7.2025 klo 19
Ke 30.7.2025 klo 19

Liput ja lisätiedot: operafestival.fi

Esitys kestää 2 tuntia 40 minuuttia sisältäen yhden väliajan. Oopperan esityskieli on suomi. Teos tekstitetään suomeksi ja englanniksi.

Teos on Tampere-talon ja Savonlinnan Oopperajuhlien yhteistuotanto.

Jane ja Aatos Erkon säätiö tukee Tampereen Oopperan kehittämistä vuosina 2024–2025.

Lisätiedot

Suvi Leinonen
Taiteellinen johtaja
Tampere-talo Oy
Puh. +358 3 243 4031
suvi.leinonen@tampere-talo.fi

Ville Matvejeff
Taiteellinen johtaja
Savonlinnan Oopperajuhlat
ville.matvejeff@operafestival.fi

Median liput ja haastattelupyynnöt

Elsa Vähänen
Viestintäasiantuntija
Tampere-talo Oy
Puh. +358 40 5512 739
elsa.vahanen@tampere-talo.fi

Sonja Eiramo
Head of Marketing Communications
Savonlinnan Oopperajuhlat
Puh. +358 40 508 8828
sonja.eiramo@operafestival.fi