Iso sali - Tampere-talo | Konsertit, tapahtumat ja yritystilaisuudet
Tampere-talo | Konsertit, tapahtumat ja yritystilaisuudet
  • englanti
  • Suomi

Iso sali

Kiinteät paikat:

1809

Lisäkatsomolla:

1952

Kerros:

2.

Tampere-talon Isossa salissa esiintyy vuosittain mittava määrä kotimaisia eturivin artisteja sekä kansainvälisiä tähtiä. Tampere Filharmonia konsertoi ja harjoittelee Isossa salissa säännöllisesti. Salissa toteutetaan vuosittain myös mittava oopperaproduktio, jonka tuottavat Tampere-talo ja Tampereen Ooppera.

Ison salin mitoitus ja muotoilu on kehitetty ensisijaisesti suurimuotoisen orkesterimusiikin ja kuoroteosten vaatimusten mukaisesti. Tilaa käytetään myös suurien kotimaisten kokousten ja kansainvälisten kongressien luentosalina. Salin lava muotoutuu helposti erilaisiin tarpeisiin ja salissa on mm. kiinteät tulkkikopit.

Salissa ei ole peruskalustusta, kalustus ja tekniikka määritellään aina erikseen

Lavan koko paloraudan etupuolella: 15 m leveys x 6 m syvyys

Lavan koko paloraudan takapuolella: 15 m leveys x 15 m syvyys

Vapaa korkeus lavan kohdalla 8 m

 

 

“Ison salin tunnelmassa perusajatuksena oli suomalaisen musiikillinen unelma: Nautinnollisimman elämyksen hän voi saada silloin, kun istuu metsässä mättäällä ja yläpuolella levittäytyy koivun lehvästö ja tähtitaivas ja kuuluu linnunlaulua. Halusimme taitteisen katon, joka puisena lehvästönä syleilee yleisöä.”

Arkkitehti Esa Piironen

Arvostettu konserttipaikka

Artistit tulevat mielellään Tampere-taloon esiintymään. Eräs syy siihen on, että he tuntevat olevansa tervetulleita ja heistä huolehditaan. Palvelu on se, mistä talo parhaiten tunnetaan. Vuosien mittaan saatu palaute osoittaa, että siinä on onnistuttu.

“Ensimmäistä kertaa Tampere-talossa esiintyessäni Ison salin suuruus kauhistutti. Ajattelin, että olen lavalla pelkkä itikan varjo. Mutta sali osoittautui oikein kodikkaaksi. Täällä ei ole ensinkään hallimaista tunnelmaa.”

Katri Helena Tampere-talon sanomissa 1993

Iso sali tekee veistoksellisella kauneudellaan edelleen sykähdyttävän vaikutuksen suuriinkin kansainvälisiin tähtiin.

“Kyllä maailmaa kiertäneetkin artistit pysähtyvät hetkeksi, kun Ison salin ovi avataan. Sen suuruus ja kauneus mykistävät poikkeuksetta vieraan tuokioksi. Niin kävi myös, kun Paul Anka vieraili talossa. Salin ovella hän kääntyi ja sanoi: “Of all the theatres in the world this is my favourite.” Kun kysyin, voisiko tuota arviota käyttää referenssinä, hän lievensi ilmausta siten, että Iso sali on maailmassa viiden parhaan joukossa. Kyllä maailman top-viidessäkin kelpaa olla.”

Ohjelmapäällikkö Marko Stenström

Ison salin lava on saanut kahdesti myös jääpeitteen the Imperial Ice Stars -jääbaletin esityksiä varten.

“Toimitusjohtaja Kalervo Kummolalla oli uskomattomat verkostot. Hän oli kuullut jääbalettiryhmän suosiosta maailmalla, me kävimme sen katsomassa Manchesterissa ja päätimme tilata sen meille. Jääntekolaitteet vuokrattiin Lontoosta, mikä oli halvin vaihtoehto. Meidän piti hankkia 5 000 kiloa jäämurskaa, jonka tekninen päällikkömme Jyri Tervakangas hommasi Porin läheltä joltain kalatehtaalta. Sanoin, että toivottavasti ei haise kalalta.”

Ohjelmapäällikkö Jarmo Hakkarainen 1989-2009

Uudistettu akustiikka

Tampere-talon Ison salin tähtitaivas sai kesän 2011 aikana seurakseen pilvitaivaan. Salin akustiikkaa uudistettiin mittavalla muutostyöllä, jossa lavan päälle sijoitettiin kuperia läpinäkyviä akryylista valmistettuja akustiikkalevyjä. Myös lavan seinille ja lattian tasolle sijoitettiin akustisia, koivusta valmistettuja lisärakenteita heijastinpinnoiksi.

– Uudistuksilla pyrittiin ensisijaisesti sinfoniaorkesterin sisäisen kuuluvuuden, mutta myös salin koko soinnin parantamiseen. Samassa yhteydessä uusittiin myös orkesterialueen valaisimet himmennettäviksi ja energiaa säästäviksi ledvaloiksi, kertoo Tampere-talon kiinteistöpäällikkö Marko Koivisto.

Esteettömyys

Tampere-talon Isoon saliin on varattu tilaa pyörätuolia käyttäville sekä heidän saattajilleen. Tila on varustettu myös induktiosilmukalla.

Lue lisää esteettömyyspalveluista