Hyppää sisältöön

Cellomania

Jaani Helanderin ja Lukas Stasevskijn muodostama selloduo soittaa omien sävellystensä lisäksi covereita niin pop- ja rockmusiikista kuin peli- ja elokuvamusiikistakin.

Aika 04.05.2024 19.00

TilaTampere-talo, Pieni sali

Tietoa tapahtumasta

Liput 26 €
Eläkeläiset 22 €
Lapset ja opiskelijat 15 €
Perhelippu 60 € (sis. 2 aikuista + 2 lasta)

Cellomania on suomalaisten huippusellistien Jaani Helanderin ja Lukas Stasevskijn muodostama duo, joka soittaa omien sävellystensä lisäksi covereita niin pop- ja rockmusiikista kuin peli- ja elokuvamusiikistakin. Heidän energinen esiintymisensä on valloittanut yleisöjä vuodesta 2019 alkaen, jolloin aikoinaan Sibelius-Akatemiassa tavanneet kaverukset päättivät laittaa sellojensa ja soittotaitonsa rajat testiin tekemällä sovituksia rakastamastaan musiikista yli genrerajojen.

Projekti on muutamassa vuodessa kasvanut niin, että Tampere-talon Pienen salin lavalla nähdään myös Ginette-taiteilija Petteri Mäkiniemi sekä elektroartisti Tuomas Ahva. Kaikkien neljän soittajan yhdistäessä voimansa Helanderin teoksessa Towards the New Horizon tiedossa on rytmistä ilotulitusta sekä maailmankin mittapuulla täysin ainutlaatuinen äänimaisema.

Konsertin kesto n. 2 tuntia sisältäen väliajan.

Tapahtumamuutokset mahdollisia.

Tuotanto Tampere-talo

Esiintyjät

Kuva: Tuomas Tenkanen

Jaani Helander ja Lukas Stasevskij tapasivat vuonna 2008 opiskellessaan sellonsoittoa Sibelius-Akatemiassa. Vuosia myöhemmin kipinä eri genrejen musiikin soittamiseen sai heidät perustamaan Cellomanian. Yhtyeen ensiesiintyminen oli kesällä 2020 Helsingin Allas Sea Poolin lavalla ja esikoisalbumi Mania Unleashed julkaistiin seuraavana vuonna.

Syksyllä 2022 Cellomania avasi Pohjoismaiden Neuvoston palkintojenjakotilaisuuden Helsingin Musiikkitalossa Helanderin tilaussävellyksellä Festive Anthem, ja esitys televisioitiin kaikkiin Pohjoismaihin. Cellomania julkaisi keväällä 2023 singlen Towards the New Horizon, jossa sellot yhdistyvät Petteri Mäkiniemen soittaman Ginetten ja Tuomas Ahvan elektronisten rumpujen ja äänimaailmojen kanssa. Cellomania palasi akustisille juurilleen loppuvuodesta 2023 julkaistulla singlellä Spectrum of Light.

Kuva: Minna Hatinen

Jaani Helander on Helsingin kaupunginorkesterin sellisti ja Sibelius-Akatemian opettaja. Hän toimii myös perustamansa Helsinki Chamber Music Festivalin taiteellisena johtajana. Hän on opiskellut sellonsoittoa Sibelius-Akatemian lisäksi Saksan Essenissä sekä Italian Fiesolessa. Helander voitti 2. palkinnon Turun sellokilpailussa 2010 ja on siitä lähtien esiintynyt aktiivisesti Suomessa ja ulkomailla.

Helander alkoi säveltää kevään 2020 koronasulun aikana. Tuolloin esiintyvän sellistin konserttikalenteri tyhjeni ja luovat ajatukset saivat tämän seurauksena tarpeeksi tilaa. Helanderin sävellyskatalogissa on seitsemän teosta, joista tässä konsertissa kuullaan Festive Anthem (op. 4), Nocturne (op. 1), Spectrum of Light (op. 7) sekä Towards the New Horizon (op. 3).

Kuva: Minna Hatinen

Lukas Stasevskij on opiskellut sellonsoittoa Sibelius-Akatemiassa sekä Baselin musiikkikorkeakoulussa Sveitsissä. Hän voitti 4. palkinnon kansainvälisessä Witold Lutosławski -kilpailussa Puolassa vuonna 2011. Stasevskij on konsertoinut ympäri maailmaa New Yorkin Lincoln Center -kvintetin jäsenenä. Vuonna 2016 hän perusti pelimusiikkiorkesteri Game Music Collectiven ja toimii sen taiteellisena johtajana yhä.

Vuodesta 2021 Stasevskij on opiskellut elokuvaohjausta Ukrainassa ja tekee siellä myös dokumenttia. Pirjo Hounin kirjoittama kirja Sodan sellisti – Lukas Stasevskij ukrainalaisilla juurillaan ilmestyi Ukrainan sodan vuosipäivän aattona 23.2.2024.

Kuva: Tuomas Tenkanen

Petteri Mäkiniemi toimii musiikin, tekniikan ja taiteen välisillä alueilla. Hän soittaa ja tekee musiikkia rakentamallaan Ginette-soittimella, joka pohjautuu varhaiseen ranskalaiseen Ondes Martenot -sähkösoittimeen. Tällä hetkellä Petteri kehittää uutta polyfonista versiota Ginette-soittimesta Koneen Säätiön tuella.

Kuva: Tuomas Tenkanen

Tuomas Ahva on muusikko ja äänisuunnittelija. Ahvan musiikissa synteettiset ja manipuloidut äänilähteet, elektroniset rytmit, efektoitu lauluääni sekä erilaiset äänimaailmat lyövät kättä. Ahva tekee myös Oma ääni -podcastia, jossa hän haastattelee ja inspiroi muita musiikintekijöitä.

Courtyard by Marriott Tampere City, Visit Tampere Laura Vanzo
Kuva: Laura Vanzo, Visit Tampere

Täydennä elämyksesi majoittu­malla saman katon alla

Tampere-talon yhteydessä oleva Courtyard by Marriott Tampere City -hotelli mahdollistaa täydellisen konserttielämyksen. Kun varaat vierailusi yhteyteen kauttamme majoituksen, saat sen kumppanihintaan. Hinta sisältää aamiaisen ja wifin. Tervetuloa viihtymään!

Varaa hotellihuone tästä!

TULEVIA TAPAHTUMIA

Love recordsin logo ja tapahtuman nimi keskellä kuvaa.
/
  • Tampere-talo
  • Jazz & Blues
  • Rock & Pop

Lauri Porra: LoveProge

Love Records -teemaisessa konsertissa kuullaan upea läpileikkaus suomalaisesta progesta. Porran johtamassa yhtyeessä ovat mukana käsinpoimitut oman alansa huipputekijät.