Hyppää sisältöön

TCM: Musiikki ja tanssi ovat yhtä

Tanssija-koreografi Tiina Lindfors alustaa ohjaamansa Seita-elokuvan kertomalla tanssin ja musiikin pyhästä liitosta.

Aika 28.01.2024 11.30

TilaTampere-talo, Maestro

Tietoa tapahtumasta

Perusliput ja eläkeläiset 10 €
Lapset, opiskelijat ja työttömät 0 €

Tiina Lindfors: Musiikki ja tanssi ovat yhtä – kuinka liike avaa musiikin ja musiikki liikkeen

Festivaalin sunnuntaipäivä alkaa yhteisellä elokuvahetkellä, kun Maestro-salissa päästään syventymään koreografi-tanssija Tiina Lindforsin ohjaamaan Seita-tanssielokuvaan (2019). Elokuvan musiikkina soi Kalevi Ahon lyömäsoitinkonsertto Sieidi (2010).

Lindfors alustaa elokuvan kertomalla tanssin ja musiikin pyhästä liitosta sekä siitä, kuinka ”liike avaa musiikin ja musiikki liikkeen ja kuinka lopulta molemmat tulevat suuremmiksi, sillä ne ovat niin yhtä”. Elokuvan lopuksi on mahdollisuus keskusteluun suomen, englannin ja ruotsin kielellä.

Kesto n. 1 tunti. Muutokset mahdollisia.

Tuotanto Tampere Chamber Music

Konsertti on osa Tampere Chamber Music -festivaalia.

Seita (2019)

Ohjaus: Tiina Lindfors
Kuvaus/editointi: Risto Hyppönen
Koreografi: Tiina Lindfors
Musiikki: Kalevi Aho: Sieidi
Tanssijat: Laura Alho, Toni Laakkonen, Tiina Lindfors, Karoliina Lummikko, James McNamara, Lassi Sairela, Eeva Soini
Puvustaja: Tuula Bergquist
Valosuunnittelija: Mari Agge
Tuotanto: Tanssiteatteri Eri, 2019
Elokuvan kesto: 36 min

Kalevi Ahon huumaavaan lyömäsoitinkonserttoon pohjaava koreografia on vaativa ja raskas. Se tuo esiin Tanssiteatteri Erin tanssijoiden vahvan teknisen osaamisen ja voimakkaan näyttämölatauksen. Koreografin moton mukaisesti: Millainen musiikki, sellainen koreografia. Tämä tarkoittaa liikeimpulssien vahvaa nousua musiikin rakenteista, tyylistä ja tunnelmista. Tarkan musikaalinen koreografia on yhtä haastava kuin harvinainen ilmiö.

Ahon sävellys on muodostunut jo suureksi menestykseksi ja sitä on esitetty yli 70 kertaa ympäri maailman. Säveltäjän tavoin koreografi luo teokseensa painotuksia, jotka viittaavat saamelaisten luonnonuskoon ja toisaalta heidän elintilansa kaventamiseen vahvempien oikeudella. Päälinjoiltaan abstraktin teoksen hetkissä voi tavoittaa viittauksia luonnonkansojen oikeuksien puolesta myös ympäri maailman ja läpi sen verisen historian. Selkeää narratiivia ei sävellyksen mukaisesti tarjota ja kuvat puhuvat vahvimmin tanssin ja musiikin juhlana.

TULEVIA TAPAHTUMIA

Tampere-talo, tapahtuma, Chamber Music
/
  • Muumimuseo
  • Klassinen musiikki

TCM: Pyrstötähti

Tove Janssonin Muumipeikko ja pyrstötähti -kirja kääntyy kamarimusiikkikonsertiksi, joka kuljettaa kuulijan tunnelmasta toiseen.