Hyppää sisältöön

Valon juhlaa Tampere-talossa – huippuvalosuunnittelija Mikki Kuntun nimikkofestivaali vilisee tähtiä

Tampere-talossa järjestetään kansainvälinen festivaali valosuunnittelija ja visualisti Mikki Kuntun 50-vuotisjuhlan kunniaksi tiistaista lauantaihin 27.9.–1.10.2022. Tapahtuma kantaa nimeä Valossa Mikki Kunttu, ja se tarjoaa yleisölle näyttävän gaalajuhlan, konsertin Tampere Filharmonian kanssa, valokuvanäyttelyn ja av-alan ammattilaisseminaarin. Mukana on esiintyjiä, taiteilijoita, alan ammattilaisia sekä ystäviä Kuntun uran varrelta: tanssitaiteilija Tero Saarinen, laulaja-lauluntekijä Chisu, valosuunnittelija LeRoy Bennett, rocktähti Michael Monroe, Bostonin baletin ja Cirque du Soleilin huippusolisteja ja paljon muita.

Valossa Mikki Kunttu -festivaali 27.9.–1.10.2022 tarjoaa yleisölle sisältöjä, joita ei Suomessa tai Tampereella tavallisesti päästä kokemaan. Kuva: Kaapo Kamu

Mikki Kunttu on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä valosuunnittelijoista ja visualisteista. Kuntun kädenjälki näkyy laajasti televisio-, taide- ja musiikkituotannoissa Suomessa ja maailmalla. Taiteilijan nimeä kantava Valossa Mikki Kunttu -festivaali alkaa Tampere-talossa tiistaina 27. syyskuuta Kuntun valokuvanäyttelyn avajaisilla ja huipentuu lauantaina 1. lokakuuta ainutlaatuiseen gaalailtaan, joka vilisee tähtiä kulttuurialan eri kulmilta.

Gaalaillassa esiintymässä ovat muiden muassa tanssitaiteilijat Tero SaarinenYuval Pick ja Henrikki Heikkilä, laulaja-lauluntekijä Chisu, harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen, rocktähti Michael Monroe ja Cirque du Soleil -sirkuksen huippusolisteja, kuten klovni Adam Read ja ilmasilkkitaiteilija Mizuki Shinagawa. Gaalaillan valot ja visuaalisuuden Kunttu on suunnitellut yhteistyössä nuoren valosuunnittelija ja muusikko Alex Hautamäen kanssa.

Keskeinen osa festivaalia on av-alan ammattilaisille suunnattu kansainvälinen Light & Shadow -seminaari keskiviikkona 28. syyskuuta. Seminaari esittelee visuaalisen suunnittelun viimeisimpiä trendejä ja tulevaisuuden mahdollisuuksia. Puhujina ovat tunnetut kansainväliset suurkonserttien ja tapahtumien visualistit, kuten Paul McCartneylle, PrincelleBeyoncélle ja Lady Gagalle valoja suunnitellut LeRoy Bennett ja Euroviisuja suunnitellut Ola Meltzig.

Festivaali sisältää myös yhteistyökonsertin Tampere Filharmonian kanssa perjantaina 30. syyskuuta. Orkesteri tarttuu kapellimestari Jan Söderblomin johdolla ja Tampereen Oopperan kuoron naiskuoron avustuksella Gustav Holstin (1874–1934) seitsenosaiseen Planeetat-sarjaan. Viime vuosisadan tunnetuimpiin klassisiin sävellyksiin lukeutuva teos tarjoaa Kuntulle upean alustan maalata valoillaan Isoon saliin tunnelmia, jotka kuljettavat yleisön halki aurinkokunnan.

Tampere ja Tampere-talo ovat Kuntulle erityisiä, sillä hän opiskeli kaupungissa valosuunnittelua ja työskenteli konserttitalossa uransa alkuvuosina. Festivaalin sisältöjä Kunttu on suunnitellut tyylilleen tutulla intohimolla ja tarkkuudella. Perjantain ja lauantain konserteissa päästään nauttimaan yli 200 lampun loistosta, kun normaalisti niitä on Ison salin konserteissa noin 30.

Talvipuutarhan valokuvanäyttely esittelee Kuntun ottamia valokuvia taiteilijan kolme vuosikymmentä kattavan työuran ajalta. Näyttelyssä nähdään laaja valikoima hetkiä Euroviisuista julkisiin valaisuteoksiin sekä kaikelta siltä väliltä. Kunttu alkoi valokuvaamaan omia teoksiaan uransa alusta dokumentointia varten, mutta vuosien saatossa valokuvauksesta on tullut luovan prosessin tärkeä jatkumo.

Valossa Mikki Kunttu -festivaali jatkaa Tampere-talon ja Tampere Filharmonian Talossa-tapahtumasarjaa, jonka aikaisempia taiteilijoita ovat olleet Ismo Alanko ja Kaija Saariaho.

Lue lisää Valossa Mikki Kunttu -festivaalista