Tampere-talo | Konsertit, tapahtumat ja yritystilaisuudet

Blogi: Kymmenen tapaa vähentää ruokahävikkiä tapahtumatalossa

13.09.2019

Tampere-talossa vierailee vuosittain 650 000 ihmistä ja tapahtumia on vuodessa tuhat. On kokouksia, yritysjuhlia, buffet-illallisia ja konsertteja, joiden tarjoiluista talon ravintola vastaa. Kun kävijä- ja tapahtumamäärät ovat näin isoja, on sitäkin tärkeämpää ja vastuullisempaa kiinnittää huomiota ruokahävikin vähentämiseen. Talolle myönnetty Joutsenmerkki ohjaa pitkälti ravintoloiden vastuullista toimintaa.

Hävikkiviikkoa vietetään 9.-15.9. Tarkoituksena on nostaa tietoisuutta ruokahävikistä. Tutkimusten mukaan kaikesta kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta noin kolmannes syntyy ruuasta. Tampere-talon ravintolassa ruokahävikkiä on onnistuneesti vähennetty monin keinoin. Tavoitteena on pitää biojätteen määrä jatkuvasti mahdollisimman pienenä. Vastuullinen toiminta on osa päivittäistä työskentelykulttuuriamme.

– Biojäte mitataan ja raportit käydään läpi neljästi vuodessa. Samalla pohdimme aina uusia tapoja jätteen vähentämiseksi. Ruokahävikin vähentäminen näkyy meillä koko ketjussa ja alkaa jo siitä, miten ostamme elintarvikkeita ja raaka-aineita. Biojäte on myös kalleinta jätettä, joten hävikin vähentäminen on myös taloudellisesti vastuullista, Tampere-talon keittiöpäällikkö Juhana Paturi kertoo.

Seuraavassa kerromme kymmenen esimerkkiä, joilla Tampere-talon ravintola vähentää ruokahävikkiä

1. Kaikki lähtee jo menusuunnittelusta. Saman päivän asiakasryhmille pyrimme myymään mahdollisimman paljon samansisältöisiä menuita.

2. Emme suosi täytettyjä sämpylöitä, vaan vaihtoehtona on esimerkiksi piirakat, jotka voidaan vähitellen ja täsmällisesti lämmittää.

3. Buffet-ruokailuissa suosimme täsmäannoksia ja pienissä astioissa tarjottavia annoksia. Tällöin valmistusvaiheessa on helppo arvioida menekki. Lisäksi asiakkaat pitävät yksilöllisistä annoksista.

4. Kylmässä säilytetyt ja säilyvät ruokalajit, joita jää jäljelle, hyödynnetään seuraavana päivänä esimerkiksi henkilöstöravintolassamme.

5. Kokouspaketeissa suosimme paikallisia näkkileipiä, jolloin ei synny hävikkiä. Käytämme kokouspaketeissa lämpimiin ruokiin kypsiä lihoja, jolloin määrän arvioiminen helpottuu ja lämmintä ruokaa saadaan tarvittaessa nopeasti lisää esille.

6. Konserttien väliajoilla suosimme niinsanottuja kestäviä ja säilyviä tuotteita: ne säilytetään kylmässä ja voidaan hyödyntää seuraavan päivän konsertissa.

7. Hävikin vähentämisessä auttaa myös se, että tunnemme asiakasryhmämme hyvin. Meillä on monia säännöllisesti tai vuosittain toistuvia asiakastilaisuuksia, jolloin tunnemme asiakkaat ja heidän tarpeensa.

8. Kahvimme on tiivistekahvia, jossa kahvinpurut käytetään valmistusmaassa kahvinvalmistuksen polttoaineena. Kahvinpurut eivät enää mene meillä biojätteeseen. Näin säästämme biojätettä tuhansia kiloja vuodessa.

9. Myymme saman päivän lounasta edullisesti lounasajan päätyttyä.

10. Tampere-talon vieressä Sorsapuistossa keväästä syksyyn asustavat jalorotuiset kanat osallistuvat osaltaan ruokahävikin vähentämiseen. Menekki kanoille on 20 litraa päivässä.

Teksti: Anne Sivula
Kuva: Tampereen kaupunki

Katso Juhana Paturin puheenvuoro Hävikkiseminaarissa (10.9.2019) ja koko seminaarin muut esitykset videolta: