Tampere-talo | Konsertit, tapahtumat ja yritystilaisuudet

Talon mehiläiset tuottivat hunajaa 184 kiloa - syksyn uutuutena huulivoide

08.08.2019

Tampere-talon kattomehiläisten sato on saatu talteen ja vaa´an kokonaislukema näyttää 184 kiloa. Keittiöpäällikkö Juhana Paturi myhäilee tyytyväisenä.

– On tämä hienoa! Koko keittiö on niin hyvillään tästä sadosta, pääsemme tekemään jälleen herkullisia juttuja hunajasta.

Mehiläistenhoitaja Teemu Aittamaalla on Tampere-talon kattomehiläiset mukaan lukien hoidettavanaan noin 50 pesää. Viime kesänä kattomehiläisten pesät olivat tuottoisuudellaan aivan kärkipäässä.

– Viime kesän hyvä sato ei ollut sattumaa. Myös tänä kesänä talon katolla olevat pesät ovat top viitosessa. Paikka on mehiläisille erittäin hyvä ja hunajasta tulee maukasta.

Tämän kesän kattohunajan maku ei ole vielä selvillä, mutta Aittamaan mukaan maku tulee olemaan erilainen kuin viime kesänä.

– Viime kesänä lehmuksen kukinta oli erityisen voimakasta ja lehmus antoi hunajalle aivan oman makunsa. Nyt viileä loppukesä sai mehiläiset etsimään mettä muista kasveista.

Kattohunajaa tullaan käyttämään talon keittiössä annosten raaka-aineena sekä koristeena kuten ennenkin. Hunajan tutusta pakkauksesta on tulossa myös rajattu juhlaversio, Winter edition, syksyn aikana.

 Satokauden uutuutena hunajainen huulivoide

Uutuutena Aittamaa tekee hunajasta huulivoiteen, jonka myynti alkanee syyskuussa.

– Huulivoiteen raaka-aineina on käytetty talon kattomehiläisten tuottamaa mehiläisvahaa ja hunajaa, joiden lisäksi voiteesta löytyy luomupellavansiemenöljyä ja karitevoita. Voiteesta valmistetaan pehmeämpää, rasvamaista sekä kiinteämpää voidetta, kuvailee Aittamaa.

Huulivoiteen Sulapac-pakkaus on tietenkin myös täysin kierrätettävä.

– Pakkaus on puukomposiittia, täysin muoviton ja biohajoava. Halusin luoda tuotteen, joka tulee luonnosta ja jonka voi hyvällä omalla tunnolla heittää luontoon, Aittamaa kertoo.

Teksti ja kuvat: Jenni Ruotsalo