Tampere-talo | Konsertit, tapahtumat ja yritystilaisuudet

Kaksi kuningatarta ja 20 000 alamaista saapuivat – mehiläiset ovat talossa

18.05.2018

Tampere-talon kattopuutarhan yhteyteen on tänään saatu kaksi kuningatarmehiläistä sekä kummallekin 10 000 työläistä. Tavoitteena on, että elokuussa kattopuutarhan pesistä voidaan kerätä lähemmäs 100 kiloa hunajaa.

– Tavoite on ihan mahdollinen, sillä yksi pesä tuottaa 20-100 kiloa hunajaa satokaudessa, riippuen paljonko ympäristössä on kerättävää. Teemme parhaamme, että tavoitteeseen päästään, kertoo mehiläistarhaaja Teemu Aittamaa Korpikuusikon Hunajasta.

Mehiläispesät on sijoitettu katolle viisaasti ja Aittamaa pitää niiden paikkaa erittäin hyvänä. Talon korkeammat osat suojaavat pesiä pahimmilta tuulilta ja aurinko pääsee paistamaan pesille koko päivän. Pesien suuaukko ohjaa lentoliikenteen ensisijaisesti kohti Kalevankankaan hautausmaata ja Iidesrantaa.

– Mehiläiset keräävät 2-3 kilometrin säteellä, joten tämä paikka on oikein hyvä.

Talolle valittiin lempeimmät mehiläiset

Mehiläisten matka Tampere-taloon alkoi perjantaiaamuna viiden aikaan, jolloin mehiläiset ovat pesissään. Aittamaa valitsi huolella kaksi lempeimmäksi tietämäänsä yhdyskuntaa olemassa olevalta tarhaltaan Humppilasta, ja siirsi pesät kokonaisuudessaan autoon. Ajomatka Tampereelle meni rauhallisesti ja jo aamutuimaan pesät olivat paikallaan katolla.

Nyt mehiläiset ottavat tuntumaa uuteen kotipaikkaan. Ne lähtevät lennolle, tutkivat ympäristöään ja tekevät havaintoja. Pesässä puuhaavien mehiläisten levittämä feromoni ohjaa mehiläiset takaisin omaan pesään. Kaiken kaikkiaan mehiläiset ovat hyvin lempeitä, eivätkä tuota harmia Tampere-talon ympäristön ihmisille. Mehiläinen voi pistää, mutta vain kun se kokee pesänsä olevan uhattuna.

– Mehiläiset ovat hyvin epäitsekkäitä ja tekevät työtään vain yhdyskunnan ja pesän hyväksi. Ne piipahtavat varmasti Sorsapuistossakin keräämässä mettä, mutta palaavat sitten pesän suojiin, kuvailee Aittamaa.

Mehiläisten hoito on Aittamaan vastuulla ja hän piipahtaa viikoittain katsomassa, että kaikki on kunnossa, kuningatar on pesässä ja pesä on edelleen riittävän tilava koko yhdyskunnalle. Aittamaa myös kerää hunajan pesistä. Ensisato hunajaa saadaan toivottavasti jo kesäkuun aikana. Pääsato kerätään elokuussa.

– Hunajaa tullaan hyödyntämään ja myymään sekä käyttämään tietenkin talon ravintoloissa, kertoo keittiöpäällikkö Juhana Paturi.

Mehiläiset tukevat vastuullisuusajatteluamme

Lähiruoka ja raaka-aineiden lähituotanto on ollut Tampere-talossa sydämen asia jo vuosia. Kattopuutarhan sato käytetään kokonaisuudessaan talon ravintoloissa ja kattopuutarhaa laajennettiin tälle kesälle lähes kaksinkertaiseksi viime vuoteen verrattuna. Mehiläisistä talossa on haaveiltu jo pitkään.

– Olemme jo vuosia sitten puhuneet kiinteistöpäällikkö Marko Koiviston kanssa mehiläisten ottamisesta Tampere-taloon, joten kun Teemu Aittamaa otti viime vuonna yhteyttä, se tuli kuin tilauksesta. Minulla oli vastaus heti valmiina ja se oli kyllä, Paturi kuvailee.

Teksti ja kuvat: Jenni Ruotsalo