Tampere-talo | Konsertit, tapahtumat ja yritystilaisuudet

Kanadalainen Nathan Berg hurmaa Lentävän hollantilaisen nimiroolissa

17.09.2020

Tampereen Oopperan seuraava oopperatuotanto on Richard Wagnerin Lentävä hollantilainen. Oopperan ensi-ilta on Tampere-talossa perjantaina 29.1.2021. Hollantilaisen nimiroolin laulaa kokenut Wagner-tulkitsija, kanadalainen bassobaritoni Nathan Berg. Berg korvaa tehtävässä Tommi Hakalan, jonka oli alun perin määrä debytoida Hollantilaisen tehtävässä. Koronatilanne aiheutti tuotantojen siirtoja ja esityspäivien päällekkäisyyksiä, minkä vaikutti siihen, että Hakala ei esiinny Tampereella.

– Pandemia on tuonut kulttuuri- ja tapahtuma-alalle poikkeuksellisia haasteita. Talojen sulkeminen keväällä ja tuotantojen siirrot saattavat aiheuttaa päällekkäisyyksiä. Näin kävi Hakalan solistitehtäville Tampereella ja Helsingissä. Tampereen Oopperan varsin vaikuttava solistijoukko täydentyy onneksemme kokeneella Nathan Bergillä, sanoo Tampere-talon ohjelmapäällikkö, Tampereen Oopperan vastaava tuottaja Suvi Leinonen.

Hakala laulaa Kansallisoopperassa Wagnerin Ring-sarjassa. Sen toisen osan, Valkyyrian, ensi-ilta siirtyi syksyltä 2020 keväälle 2021 samaan ajankohtaan Tampereen Lentävän hollantilaisen kanssa.

– On sääli ja turhauttavaakin, että koronan aiheuttamat äärimmäiset ja vaikeat toimenpiteet veivät kaksi uutta produktiota ja niiden hienot roolit päällekkäin. Mutta Ring-kokonaisuuden Wotanin ja Wandererin hahmot eivät tule kovin useasti elämässä ensimmäistä kertaa eteen, ja siksi Valkyyria nyt ajaa etusijalle. Hollantilaisen rooli Tampereen hienoissa puitteissa jää valitettavasti minulta tekemättä, baritoni Tommi Hakala pohtii.

– Muutokset oopperatuotannoissa eivät ole ennenkuulumattomia. Olemme hoitaneet Wagner-produktioidemme solistitehtävän päällekkäisyyttä yhteistyössä Kansallisoopperan ja Tommi Hakalan kanssa, Suvi Leinonen jatkaa.

Kokenut Wagner-tulkitsija Nathan Berg

Kanadalainen bassobaritoni Nathan Berg on kokenut Wagner-tulkitsija. Edellisen Hollantilaisen roolin hän on laulanut Cincinnatin oopperassa 2018. Bergin debyytti Lentävän hollantilaisen nimiroolissa Moskovan Bolshoi-teatterissa 2013 sai aikoinaan valtavasti kiitosta ja maailmanlaajuista huomiota. Ylistystä ovat keränneet myös useat muut Wagner-tulkinnat, kuten Reininkullan Alberich (Soulin Filharmonikot ja Minnesotan ooppera).

Kauden 2019/20 kiinnityksiin on lukeutunut roolidebyytti Salomen Jochanaan roolissa Atlantan oopperassa ja Havaijin oopperassa, Thaïksen Palemon Toronton sinfoniaorkesterin kanssa, Rotterdamin Filharmonikoiden Euroopan kiertue Yannick Nézet-Séguinin kanssa ja debyytti Tristanin ja Isolden Kurwenalina Taiwanin Filharmonikoiden kanssa. Grammy-, Juno- ja Echo-palkittu Berg on esiintynyt yli 30 äänitteellä.

Lentävän hollantilaisen ohjaa oopperadebyyttinsä tekevä kokenut teatteriohjaaja Marika Vapaavuori. Tampere Filharmoniaa johtaa saksalainen kapellimestari Anja Bihlmaier. Lavastuksen suunnittelee Marjatta Kuivasto ja puvustuksen Leena Rintala. Valosuunnittelusta vastaa Ville Syrjä.

Lentävässä hollantilaisessa kokenut ja näyttävä solistikaarti

Dalandin roolin laulaa Suomessa harvoin oopperanäyttämölle ehtivä basso Mika Kares. Sentan tehtävään eläytyy Suomeen ensivierailulle tuleva sopraano Martina Welschenbach, jonka kevään 2020 kiinnityksiin kuuluu Fidelion Leonora Bonnin oopperassa ja Senta Deutsche Oper Berliinin Lentävässä hollantilaisessa. Erikin tehtävän jakavat tenorit Tuomas Katajala ja Jussi Myllys. Steuermannin roolin laulaa Dan Karlström ja Maryn roolissa kuullaan Tiina Penttistä.

Tampereen Oopperan kuoron valmennuksesta vastaa kuorokapellimestari Heikki Liimola.

Oopperan esityskieli on saksa. Teos tekstitetään suomeksi ja englanniksi.

Esitykset

Pe 29.1.2021 klo 18.30, ensi-ilta
Su 31.1.2021 klo 15
Ke 3.2.2021 klo 18.30
La 6.2.2021 klo 15
Ke 10.2.2021 klo 18.30
La 13.2.2021 klo 15

Liput 104/89/68 €, eläkeläiset 96/84/63 €, opiskelijat 30 €