Tampere-talo | Konsertit, tapahtumat ja yritystilaisuudet

Kattopuutarhassa sadonkorjuun aika – aurinkoenergian hyödyntäminen pidentää satokautta

29.08.2019

Elokuu on ollut sadonkorjuun aikaa myös Tampere-talon kattopuutarhassa. Tämän kesän sadosta saadaan jälleen runsas, kun yli 50 eri lajikkeen tuottamia herkkuja kerätään talteen. Kasvikset ja yrtit ovat todellista lähiruokaa. Ne päätyvät suoraan Tampere-talon asiakkaiden lautasille, sillä koko sato hyödynnetään talon ravintoloissa.

Kattopuutarhan koko ja viljeltävien lajikkeiden määrä on kaksinkertaistunut siitä, kun kattopuutarha perustettiin neljä vuotta sitten. Se, mitä lajikkeita viljellään, vaihtelee Tampere-talon keittiön tarpeiden mukaan.

Satokautta pidentää kattopuutarhan kasvihuoneeseen hiljattain asennettu ilmalämpöpumppu. Viljelyä voidaan jatkaa ja satokausi pitenee tänä syksynä elokuun lopulta marraskuulle asti. Vastaavasti viljely päästään aloittamaan ilmalämpöpumpun ansiosta keväällä jo huhtikuun alussa, kun se aiemmin alkoi toukokuussa.

Kuten kattopuutarhan sato, myös ilmalämpöpumpun hyödyntämä energia on ekologista ja tulee läheltä: Tampere-talon katolla sijaitsevasta aurinkovoimalasta. Ilmalämpöpumppu on erittäin energiatehokas ja käyttää ympäristöystävällistä kylmäainetta.

Lue lisää Tampere-talon aurinkovoimalasta

Palstaviljely on trendikäs harrastus

Palstaviljely ja omien yrttien ja kasvisten kasvattaminen on tällä hetkellä suosittu harrastus. Kiinnostus näkyy myös Tampere-talossa.

– Elokuussa järjestetyt kaikille avoimet ja maksuttomat kattokierrokset ovat tuoneet meille joka vuosi kävijöitä jonoksi asti. Kattomme alkaa olla jo käsite ihmisten keskuudessa. Huomaa, että kävijöiden tietämys viljelystä on todella laaja ja moni esittää todella asiantuntevia kysymyksiä, sanoo keittiöpäällikkö Juhana Paturi.

– On ollut ilahduttavaa huomata, kuinka hienosti monivuotiset kasvit ovat menestyneet puutarhassa. Marjapensaat, kuten tyrni, mustaherukka, viherherukka, punaherukka, sekä raparperi, omena ja parsa, ovat selvinneet talvista ja tuottavat hyvää satoa, Paturi kertoo.

Tänä kesänä katolla on kasvatettu monenlaisia yrttejä, kuten kanelibasilikaa, mäkimeiramia ja kurkkuyrttiä, ja kasviksista mm. pinaattia, japaninkaalia, pillisipulia ja puna-auringonkukkaa.

Kattopuutarhalla toteutetaan vuoroviljelyä ja torjunta-aineita ei käytetä lainkaan.

Teksti: Anne Sivula
Kuvat: Anne Sivula ja Jenni Ruotsalo 

Keittiöpäällikkö Juhana Paturi esittelee ilmalämpöpumppua, joka on asennettu kattopuutarhan kasvihuoneeseen. Sen ansiosta viljely päästään aloittamaan keväällä aikaisemmin ja kausi jatkuu pidemmälle syksyyn.

Musta tomaatti on tämän satokauden uusi lajike Tampere-talon kattopuutarhassa.