Tampere-talo | Konsertit, tapahtumat ja yritystilaisuudet

”Kulttuuria ja tapahtumia ei voi lopettaa” – Tampere-talo viettää tänä vuonna kolmekymppisiään

01.10.2020

Tampere-talo on kolmekymppinen. Kulttuuri- ja kongressikeskuksen ovet avautuivat yleisölle ensi kerran 29. syyskuuta 1990. Jo lähes 10 miljoonaa kävijää on sittemmin nauttinut elämyksistä, hurmaantunut konserteista ja inspiroitunut tapahtumissa. Vuosien aikana talon liiketoiminta on laajentunut ja monipuolistunut, ja nykyään Tampere-talo on valtakunnallisesti toimiva tapahtumayhtiö. Yritys viettää 30-vuotisjuhlavuottaan aikana, jolloin tapahtumat ja kohtaamiset eivät yhtäkkiä olekaan itsestäänselvyys.

Juhlavuosi sai poikkeuksellisen käänteen, kun Tampere-talon oli suljettuna koronarajoitusten takia keväällä kaksi ja puoli kuukautta.

– Tampere-talo ei ole ollut koskaan aiemmin historiansa aikana suljettu. Avasimme ovet sulun jälkeen 2. kesäkuuta ja käänsimme tilanteen positiiviseksi sekä katseet tulevaan. Saimme mahdollisuuden käynnistää juhlavuotemme uudelleen, kertoo Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas.

Tampere-talon 30-vuotisessa historiassa on ollut kaksi merkittävää kriisin paikkaa. Ensimmäinen oli pian perustamisen jälkeen, kun osakeyhtiö oli mennä konkurssiin. Talon toiminta käynnistyi vauhdikkaasti ja valtavalla innolla, mutta kukaan ei ollut osannut ennakoida, miten valtavat kulut kiinteistössä ja toiminnassa on. Toinen kriisin paikka on käsillä nyt, mutta yhtiö ja sen työntekijät eivät ole jääneet lepäämään laakereillaan.

– Pandemia ei mene nopeasti ohi, mutta kulttuuria ja tapahtumia ei voi lopettaakaan, sillä talous ja hyvinvointi ovat riippuvaisia tapahtuma-alasta. Emme ole jääneet odottelemaan parempia aikoja, vaan toimimme niissä raameissa, jotka kulloinkin ovat mahdollisia. Meillä jo aiemminkin tarjotut virtuaali- ja hybriditapahtumat ovat lisääntyneet, sanoo toimitusjohtaja Paulina Ahokas.

Tampere-talo on noudattanut ja seurannut keväästä alkaen tarkasti viranomaisten ohjeita turvallisten tapahtumien toteuttamisesta. Kesäkuusta alkaen yhtiöntoteuttamat tapahtumat ovat tarjonneet kohtaamispaikan ja kulttuurielämyksiä jo noin 45 000 kävijälle.

Kuva: Sound of Music -musikaali vuonna 2010 oli todellinen yleisömenestys.

Elämyksiä talossa ja ympäri Suomen

Talon avajaisissa 30 vuotta sitten vihkiäisjuhlan avauspuheen piti Tampere-talon hallintoneuvoston puheenjohtaja, sisäasianministeri Jarmo Rantanen. Puheessaan hän mainitsi, kuinka ”Tampere-talo on rakennettu tulevaisuutta varten”.

Tampere-talo perustettiin kulttuuri- ja kongressikeskukseksi. Katsottiin, että kaupunki tarvitsee oman kongressitalon sekä keskuksen tuomaan alueelle vetovoimaa. Tätä tehtävää talo toteuttaa yhä, mutta ei enää pelkästään omien seinien sisällä, vaan ympäri Suomen.

– Liiketoiminta on laajentunut keväällä 2019 perustetun, valtakunnallisesti toimivan tapahtumatoimisto Events Tampereen myötä. Yksikkö toteuttaa tapahtumia ja tarjoaa kokous- ja kongressipalveluita ympäri Suomen.

– Myös Tampere Live -yhtiömme toteuttaa tapahtumia talon ulkopuolella. Tammikuussa toteutimme SuomiLOVE-päätöskonsertin Hartwall Areenalla yhteistyössä Akun Tehtaan kanssa. Marras-joulukuussa teemme Kjell Westön Tritonius-kirjaan perustuvan konserttikiertueen Tampereella, Turussa ja Helsingissä yhteistyössä Savoy Teatterin ja Turun Musiikkijuhlien kanssa, Ahokas kertoo esimerkkejä.

Kansainvälisesti ainutkertainen palveluiden kokonaisuus

Vuosi 2020 on kaikkien Tampere-talon toimijoiden juhlavuosi. Tampere-talo täyttää 30 vuotta, Tampere Filharmonia 90 vuotta, Muumimuseossa on 75-vuotisjuhlat ensimmäisen Muumi-kirjan julkaisun kunniaksi, ja Tampere-talon yhteydessä avautui alkuvuodesta Suomen ensimmäinen Marriott-hotelliketjun Courtyard Tampere City.

Saman katon alla toimivat yhtiöt ja yhteisöt muodostavat kotimaassa ja kansainvälisestikin tarkasteltuna poikkeuksellisen laajan palveluiden ja tapahtumien keskittymän.

– Meillä on konserttitalo, kongressi- ja kokouskeskus, täysimittainen sinfoniaorkesteri, ooppera, baletti, museo, musiikkiklubi, ravintola, kahvila, myymälä, messut, hotelli ja puistoalue. Moomins, Meetings, Music, Marriott ja Menu ovat kokonaisuus, joka on kansainvälisesti poikkeuksellisen vahva palvelupaketti ja vahvistaa osaltaan Tampereen hakemusta ja mahdollisuuksia tulla valituksi Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026, toteaa Paulina Ahokas.

Kuva: Bill Clinton vieraili johtajuuden haasteita käsittelevässä seminaarissa Tampereella 2006. Clinton oli pääpuhujana Tampere-talon seminaarissa, johon häntä tuli kuuntelemaan laaja joukko yritysjohtajia ja politiikkoja Suomesta sekä naapurimaista.

Juice esiintyi ensimmäisessä konsertissa

Tampere-talon ensimmäisessä konsertissa 19. helmikuuta 1990 esiintyi Juice. Konsertti järjestettiin taiteilijan 40-vuotissyntymäpäivän kunniaksi, ja samalla päästiin testaamaan upouuden salin akustiikkaa yleisön ollessa salissa. Tampere-talon rakentaminen oli vielä monilta muilta osin kesken.

Tampere-talon 2020 juhlavuoden julkaisun kirjoittanut Valtteri Mörttinen kuvailee konserttia Näin Talossa – Tarinoita Tampere-talosta -kirjassaan.

– Tilaisuus oli ensimmäinen konsertti, joka Ison salin lavalla koskaan järjestettiin, ja vaikka Leskisen ja taustalla soittaneen Grand Slam Open -nimellä kulkeneen ensemble-orkesterin valinta esiintyjäksi ihmetytti monia, Talon oma viesti valinnalla oli selkeä: salia ei ole tarkoitettu pelkkään korkeakulttuuriin, vaan sinne on tervetullutta myös rock’n’roll, Mörttinen kirjoittaa.

Konsertissa täysi Iso sali lauloi Juicelle onnittelulaulun, jota johti Pate Mustajärvi. Talon 2010 julkaistu historiikki puolestaan kertoo, kuinka Juicen konserttia parvekkeelta seurasi myös juuri uudessa työssään aloittanut Pekka Mäkisalo. Mäkisalo eläköityi palvelupäällikön tehtävästä loppuvuuodesta 2019.

– Vaikuttavin musiikkikokemus mitä tässä talossa olen saanut, on Juicen konsertissa esittämä kappale Viidestoista yö. Olin parvekkeella ja katossa loisti tähtitaivas. Kylmät väreet kulkivat selkäpiissä. Se oli minulle jotain unohtumatonta. Jos joku ihminen täällä joskus kokee samalla tavalla, tämä talo on täyttänyt tehtävänsä.

– Olin aloittanut juuri työni täällä ja yhtäkkiä tuli sellainen tunne, että tästä voi seurata vielä jotain hyvää, Mäkisalo muistelee.

Kuva: Juice oli ensimmäinen esiintyjä Tampere-talon Isossa salissa.

Kuva: Itsenäisyyspäivää vuonna 2013 juhlittiin Tampere-talossa.

Keikkajulisteita vuosien varrelta – kurkkaa kuvagalleria

Teksti: Anne Sivula
Kuvat: Tampere-talon kuva-arkisto