Tampere-talo | Konsertit, tapahtumat ja yritystilaisuudet

Kaija Saariaho kyläilee Tampere-talossa maaliskuussa!

27.09.2018

Tampere-talo ja säveltäjä Kaija Saariaho yhteistyöhön – Kylässä Kaija Saariaho -tapahtumassa muun muassa Suomen ensi-ilta, maksutonta ohjelmaa, keskustelutilaisuuksia ja oppilaitosyhteistyötä!

Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin nykysäveltäjiin kuuluva Kaija Saariaho saapuu Tampere-talon kevätkauden säveltäjävieraaksi. Maaliskuun alussa järjestettävä Kylässä Kaija Saariaho -kokonaisuus tuo Tampere-taloon kaksi Saariahon musiikin ympärille rakentuvaa konserttia, maksuttomia yleisötilaisuuksia ja taiteilijatapaamisia sekä oppilaitosyhteistyötä. Tapahtuman pääkonserttina kuullaan sunnuntaina 10.3. Saariahon tunnetuimpiin töihin lukeutuvan La Passion de Simone -oratorion ensemble-version Suomen ensi-ilta. Tapahtuman konserttien lipunmyynti alkaa torstaina 27.9. klo 9 Tampere-talon lipunmyynnissä ja Lippu.fi-palvelussa. Tapahtuman ohjelma täydentyy loppuvuoden 2018 aikana.

Lue lisää ja osta liput:
Kylässä Kaija Saariaho 1.-10.3.
From the Grammar of Dreams 1.3.
La Passion de Simone 10.3. (ensemble-version Suomen ensi-ilta!)

Osallistu Kylässä Kaija Saariahon Facebook-tapahtumaan täällä!

Avanti! Saariahon henkilökohtaisimman teoksen orkesterina

Kaija Saariahon La Passion de Simonea tähdittävät Saariahon luotto-orkesteri Avanti! sekä pariisilaislähtöinen musiikkiteatteriryhmä La Chambre aux echos. Esityksen solistina on japanilaissopraano Sayuri Araida ja näyttelijänä ranskalainen Isabelle Seleskovitch. Teos esitetään ranskaksi ja tekstitetään suomeksi.

La Passion de Simone pohjautuu ranskalaisfilosofi Simone Weilin (1909–1943) elämään ja ajatuksiin, jotka tekivät vaikutuksen Saariahoon jo teini-ikäisenä. Viisitoista asemaa sisältävä oratorio on saanut rakenteeseensa vaikutteita Jeesuksen ristintien neljästätoista pysähdyspaikasta, viidennentoista aseman ollessa matkan päätepiste.

– Weil oli äärettömän empaattinen ihminen, joka etsi vastauksia paitsi filosofina myös toiminnan kautta. Hän halusi kokea tehdastyöläisen rankan elämän ja fyysisestä heiveröisyydestään huolimatta toimi esimerkiksi ambulanssikuskina Espanjan sodassa. Weil on puhutteleva esimerkki ihmisestä, joka etsii olemassaolon tarkoitusta sekä sanoin että teoin, ja olen omistanut tämän itselleni tärkeän teoksen lapsilleni, kertoo Saariaho.

Teoksen kapellimestarina toimii Saariaho-spesialisti Clément Mao-Takacs ja näyttämöohjauksesta vastaa Aleksi Barrière. Saariahon näyttämölle ohjattuja teoksia ei ole aikaisemmin esitetty Tampereella.

La Passion de Simonen ihmisyyden peruskysymyksiin pureutuvat teemat ovat Saariahon mukaan käyneet viime vuosina yhä ajankohtaisemmiksi. Tämä vuonna 2013 ensi-iltansa saanut produktio on esitetty maailmalla jo kymmenen kertaa ja on Saariahon mukaan kypsynyt hienoksi taideteokseksi.

– Mielestäni tämä ensemble-versio, tai ainakin juuri tämä produktio, on sinfoniaorkesterille sävellettyä alkuperäisteosta vahvempi; siinä on enemmän inhimillistä voimaa ja yksilöityjä ääniä lavalla, ja se on näyttämöllisesti rikas, kuvailee Saariaho.

Lue lisää esityksestä ja osta liput täältä.
Osta yhteislippu La Passion de Simoneen ja From the Grammar of Dreamsiin täältä.

Pia Freund, Minna Pensola ja Minna Tervamäki johdattavat unien kielioppiin

Kylässä Kaija Saariaho -tapahtuman käynnistää perjantaina 1.3. From the Grammar of Dreams -konsertti, jossa kuullaan Saariahon teokset From the Grammar of Dreams ja Lonh. Poikkitaiteellisen konsertin tähtinä Saariahoa tulkitsevat sopraano Pia Freund, viulisti Minna Pensola ja tähtitanssija Minna Tervamäki. Konsertissa kuullaan lisäksi myös Gustav Holstin ja Arvo Pärtin musiikkia.

Lonh (1996) syntyi suhteessa Saariahon ensimmäiseen oopperaan Kaukainen rakkaus (2000). Ooppera kertoo tarinan Jaufré Rudelin elämästä, ja myös Lonh-teoksessa käytetään trubaduurin tekstejä. From The Grammar of Dreams (Unien kieliopista, 1988) on puolestaan varhaisempi ja intensiivinen sävellys, jonka tekstit ovat Sylvia Plathin käsialaa. Molemmat konsertissa kuultavat teokset sisältävät Saariahon tuotannolle tyypillisesti elektronisesti tuotettuja tai muokattuja ääniä perinteisten instrumenttien rinnalla.

Lue lisää esityksestä ja osta liput täältä.
Osta yhteislippu La Passion de Simoneen ja From the Grammar of Dreamsiin täältä.

Haluamme herättää keskustelua ja tutustuttaa teemoihin teosten takana”

Tampere-talon Kylässä-konseptin tarkoitus on vahvistaa nykymusiikin tarjontaa Pirkanmaalla, herättää keskustelua taiteen merkityksestä yhteiskunnassa sekä rohkaista nuoria tekijöitä nykymusiikin saralla. Kylässä Kaija Saariaho -tapahtumassa on luvassa maksuttomia taiteilijatapaamisia ja keskustelutilaisuuksia, jotka julkaistaan loppuvuoden aikana.

Tampere-talo ja Kaija Saariaho järjestävät lisäksi työpajan TAMK/Musiikkiakatemian säveltäjäkoulutuksen nuorille säveltäjille. Tampereen yliopiston filosofian opiskelijoille toteutetaan puolestaan Simone Weilin maailmankuvaan perustuva keskustelutilaisuus alustuksineen. Tampere-talo tekee myös yleisötyötä seudun lukiolaisten kanssa, ja La Passion de Simonen esitykseen kutsutaan kutsuvieraaksi noin 200 lukiolaista.

– Haluamme yleisöä kohtaamalla poistaa taiteeseen liittyviä ennakkoluuloja ja ymmärtämättömyyden pelkoa – tutustuttaa ihmisiin ja teemoihin teosten takana. Olen iloinen, että tärkeän näyttämöteokseni Suomen ensi-ilta tulee juuri Tampereelle. Odotan mielenkiinnolla yleisötapaamisia ja keskusteluja meitä kaikkia koskettavista aiheista. Ja olisi kiva kuulla reaktioista, joita minun musiikkini mahdollisesti herättää, kommentoi Saariaho.

– Saariahon musiikilla on todella laaja ja monipuolinen fanikunta, on hienoa tuoda nämä ihmiset yhteen tapahtumassamme. Meille on suuri kunnia saada toteuttaa tämä tapahtuma juuri Kaija Saariahon kanssa. Yhteinen toiveemme on, että tämä yhteistyö saa myös jatkoa, kommentoi Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas.

Pirkanmaan liitto on tukemassa Kylässä Kaija Saariaho -vierailun maksutonta ohjelmaa. Muut tapahtuman tukijat julkaistaan myöhemmin.

KYLÄSSÄ KAIJA SAARIAHO TAMPERE-TALOSSA MAALISKUUSSA 2019:

From the Grammar of Dreams
1.3.2019 klo 19, Pieni Sali
Liput 32 €, eläkeläiset 29 €, opiskelijat ja lapset 20 €

La Passion de Simone
(ensemble-version Suomen ensi-ilta!)
10.3.2019 klo 19, Iso sali
liput 44/38 €, eläkeläiset 40/34 €, opiskelijat ja lapset 20 €

Konsertteihin tarjolla myös edullinen yhteislippu ja ryhmäalennuksia.

Lisäksi luvassa maksutonta ohjelmaa, keskustelutilaisuuksia ja oppilaitosyhteistyötä. Ohjelma täydentyy loppuvuoden 2018 aikana.