Tampere-talo | Konsertit, tapahtumat ja yritystilaisuudet

Laita pyöräsi nojaamaan nuottiavaimeen – opiskelijat suunnittelivat talolle pyörätelineen

24.09.2019

Seuraavan kerran, kun saavut pyörällä Tampere-taloon, voit jättää menopelisi uuteen nuottiavaimen muotoiseen pyörätelineeseen. Sinivalkoiset telineet sijaitsevat Sorsapuiston puolella, lähellä ravintola Tuhton sisäänkäyntiä.

Ne ovat kahden opiskelijan, Samuli Puuran ja Filipp Kähärän käsialaa. Kaksikko opiskelee 3D-tulostamista ja -mallinnusta Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa. He ovat piirtäneet luonnokset, hitsanneet osat kiinni ja asentaneet telineet paikoilleen talon pihalle. Kyseessä on uniikki taidonnäyte: vastaavaa ei löydy muualta. Telineeseen mahtuu vieri viereen kahdeksan pyörää.

– Projekti oli pitkäjänteinen ja konkreettinen tehtävä, jotain mitä ei oltu aiemmin tehty. Tässä pääsi myös yhteistyöhön koko oppilaitoksemme eri toimintojen kanssa. Ideaksi ja luonnokseksi meillä valikoitui lopulta kallellaan oleva G-nuottiavain, Puura ja Kähärä toteavat.

Idea nuottiavaimen muotoisesta pyörätelineestä lähti talossa soitettavasta musiikista ja nykyisestä ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvalista. Sävellykset ja nuotit kuuluvat jokapäiväiseen elämään Tampere-talossa.

Moron lukijat äänestivät

Nuottiavain-teemainen pyöräteline valikoitui Tampere-talon pihaan Aamulehden viikkolehti Moron lukijakilpailussa. Lukijat pääsivät viime keväänä äänestämään oman suosikkinsa viiden musiikkiaiheisen pyörätelineluonnoksen joukosta. Kaikki mallit olivat Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen opiskelijoiden tekemiä.

– Nuottiavain valikoitu voittajaksi tästä joukosta. Lehtemme lukijat ovat aina kiinnostuneita ottamaan kantaa siihen, miltä kaupunki näyttää. Nyt kun kaupunkilaiset kulkevat pyörätelineiden ohi, he huomaavat, että tuohon me pääsimme vaikuttamaan, kertoo Moron tuottaja Jari Mylläri.

Yhteistyötä talon ja oppilaitosten välillä

Tampere-talo tekee tiivistä ja monipuolista yhteistyötä oppilaitosten ja koulujen kanssa. Vuosittain jopa sadat lapset ja nuoret pääsevät esiintymään talon tapahtumissa ja konserteissa. Talo tarjoa myös esimerkiksi harjoitteluita eri opintoasteilla opiskeleville ja TET-jaksoja.
Yhteistyö pyörätelineiden toteuttamisessa yhdessä Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen ja opiskelijoiden kanssa oli talolle uudenlainen ja innostava avaus.

– Oppilaitosyhteistyö on yksi keskeinen lenkki sosiaalisen vastuun periaatteidemme toteuttamisessa. Haluamme talona tarjota mahdollisuuksia monenlaisten taitojen kehittämiselle, sanoo Tampere-talon liiketoimintapäällikkö Mika Nevalainen.

Koko pyörätelineprojekti sai alkunsa jo syksyllä 2018.

– Saimme idean pihaan rakennettavista ja talon toimintaan sopivista telineistä ja mietimme, miten ne kannattaisi toteuttaa. Päädyimme tekemään kutsukilpailun Ikaalisten opiskelijoiden kanssa. Löysimme sitä kautta kädentaitajia toteuttamaan tämän hienon hankkeen, kertoo Tampere-talon kiinteistöpäällikkö Marko Koivisto.

Projektissa olivat mukana Marriott-hotellin hotellioperaattorina Tampereella toimiva Odyssey Hotel Group sekä hotellikiinteistön omistava työeläkevakuutusyhtiö Keva.

Tampere-talo palkitsi Puuran ja Kähärän stipendillä. Kunniamaininnan sai opiskelijakaksikko Oskari Syynimaa ja Atte Anttila, joiden pyörätelinesuunnitelman nimi oli Do Re Mi Fa.

Teksti: Anne Sivula
Kuvat: Anne Sivula, Samuli Puura, Satu Virtanen

Kuvateksti: Nuottiavain-telineen toteuttajat Filipp Kähärä (vasemmalta) ja Samuli Puura, keskellä lehtori Helen Kivelä. Kunniamaininnan saivat Oskari Syynimaa ja Atte Anttila.

 

Kuvia pyörätelineiden työ- ja asennusvaiheista: