Tampere-talo | Konsertit, tapahtumat ja yritystilaisuudet

Liiketoiminnan kasvu ja investoinnit nostivat Tampere-talon valtakunnallisesti toimivaksi tapahtumayhtiöksi

08.03.2020

Yritys on toimialallaan poikkeuksellinen – liiketoiminta pitkälti markkinaehtoista, mutta yhtiö toteuttaa myös yleishyödyllistä kulttuuritarjontaa

Vuonna 2019 Tampere-talo Oy:n liiketoiminnassa tapahtui merkittävä käänne, kun investoinnit ja uusi liiketoiminta nostivat yrityksen valtakunnallisesti toimivaksi tapahtumayhtiöksi. Yhtiö laajensi toimintaansa ja ryhtyi tuottamaan tapahtumia ensi kertaa talon ulkopuolella tapahtumatoimisto Events Tampereen perustamisen myötä. Tampere-talo on toimialallaan poikkeuksellinen. Yritys toimii 14,6 miljoonan euron liikevaihdollaan markkinaehtoisesti ja tuottaa tapahtumia sekä talossa että ympäri Suomen. Samalla se tarjoaa yleishyödyllistä kulttuuritoimintaa ja ilmaistapahtumia noin miljoonan euron julkisella avustuksella, joka on vain seitsemän prosenttia liikevaihdosta ja muista tuotoista.

Tampere-talon vahva kasvu jatkui jo seitsemättä vuotta peräkkäin. Tilikauden 2019 liikevaihto oli 14,6 miljoonaa euroa, kasvua edellisvuoteen tuli yli 20 prosenttia. Kävijä- ja tapahtumamäärät ovat yli kaksinkertaistunut seitsemässä vuodessa. Vuonna 2019 talon 1100 tapahtumaa keräsi kaikkiaan 675 000 kävijää.

– Ilmaistapahtumien tuottamiseen saamme omistajaltamme Tampereen kaupungilta kumppanuusavustusta. Se on myös ainoa kaupungilta suoraan toimintaamme tuleva tuki. Ilman tukea emme voisi toteuttaa matalan kynnyksen tapahtumia, joita sekä omistajamme että kaupunkilaiset pitävät tärkeinä. Muilta osin liiketoimintamme on markkinaehtoista. Kaupunki tukee meitä lisäksi noin 5,5 miljoonan euron vuokra-avustuksella, jonka maksamme vuosittain kokonaisuudessaan vuokrana kaupungille takaisin, kertoo toimitusjohtaja Paulina Ahokas.

Kumppanuusavustuksella toteutettaviin ilmaistapahtumiin ja yleishyödylliseen kulttuuritarjontaan lukeutuvat muiden muassa Aulaklubi, Teetanssit, Tampere Filharmonian kanssa yhteistyössä järjestettävä Puistokonsertti, lastentapahtumat, Tampereen Oopperan esitykset, baletti- ja orkesterivierailut.

Kumppanuusavustuksella toteutetut tapahtumat tavoittivat viime vuonna kaikkiaan 33 000 kävijää. Kaikki talossa järjestetyt ilmaistapahtumat, mukaan lukien muiden toimijoiden kuten Tampere Filharmonian ja Muumimuseon tarjonta, keräsivät vuonna 2019 kaikkiaan 186 000 kävijää. Talon kaikissa 1100 tapahtumassa vieraili viime vuonna 675 000 kävijää.

Tampere-talo tuo Tampereelle monipuolisesti kilpailukykyä tuottamalla kaupunkiimme lukuisia kansainvälisesti kiinnostavia sekä tärkeitä kongressi- ja kokoustapahtumia. Tämä poikkeuksellinen liiketoimintatapa on kaupungin omistamalle yhtiölle merkittävä kilpailuetu. Talon tarjoamat sisällöt tuovat puolestaan Tampereen seudulle tärkeää kilpailukykyä ja taloudellista tuloa, vuosittain yli 50 miljoonaa euroa.

Talon kasvu, kehitys ja investoinnit tulevaan osoittavat, että yhtiö on onnistunut kilpailemaan markkinassa ja samalla toteuttaa vastuullista tehtäväänsä tuottamalla muiden muassa ilmaistapahtumia.

Investoinnit pohjustavat tulevaa ja uutta ansaintaa

Tapahtumayhtiö haki viime vuonna strategiansa mukaisesti kasvua uusilta markkinoilta ja investoi uuteen liiketoimintaan. Tampere-talo perusti LiveX-digiyhtiön yhdessä lipunvälitysyhtiö Lippupisteen ja ohjelmistotalo Geniemin kanssa. Events Tampereen perustamisen yhteydessä yhtiö osti kongressitoimisto Tavicon Oy:n liiketoiminnan Tampereen Messuilta.

– Mennyt vuosi pohjusti meille jälleen vahvaa tulevaisuutta ja kannattavaa kasvua, joka mahdollistaa uuteen ansaintaan. Investoinnit veivät yhtiömme tuloksen neljän positiivisen vuoden jälkeen aavistuksen miinukselle, mutta nostivat yhtiömme profiilia tapahtumabisneksessä, vieden eteenpäin muutosta kulttuuri- ja kongressikeskuksesta koko Suomessa toimivaksi tapahtumayhtiöksi, toteaa hallintojohtaja Marja Virta.

Tampere-talo viettää 30-vuotisjuhlavuottaan tänä vuonna. Kasvua haetaan tänä vuonna edelleen talon ulkopuolella toteutettavista tapahtumista. Niistä ensimmäinen järjestettiin karkauspäivänä Hartwall Arenalla, kun yhtiö tuotti SuomiLOVE-päätöskonsertin yhteistyössä Akun Tehtaan kanssa.

– Seuraava hanke vie meidät Suomenlahden toiselle puolelle, kun järjestämme yhdessä Tampereen kulttuuripääkaupunkihaun ja Tallinn Music Weekin kanssa festivaalin avauskonsertin 26. maaliskuuta. Events Tampere -yksikön yritys- ja kaupunkitapahtumat sekä kongressit näkyvät valtaosin ympäri Suomen, Paulina Ahokas kertoo.

Vahvaa kasvua ja tulevaisuutta tukevat myös tavoitteet hiilineutraaliudessa ja entistä vähäpäästöisemmästä tapahtumatuotannosta. Loppuvuodesta 2019 Tampere-talosta tuli ensimmäinen hiilineutraali tapahtumatalo Suomessa, kun se siirtyi käyttämään kokonaan uusiutuvia energianlähteitä.