Tampere-talo | Konsertit, tapahtumat ja yritystilaisuudet

Koreografi Jorma Elon uusi teos Aave saa maailmanensi-iltansa Kansainvälisessä balettigaalassa

14.08.2019

Kansainvälisen balettigaalan ohjelmisto on täydentynyt ja Tampereella nähdään häikäisevä määrä klassisen baletin ja nykybaletin kansainvälistä huippuosaamista. Balettigaalan kruunaa Bostonin baletissa vaikuttavan koreografi Jorma Elon maailmanensi-iltateos Aave.

Yhdysvalloista saapuva, myös Amerikan Balettiteatterissa uraa tehnyt suomalainen Elina Miettinen tuo gaalaan Jorma Elon uuden teoksen Aave, joka saa maailmanensi-iltansa balettigaalan yhteydessä. Jorma Elo on esillä gaalassa myös toisella teoksellaan Adagio, jonka tulkitsevat klassisen baletin suvereeni taituri Lasha Khozashvili ja suomalaisen yleisön suuri suosikki Maria Baranova, joka pitkän Bostonin Baletin rupeaman jälkeen siirtyy ensitanssijaksi Münchenin Valtionbalettiin.

– On hienoa saada Jorma Elon kaltainen maailmanluokan koreografi teoksillaan balettigaalaan. Adagio on osa teoksesta joka on tehty Bolshoin Baletille. Ensi-ilta teos Aave on tehty Amerikan Balettiteatterin Elina Miettiselle. Ihan huippua! Jorma on itse tulossa, joten hän myös arvostaa korkealle tätä tapahtumaa, sanoo gaalan taiteellinen johtaja Juhani Teräsvuori.

Yksi gaalan odotetuimmista esiintyjistä on venäläinen baletin supertähti Daniil Simkin. Simkin on Helsingin kansainvälisen balettikilpailun sekä Varnan ja Jacksonin balettikilpailujen voittaja. Hän on työskennellyt muun muassa Wienin Valtionoopperassa ja tanssii tällä hetkellä Berliinin valtionbaletissa ja Amerikan Balettiteatterissa (ABT).

Bostonin Baletista gaalaan saapuu aiemmin mainitun Lasha Khozashvilin lisäksi yhdysvaltalainen monitaituri Derek Dunn. Hollannin Kansallisbaletista saamme vieraaksemme häikäisevän uran tehneen herkän ilmaisuvoimaisen Marijn Rademakerin. Latvian kansallisbaletin kuuden tanssijan ryhmä esittää Elza Leimanen koreografian Images of Presence. Tähtitanssijatar Elza Leimane on aiemmin ihastuttanut  näyttämöllä lavakarismallaan ja teknisillä taidoillaan, nyt on vuorossa uusi rooli koreografina.

Nuorta lahjakkuutta edustavat Dortmundin Baletin sveitsiläinen Amélie Demont ja italialainen Duccio Tariello. He esittävät hurmaavan dueton Black Swan. Koreografina on Marco Goecke ja musiikkina soi tietysti Tšaikovski, mutta tässä Mustan Joutsenen paritanssissa tulkinta on jotain aivan uutta.

Aikaisemmasta tiedosta poiketen Brnon Baletti on joutunut perumaan tulonsa. Sen sijaan yhdeksi balettigaalan päävieraaksi saapuu Tšekin Kansallisbaletti, joka lukeutuu mielenkiintoisella ja kunnianhimoisella ohjelmistollaan eurooppalaisten balettiryhmien eliittiin. Tšekkiläisten 13 tanssijan ohjelmistossa on Mauro Bigonzetin intensiivinen duetto Vertigo sekä Katarzyna Kozielskan tyylikäs, slaavilaista mielenmaisemaa herkällä otteella peilaava koreografia Aspects.

Neljättä kertaa järjestettävä gaala on muodostunut yhdeksi Tampere-talon syyskauden kohokohdista. Gaala järjestetään yhteistyössä Lappeenrannan Balettigaalan kanssa. Gaalan taiteellisena johtajana toimii Juhani Teräsvuori. Kansainvälisen balettigaalan juontaa Timo Sokura.

Balettigaalan yhteydessä talossa järjestetään myös ohjelmaa lapsille. Lasten balettigaalan ohjelmasta vastaa Nukketeatteri Sytkyt, joka tuo nukkenäyttämölle balettisatujen aarteet. Luvassa on satuasuun puettuna baletin historiaa Ranskan Aurinkokuninkaasta Tšaikovskiin ja otteita Pähkinänsärkijästä, Prinsessa Ruususesta ja Joutsenlammesta. Esityksen yhteydessä lapset pääsevät myös itse tanssimaan.

Kansainvälinen balettigaala
Su 1.9. klo 18, Tampere-talon Iso sali
Liput 68/58/42 €, opiskelijat ja lapset 25 €

Nukketeatteri Sytkyt – balettisatujen aarteet
Su 1.9. klo 12 ja 14 Duetto 1
Liput (aikuiset) 10 €, lapsilta vapaa pääsy, liput vain Tampere-talon lipunmyynnistä ennen esitystä