Tampere-talo | Konsertit, tapahtumat ja yritystilaisuudet

Musiikki, taide ja hyvinvointi kiinnosti – Tampere Chamber Music -festivaalin kävijämäärä yli kaksinkertaistui

29.01.2020

Tampereella viime viikolla järjestetty Tampere Chamber Music -festivaali löysi yleisönsä. Kävijämäärä yli kaksinkertaistui viime vuodesta. Kamarimusiikkifestivaalilla oli 2 700 kävijää, mikä on yli kaksi kertaa edellisvuotta enemmän. Vuoden 2021 tapahtuma järjestetään 14.-17.1.2021. Sen ohjelma julkaistaan ja lipunmyynti käynnistyy syksyllä 2020.

Festivaalilla esiintyi näyttävä joukko kansainvälisiä taiteilijoita ja luennoitsijoita hyvinvointia käsittelevin aihein. Eniten yleisöä houkuttelivat aivotutkija Katri Saarikiven luento Empatia, musiikki, yhteisöllisyys sekä Kamarimusiikin voimaa -konsertti, jossa esiintyivät mm. viulistit Ilya Gringolts ja Otto Antikainen, pianotaiteilija ja festivaalin taiteellinen johtaja Heini Kärkkäinen sekä tanssija Minna Tervamäki. Yösoitto-konsertti Tampereen Vanhassa kirkossa keräsi kirkon täyteen väkeä. Kirkossa kuultiin Bachin Goldberg-muunnelmat jousitriolle.

Festivaalilla oli kymmenen maksullista tapahtumaa, kymmenen ilmaistapahtumaa, sisältäen konsertteja, luentoja, mestarikursseja ja työpajoja. Tapahtumapaikkoina oli Tampere-talo, Tampereen Musiikkiakatemia, Aleksanterin kirkko, Tampereen Vanha kirkko ja Hatanpään puistosairaala. Tämän lisäksi osana festivaalia kuultiin myös Tampere Filharmonian konsertti.

– Uskoimme, että festivaalin monipuolinen ohjelmisto kiinnostaa yleisöä. Tapahtuma onnistui silti yli odotusten ja näin valtava suosio yllätti kieltämättä myös meidät järjestäjät, iloitsee Tampere Chamber Music -festivaalin taiteellinen johtaja Heini Kärkkäinen.

– Tänä vuonna Tampereen korkeakouluyhteisö oli vahvasti mukana tapahtumassa. Näin saimme tieteen ja taiteen nivottua todella vahvasti yhteen. Meillä oli lisäksi lähes 20 opiskelijaa apuna tapahtuman eri vaiheissa, kertoo festivaalin tuottaja Hanna Kilpinen.

Tampere Chamber Music -festivaalin tuottivat yhteistyössä Tampere-talo Oy ja Tampere Chamber Music ry.

Festivaali toteutui Jenny ja Antti Wihurin rahaston ja Tampereen kaupungin tuella.

Festivaalin yhteistyössä olivat keskeisesti mukana Tampereen korkeakouluyhteisö, Tiedon valoa -tapahtuma, TAMK, Tampereen Musiikkiakatemia, Suomen Musiikkilääketieteen Yhdistys, Tampereen kaupunki, Saunaravintola Kuuma, Cafe Puusti, Muumimuseo ja Tampereen Seurakunnat.

Festivaalin sponsoreina olivat K-Market Vellamonkatu, Sale Suuppa Pirkkala, Ciao! Caffe Ratina, Brander leipomo, K-market Tampereen asema, S-market Pirkkala, Lidl Ratina, Arnolds Tullintori, Viialan leipomo, Kauppakeskus Tullintori ja Ruohonjuuri.

Festivaalin ohjelmisto 

Tampere-talo ja Tampere Chamber Music -festivaali (TCM) ovat ryhtyneet entistä tiiviimpään yhteistyöhön. Sen myötä tammikuussa 2020 järjestettävän festivaalin tapahtumat järjestettiin pääosin Tampere-talossa. TCM ja Tampere-talo ovat tuottaneet yhteisen konsertin vuosittain järjestettävälle festivaalille vuodesta 2017 alkaen.

Tampere Chamber Music ry on toiminut vuodesta 2018. Yhdistys järjestää ja edistää kamarimusiikkitoimintaa Tampereella. Yhdistyksen vuoden kohokohta on seuraavan kerran 14.-17. tammikuuta 2021 järjestettävä kamarimusiikkifestivaali, joka rakentuu konserteista, luennoista ja mestarikursseista. Tampere Chamber Musicin taiteellisena johtajana toimii pianotaiteilija Heini Kärkkäinen.

Teksti: Suvi Leinonen, Anne Sivula
Kuva: Jenni Nevalainen

Kuvassa vas. ylhäältä Robert Cohen, Vladimir Mendelssohn, Réka Szilvay, Torleif Thedéen, Ilya Gringolts, Hanna Kilpinen, Heini Kärkkäinen, Priya Mitchell. Alhaalta vas: Minna Tervamäki, Pontus Sundset